Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Narancsos-áfonyás pavlova

Narancsos-áfonyás pavlova
Narancsos-áfonyás pavlova
75 perc / előkészület: 15 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Pavlova tortát a híres orosz balerináról, Anna Pavlova-ról (1881–1931) nevezték el. Már évek óta szemeztem ennek elkészítésével, de bizalmatlan voltam vele szemben, mert az itthon ismert habcsókra asszociáltam, amiről nem tudtam elképzelni, hogy finom is lehet. Aztán egyik barátnőm jóvoltából volt alkalmam megkóstolni, és rájöttem, hogy ez valami teljesen más, mint amire számítottam. Azóta már többször készítettem, otthon és barátnőim körében is nagy sikerrel.

Nagyon finom már a habcsók magában is, kívül ropogós kéreg, belül pedig krémes, és mindez a tejszínhabbal, valamint az édességet ellensúlyozó savanykás gyümölcsökkel valami elképesztő trió.

Azt sem gondoltam volna, hogy ez egy ennyire hálás édesség, hiszen kevés alapanyag kell hozzá, nagyon egyszerű elkészíteni, és az sem mellékes, hogy kitűnő a megmaradt tojásfehérjék felhasználására! Ráadásul különböző gyümölcsökkel, sokféle variációban készíthetjük télen-nyáron, úgyhogy nehéz megunni. :) Most már én is lelkesen lefagyasztom a megmaradt tojásfehérjéket, és ezt készítem belőle, ha összejön kellő számú.

Ezúttal narancsos-áfonyás készült, aminek az alapjába is került egy kis narancshéj.

A képen egy kisebb torta látható (ebből az adagból készült több kisebb), amiből már ráadásul hiányzik is egy darab, azért olyan formátlan. Sajnos nem sikerült elég gyorsan fotóznom. :)

Aki még nem tette tegyen a próbát vele!

hozzávalók / 8 adag

A habcsókos alaphoz

A feltéthez

ajánlat

Kedvünkre variálhatjuk a gyümölcsöket, lehet epres, málnás, szedres, kiwis, ribizlis, áfonyás, barackos, meggyes, maracuja-s stb, akár egyszerre többféle gyümölcs is. Ezen kívül megszórhatjuk még a tetejét csokireszelékkel, leönthetjük gyümölcsöntettel. A habot is ízesíthetjük pl. kakaóval (keményítőt kell azzal helyettesíteni), fahéjjal, gyömbérrel, citrom, narancshéjjal. Kísérletezzünk bátran! :)

Szólj hozzá!

elkészítés

Habcsókos alap

  1. A tojásfehérjéket csipet sóval kezdjük el felverni, és amikor már fehéredni kezd, keverjük hozzá a cukrot, vaníliát, ecetet, és verjük teljesen keményre. Ekkor vegyük alacsonyabb fokozatra a robotgépet, szórjuk rá a keményítőt és a narancshéjat, majd dolgozzuk el azokkal is. Egy sűrű, ragacsos, kemény habot kapunk.
  2. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntsük a habot, és próbáljuk meg kör alakúra formázni úgy, hogy a szélén egy kicsit magasabb legyen, vagyis legyen egy kis pereme, hogy majd a hab könnyebben megmaradjon rajta.
  3. Elég nagy, 25-30 cm-es tortához elegendő ez az adag, azonban egy nagy torta helyett készíthetünk több kisebbet is, csak akkor érdemes kicsit lerövidíteni a sütési időt kb. 40 percre (mérettől függően).
  4. Tegyük be a 160 fokra előmelegített sütőbe, amit egyből tekerjünk is le 120 fokra. Így süssük egy órán keresztül, majd kapcsoljuk is ki a sütőt, és hagyjuk benne kihűlni, hogy ne essen össze (ez legalább fél óra).
  5. Nem kell megijedni, a felső kéreg lehet, hogy meg fog repedezni, de ez természetes, ennek a tortának pont ez adja a báját, hogy olyan rusztikus, és a tejszínhab is takar majd. Tálaláskor a tejszínhabot verjük fel és halmozzuk a tortára, majd szórjuk meg gyümölccsel. Nem kell bele cukor, mert a habcsók édessége ellensúlyozni fogja.

Feltét

  1. A hideg tejszínt verjük fel, és halmozzuk a habcsókos alap tetejére.
  2. A narancsot hámozzuk meg, vágjuk kis darabokra, az áfonyát mossuk meg, és szórjuk a hab tetejére.
  3. Mindezeket érdemes közvetlenül tálalás előtt összeállítani, de a habcsókot megsüthetjük előre is, egy-két napig hűtőben eláll. Állítólag fagyasztható is, de én még nem próbáltam.
  • sütési hőfok: 110°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30 cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 192
elküldve: 2
receptkönyvben: 51
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Audrey

Mióta szakács: 2013.10.02.
71 recept

receptjellemzők

konyha: ausztrál
alkalom: születésnap, buli receptek
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
maradék ételből: maradék tojásból
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

Pavlova torta, narancsos pavlova torta, áfonyás pavlova torta, habcsóktorta

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Aaaudrey
Audrey / Aaaudrey Sat, 2014-02-15 15:11

Akkor gondolom ti sem tudjátok megunni:) Tetszik a pinacolada-s ízesítésű pavlovád, ki fogom próbálni úgy is! :) Köszi!

348
tojásfehérje 6 db
porcukor 25 dkg
étkezési keményítő 2 csapott ek
fehérborecet 1 ek
vanília kivonat 1 teáskanál
narancshéj 0.5 narancsból nyert
1 csipet
habtejszín 5 dl
narancs 1 db
áfonya 10 dkg