Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Narancsos apácafingocska

Narancsos apácafingocska
Narancsos apácafingocska
55 perc / előkészület: 20 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (49)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A vicces elnevezés (magyarul apácafingocska, angolul nun's puffs, pets-de-nonne a franciáknál és Nonnenfürzle Németországban) valójában egy nagyon finom és könnyed, égetett tésztás fánkfélét takar. Vannak, akik krémmel is megtöltik, mások csak magában tálalják - mi most az arany középutat választva mellé készítettünk egy krémet, a tésztát pedig naranccsal turbóztuk fel. Próbáljátok ki, mert nem csak az elnevezése zseniális, hanem az íze is!

hozzávalók / 6 adag

a fánkhoz

a krémhez

Sütőzsiradék

a fánkhoz
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy kisebb lábosba öntjük a tejet és a narancsvirágvizet. Hozzáadjuk a cukrot, a felkockázott vajat, valamint a lereszelt narancshéjat.
  2. Az egészet összemelegítjük, majd mielőtt felforrna, levesszük alatta a lángot. Hozzáadjuk a lisztet, és alaposan elkeverjük - akkor jó, ha a tészta egy nagy gombóccá összeállt, ami tapadásmentesen elválik az edény falától.
  3. Lehúzzuk az edényt a tűzhelyről, pár percet hűlni hagyjuk, majd kézi habverő segítségével egyesével hozzákeverjük a tojásokat.
  4. Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, a tésztát pedig két kiskanál segítségével beleszaggatjuk. Diónál kisebb fánkokat szaggassunk, és süssük őket mindenütt aranybarnára. A kész fánkocskákat konyhai törlővel bélelt tálba rakjuk, és leitatjuk róluk a feles olajat.
  5. A habtejszínt felverjük, hozzákanalazzuk a narancslekvárt, és óvatosan elkeverjük.
  6. Az apácafingocskákat megszórjuk porcukorral, és a narancsos tejszínhabbal tálaljuk.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 52
össznézettség: 228 094
elküldve: 16
receptkönyvben: 474
elkészítve: 7/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
963 recept

receptjellemzők

konyha: francia
alkalom: farsang, buli receptek, vasárnapi ebéd
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

mini fánk

Hozzászólások (49)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Fri, 2019-04-26 02:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2019.04.25. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Mho Ching
Mho Ching Mon, 2019-02-11 15:48

Már egészen pici korom óta benfentes poén volt családunkban a "mi lesz az ebéd?" kérdésre "apácafing mazsolával"-al válaszolni. Azt hittem ez csak egy buta kis vicc, de sosem jutott eszembe utánanézni. Erre tessék, egy létező étel. Biztosan ki fogom próbálni, talán még mazsolával is! :D

Nosalty.hu
Nosalty.hu Tue, 2019-02-05 03:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2019.02.04. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

NoSalty
Nosalty / NoSalty Mon, 2019-02-04 17:53

Kedves roberthorvath66,

a legtöbb bioboltban és ázsiai diszkontban biztosan kapni narancsvirágvizet, de a nagyobb hipermarketek polcain is előfordulhat, hogy találkozol vele.

Üdv,
a Nosalty csapata

juhjud
juhjud Sun, 2019-02-03 18:10

Elkészítettem ezt a remek fánkocskát és mondhatom nagyon finom lett. Egyszerű és gyors az elkésítése, mutatós a megjelenése, az íze pedig mennyei a narancsos krémmel. Köszönom a receptet.

Nosalty.hu
Nosalty.hu Mon, 2019-01-28 03:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2019.01.27. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

evatoth61
evatoth61 Sun, 2019-01-27 09:33

http://valasz.hu/gasztronomia/apacasohaj-103415
Nos úgy gondolom, a háborgóknak kellene szégyellniük magukat: nem az a baj, hogy nem ismerték szegény ártatlan sütit, hanem az, hogy nem néztek utána, pedig háborgás helyett megtehették volna.
No hozok egy linket, ebben kb minden tudnivaló benne van.

evatoth61
evatoth61 Sun, 2019-01-27 09:28

Kedves Lidi69 és a többi háborgó! Ha valaki nem tud valamit, akkor nézzen utána! A külföldi változatokat soha nem láttam, de a süti neve nem volt ismeretlen: nagyon régen, nagyon régi szakácskönyvben olvastam, pontosan ezzel a névvel. Pont a nem hétköznapi név miatt jegyeztem meg gondolom...)))

istvanlehotzky55
istvanlehotzky55 Sun, 2019-01-27 10:09

Azért a szép magyar nyelv lehetőséget ad a vulgárikus megnevezések elkerülésére. Ifjúságunk az ocsmánx beszédben már világelsők lehetnének.

evatoth61
evatoth61 Sun, 2019-01-27 10:55

Kedves Lehotzky úr: ezt a süteményt már 1945 előtt is így hívták, ezen a néven került a recept Magyarországra. Abban az álságosan vallásos korban sem kötöttek bele.

istvanlehotzky55
istvanlehotzky55 Sun, 2019-01-27 11:06

Akkor csak a konyhában a gazdaasszonyok között ment a téma. Ma a technika a szép és jó dolgok mellett az ocsmányságokat is láthatóvá, hallhatóvá teszi, ami nem helyes.

evatoth61
evatoth61 Sun, 2019-01-27 14:47

Ugyanmár, ne kenje a nőkre...))) Szakácskönyvben jelent meg ezzel a címmel.

Nosalty.hu
Nosalty.hu Thu, 2019-01-24 03:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2019.01.23. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

tgabor32
tgabor32 Wed, 2019-01-23 17:42

Húha. Azért vannak itt bajok. Én egyből osztottam jó pár ismerősömnek, ahogy megláttam, annyira jópofa. Teljesen feleslegesen szólnak hozzá olyanok egy humoros dologhoz, akik nem rendelkeznek humorérzékkel. Most teljesen mindegy, hogy ez pl. a humor melyik kategóriájába tartozik. Nyilván nem fingot készítesz, nyilván nem azt eszel. Ez egy fánk. És ennyi. Azt meg a recept szerzője-legyen az akár a nosalty, akár Emese a faluból- hadd döntse már el saját maga, hogy a saját receptjének milyen nevet ad. Akinek ez nem tetszik, keressen másik receptet. Vagy most valakinek komolyan az fáj, hogy ez a recept népszerű lett? Vannak bajok.

Finimini
Finimini / Finimini Wed, 2019-01-23 11:14

Korábban már olvastam a történetet erről a fánkocskáról és nagyon aranyosnak találtam. (Az ördögpirula, Anyós pirulái készülnek a fenti tésztából, tehát az ellenzők lehet, hogy megsütötték már régebben is, csak nem tudták, hogy az apáca fingocskát sütik és eszik jó ízűen. Hahaha... Én még nem mertem megsütni a két kiskamasz unokáimnak, mert egyrészt leesnének a székről a röhögéstől, másrészt állandóan ezt követelnék! Kedves NoSalty! Bombát robbantottál néhány olvasó orra alá, ez igaz. Én csak mosolygok, mert tudom, hogy a humorérzéket nem lehet tanulni, azzal születni kell.

Nosalty.hu
Nosalty.hu Wed, 2019-01-23 03:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2019.01.22. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

mrs. vájling
mrs. vájling Tue, 2019-01-22 13:23

Úgy tűnik, a Nosalty még provokálja is az olvasókat. A nevet illető kifogások ellenére is többször gratulál a magas nézettség miatt. Bravó Nosalty. A név pedig ennek ellenére is gusztustalan.

evatoth61
evatoth61 Sun, 2019-01-27 11:00

A csuda tudja, nekem az ön nickje sem humoros, hanem közelít a gusztustalanhoz, d e hát nem kell egyforma véleményünknek lenni. A hsz-ek között talál több linket, köztük az enyémben is, amikből megtudhatja, hogy gyakorlatilag már 100 éve is Magyarországon pontosan így hívták ezt a tésztát. Szakácskönyvben is így jelent meg. Tehát lehet kifogásolni a nevet, de nem annyira tisztességes dolog dolog átnevezni egy süteményt, amit az ön kedves dédmamája is ezen a néven ismert.

zezza
zezza Tue, 2019-01-22 11:48

https://dictzone.com/francia-magyar-szotar/pet%20de%20nonne

Az eredeti neve Pet de nonne, amit ha külön szavanként fordítunk akár ki is jöhet az apáca fingocska kifejezés, de a pet másik jelentése a fánk...Sütemény esetében ez tűnik a reálisabb fordításnak.

Pet de nonne kifejezés francia fordítása összességében is lehet fánk.

Nosalty.hu
Nosalty.hu Tue, 2019-01-22 03:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2019.01.21. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Noeamy
Noeamy Mon, 2019-01-21 22:57

Szerintem, bájos a neve! :))) Ki is fogom próbálni ;)

Takbetty
Takbetty Mon, 2019-01-21 21:52

Nem tudom miért kell ekkora hűhót csapni egy név miatt!! Pláne,hogy még becézve is van!! Engem sokkal jobban érdekel az íze,mert gondolom az illata az tuti nem olyan,amit egyesek eregetnek,akár titokban.Ugye..:) És annak se rózsa illatú a szaga,gondolom .:) Apropó rőzsa...kihagyható a rózsavíz? vagy esetleg lehet egy kis narancslével helyettesíteni?

Kávébolt
Kávébolt Mon, 2019-01-21 12:46

Hát, nem tudom, én is úgy vagyok vele, hogy egy gusztustalan nevű étel nem nagyon hozza meg az étvágyamat. Persze, ahány ház, annyi szokás, de én sem tartom ízlésesnek. Az is igaz, hogy ha a feltöltő a receptjére akarta irányítani a figyelmet, sikerült. Én is a neve miatt kattintottam rá, mert egyébként rengeteg hasonló recepttel találkoztam már. Én igazából inkább azon vitatkoznék, hogy valóban így fordítanám-e a fánkok nevét. Franciául és németül nem beszélek, de az angolok a "puff" szócskát egészen más értelemben is használják, az tuti, a "puff pastry" pl. leveles tésztának fordítandó. Szóval én a magyarítást ebben az értelemben eléggé erőltetettnek érzem.

K_Atica01
Katica / K_Atica01 Mon, 2019-01-21 09:03

Sajnos, nagyon idétlen közzététel a magát " nagyra tartó " Nosalty.hu részéről

Lidi69
Lidi69 Mon, 2019-01-21 08:25

Kedves Nosalty.hu/ vagy akárki, aki elnevezte az ételt!
Hogy nem szégyellik magukat? Milyen indíttatás vezérel bárkit arra, hogy ilyen nevet adjon egy ételnek! Felháborító és gusztustalan! Magyar nyelvünk fordulatos, szép, és kifejezésekben gazdag. Érthetetlen, hogy miért nem lehet tisztességesen elnevezni egy ételt! A jóérzésű és jó ízlésű magyar emberek nevében kérem, hogy haladéktalanul tüntessék el a cikket, amíg vállalhatóbb néven nem tudják közölni ezt a receptet!

wmtv
wmtv Sun, 2019-01-27 13:25

Én nem annyira érzem jól magam, és az ízlésről sem halottam még...ja, nem...úgyhogy ne használj többes szám első személyt.

Kazimir135
Kazimir135 Mon, 2019-01-21 10:58

Biztosan write-only üzemmódban vagy, nem vetted észre, hogy egy külföldi étel magyarítását láthatod.
Ha ennyire zavar a neve, akkor nevezd meg németül, franciául vagy angolul. Akkor senki sem fogja érteni, te pedig büszke lehetsz a nyelvtudásodra.

Lidi69
Lidi69 Mon, 2019-01-21 16:09

Na, pont ezért nem kell mindent szó szerint lefordítani. Egyébként, ha ragaszkodunk mégis a magyar elnevezéshez, van választék bőven. Kár a kommentelőknek egymásnak esniük: ízlések és pofonok, ugyebár...De az oldal minősítette magát. Nálam egyes osztályzatot kapott Kedves Nosalty!!!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Fri, 2019-01-18 03:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2019.01.17. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Thu, 2019-01-17 03:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2019.01.16. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Lidi69
Lidi69 Mon, 2019-01-21 16:10

Nem a recept lett nézett, hanem ez a beteg elnevezés! Gratulálok! Vajon mi jön ezután??? Bele sem merek gondolni!

fyyff
fyyff Sun, 2019-01-27 14:45

Szerény véleményem szerint a dolgok elnevezése olykor fontosabb mint maga a dolog. Hisz ahogy világunk többi termékére, úgy az ételeknél sem elhanyagolható, hogy minek milyen neve is van. Ha most annyi lenne a neve, hogy apácafánk, senkit sem érdekelne, senki sem ismerné meg, hisz mi különleges lenne egy újabb fánkban? De a neve miatt már megéri elkészíteni, megéri vicceskedve bemutatni a fogyasztók számára.
Amúgy meg ne a feltöltőt kövezze meg a névért. Tessék informálódni előtte: "Az apácafing vagy apácafingocska egy sütemény népies neve." Tessék falura menni és kövezze az ottaniakat. Ja, hogy ezzel elkésett 100 évet (legalább)? Szóval akkor mi vagyunk a hibásak, mert próbálunk fenn tartani hagyományunk egy aprócska darabját eredeti nevével? Tudom hogy azt akarja, hogy ez változzon és felejtsünk, de megsúgok Önnek valami igazán pozitívat. Ha a fánkot nem is, de magát biztosan hamarabb elfelejtik majd. Mert egy ilyen irritálóan idegesítő személyiségre az emberek nem szívesen emlékeznek ;).
Hogy mi jön ez után? Egy jobb és elfogadóbb generáció, kiket nem érdekel majd a dolgok elnevezése, míg megmosolyogtatja őket a szürke hétköznapok monotonitása között.

NoSalty
Nosalty / NoSalty Mon, 2019-01-28 11:45

Kedves fyyff!

Minden véleménynyilvánításnak nagyon örülünk, amíg az kulturált formában zajlik. Kérjük, a jövőben kerüld a bántó, személyeskedő hangnemet, ugyanis az nem egyezik oldalunk alapelveivel.
Előre is köszönjük együttműködésed:)

a Nosalty csapata

641
tej 2 dl
narancsvirágvíz 35 ml
cukor 5 ek
vaj 120 g
narancshéj 1 narancsból nyert
finomliszt 150 g
tojás 4 db
habtejszín 2.5 dl
narancslekvár 3 ek
porcukor 1 ek