Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Narancslekvár Gizi konyhájából

Narancslekvár Gizi konyhájából
Narancslekvár Gizi konyhájából
90 perc / előkészület: 30 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Évek óta készülök narancslekvárt főzni, de eddig valahogy túl macerásnak gondoltam. Most kicsit leegyszerűsítettem az egész lekvárfőzési folyamatot, és kb. egy óra alatt el is készültem vele.

hozzávalók / 2 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A narancsot és a citromot meleg vízben, jó alaposan mossuk meg (én egy dörzsis szivaccsal alaposan megsikáltam).
  2. Ezután 4-5 db-ot vékonyan hámozzunk meg a krumplihámozóval úgy, hogy a fehér részéből ne maradjon rajta. Ezután éles késsel vágjuk fel zsülienre, majd tegyük bele egy edénybe.
  3. Öntsük fel a vízzel, adjuk hozzá a cukor felét, a szegfűszeget, őrölt fahéjat, a csillagánizst és az őrölt gyömbért, majd néha megkeverve, főzzük 20 perc alatt sziruposra.
  4. Közben a narancsokat vágjuk félbe, majd egyesével szedjük ki a narancshúst. Én éles késsel bevágtam a közepén, ahol a fehér része található, majd egy kiskanál segítségével vájtam ki. Így a keserű, fehér része nem került a narancshús és narancslé közé.
  5. Az elkészült szirupból szedjük ki a csillagánizst és a szegfűszeget, majd öntsük hozzá a kivájt narancshúst. Ezután nyomjuk bele a citromlevet, adjuk hozzá a maradék cukrot és a vaníliás cukrot, majd kevergetve főzzük kb. 30 percig.
  6. A kukoricakeményítőt keverjük simára egy kevéske vízzel, majd állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a lekvárhoz. Kézi habverővel keverjük alaposan össze, majd pár perc alatt főzzük sűrűre.
  7. Végül az elkészült lekvárt, még forrón merjük bele az előkészített üvegekbe, zárjuk le, majd szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni.
  8. Az elkészült narancslekvár nagyon finom. Felhasználhatjuk süteményekbe, de pl. ízlés szerint egy szelet pirítós kenyérre kanalazva is fogyaszthatjuk reggelire.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 19 685
elküldve: 3
receptkönyvben: 124
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: 1

szakács

Gizi

Mióta szakács: 2013.03.25.
68 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
mikor: reggeli, uzsonna
receptverseny: dr. Oetker egyébgyümölcs- befőzés receptverseny
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
adag: 2 főre
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
alkalom: karácsonyi gasztroajándék
fogás: desszert

egyéb elnevezések

fűszeres narancslekvár, citromos narancslekvár, narancslekvár házilag

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ribizli555
ribizli555 Fri, 2015-07-24 15:05

A recept jónak hangzik, de nem értem miért kell fokozni a keményítővel még a szénhidrát mennyiségét. Egyszerűbb lenne talán egy is befőző zselé nem?

Kard Gizi
Gizi / Kard Gizi Mon, 2015-07-27 18:08

Mivel nem volt itthon éppen befőzőzselé, így kukoricakeményítővel készítettem el. Persze ez csak egy alaprecept, és mindenki a saját ízlésére alakíthatja.

1670
narancs 2 kg
citrom 1 db
cukor 60 dkg
vaníliás cukor 4 csomag
gyömbér 1 kk
csillagánizs 2 db
szegfűszeg 6 db
fahéj 1 kk
víz 3 dl
kukoricakeményítő 2 púpozott ek