Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Narancsos apácafingocska

Narancsos apácafingocska
Narancsos apácafingocska
55 perc / előkészület: 20 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (68)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A vicces elnevezés (magyarul apácafingocska, angolul nun's puffs, pets-de-nonne a franciáknál és Nonnenfürzle Németországban) valójában egy nagyon finom és könnyed, égetett tésztás fánkfélét takar. Vannak, akik krémmel is megtöltik, mások csak magában tálalják - mi most az arany középutat választva mellé készítettünk egy krémet, a tésztát pedig naranccsal turbóztuk fel. Próbáljátok ki, mert nem csak az elnevezése zseniális, hanem az íze is!

hozzávalók / 6 adag

a fánkhoz

a krémhez

Sütőzsiradék

a fánkhoz
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy kisebb lábosba öntjük a tejet és a narancsvirágvizet. Hozzáadjuk a cukrot, a felkockázott vajat, valamint a lereszelt narancshéjat.
  2. Az egészet összemelegítjük, majd mielőtt felforrna, levesszük alatta a lángot. Hozzáadjuk a lisztet, és alaposan elkeverjük - akkor jó, ha a tészta egy nagy gombóccá összeállt, ami tapadásmentesen elválik az edény falától.
  3. Lehúzzuk az edényt a tűzhelyről, pár percet hűlni hagyjuk, majd kézi habverő segítségével egyesével hozzákeverjük a tojásokat.
  4. Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, a tésztát pedig két kiskanál segítségével beleszaggatjuk. Diónál kisebb fánkokat szaggassunk, és süssük őket mindenütt aranybarnára. A kész fánkocskákat konyhai törlővel bélelt tálba rakjuk, és leitatjuk róluk a feles olajat.
  5. A habtejszínt felverjük, hozzákanalazzuk a narancslekvárt, és óvatosan elkeverjük.
  6. Az apácafingocskákat megszórjuk porcukorral, és a narancsos tejszínhabbal tálaljuk.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 30
össznézettség: 360 310
elküldve: 20
receptkönyvben: 601
elkészítve: 10/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
1138 recept

receptjellemzők

konyha: francia
alkalom: farsang, buli receptek, vasárnapi ebéd
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

mini fánk

Hozzászólások (68)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Mon, 2020-02-24 03:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2020.02.23. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Corvi
Corvi Sat, 2020-02-08 12:44

A narancsvirág vizet lehet narancslével helyettesíteni?

NoSalty
Nosalty / NoSalty Mon, 2020-02-10 13:35

Kedves Corvi,
igen, természetesen helyettesíthető narancslével, csak vigyázz az arányokkal: a narancsvirágvíz sokkal töményebb ízű, mint a narancslé. Így ha jó narancsosra szeretnéd csinálni, használj több narancslét, mint amennyi a narancsvirágvíz mértékegysége, viszont a tésztánál figyelj rá, hogy akkor annyival kevesebb tejet önts hozzá.

Jó sütés-főzést és kísérletezgetést kívánunk!
Üdv: a Nosalty csapata

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sat, 2020-02-08 03:46

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2020.02.07. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Fri, 2020-02-07 03:46

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2020.02.06. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Fri, 2019-09-06 02:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2019.09.05. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Thu, 2019-09-05 02:46

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2019.09.04. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Wed, 2019-09-04 03:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2019.09.03. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Fri, 2019-04-26 02:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2019.04.25. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Mho Ching
Mho Ching Mon, 2019-02-11 15:48

Már egészen pici korom óta benfentes poén volt családunkban a "mi lesz az ebéd?" kérdésre "apácafing mazsolával"-al válaszolni. Azt hittem ez csak egy buta kis vicc, de sosem jutott eszembe utánanézni. Erre tessék, egy létező étel. Biztosan ki fogom próbálni, talán még mazsolával is! :D

Nosalty.hu
Nosalty.hu Tue, 2019-02-05 03:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2019.02.04. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

NoSalty
Nosalty / NoSalty Mon, 2019-02-04 17:53

Kedves roberthorvath66,

a legtöbb bioboltban és ázsiai diszkontban biztosan kapni narancsvirágvizet, de a nagyobb hipermarketek polcain is előfordulhat, hogy találkozol vele.

Üdv,
a Nosalty csapata

juhjud
juhjud Sun, 2019-02-03 18:10

Elkészítettem ezt a remek fánkocskát és mondhatom nagyon finom lett. Egyszerű és gyors az elkésítése, mutatós a megjelenése, az íze pedig mennyei a narancsos krémmel. Köszönom a receptet.

Nosalty.hu
Nosalty.hu Mon, 2019-01-28 03:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2019.01.27. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

evatoth61
evatoth61 Sun, 2019-01-27 09:33

http://valasz.hu/gasztronomia/apacasohaj-103415
Nos úgy gondolom, a háborgóknak kellene szégyellniük magukat: nem az a baj, hogy nem ismerték szegény ártatlan sütit, hanem az, hogy nem néztek utána, pedig háborgás helyett megtehették volna.
No hozok egy linket, ebben kb minden tudnivaló benne van.

evatoth61
evatoth61 Sun, 2019-01-27 09:28

Kedves Lidi69 és a többi háborgó! Ha valaki nem tud valamit, akkor nézzen utána! A külföldi változatokat soha nem láttam, de a süti neve nem volt ismeretlen: nagyon régen, nagyon régi szakácskönyvben olvastam, pontosan ezzel a névvel. Pont a nem hétköznapi név miatt jegyeztem meg gondolom...)))

istvanlehotzky55
istvanlehotzky55 Sun, 2019-01-27 10:09

Azért a szép magyar nyelv lehetőséget ad a vulgárikus megnevezések elkerülésére. Ifjúságunk az ocsmánx beszédben már világelsők lehetnének.

evatoth61
evatoth61 Sun, 2019-01-27 10:55

Kedves Lehotzky úr: ezt a süteményt már 1945 előtt is így hívták, ezen a néven került a recept Magyarországra. Abban az álságosan vallásos korban sem kötöttek bele.

istvanlehotzky55
istvanlehotzky55 Sun, 2019-01-27 11:06

Akkor csak a konyhában a gazdaasszonyok között ment a téma. Ma a technika a szép és jó dolgok mellett az ocsmányságokat is láthatóvá, hallhatóvá teszi, ami nem helyes.

evatoth61
evatoth61 Sun, 2019-01-27 14:47

Ugyanmár, ne kenje a nőkre...))) Szakácskönyvben jelent meg ezzel a címmel.

Nosalty.hu
Nosalty.hu Thu, 2019-01-24 03:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2019.01.23. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

tgabor32
tgabor32 Wed, 2019-01-23 17:42

Húha. Azért vannak itt bajok. Én egyből osztottam jó pár ismerősömnek, ahogy megláttam, annyira jópofa. Teljesen feleslegesen szólnak hozzá olyanok egy humoros dologhoz, akik nem rendelkeznek humorérzékkel. Most teljesen mindegy, hogy ez pl. a humor melyik kategóriájába tartozik. Nyilván nem fingot készítesz, nyilván nem azt eszel. Ez egy fánk. És ennyi. Azt meg a recept szerzője-legyen az akár a nosalty, akár Emese a faluból- hadd döntse már el saját maga, hogy a saját receptjének milyen nevet ad. Akinek ez nem tetszik, keressen másik receptet. Vagy most valakinek komolyan az fáj, hogy ez a recept népszerű lett? Vannak bajok.

Finimini
Finimini / Finimini Wed, 2019-01-23 11:14

Korábban már olvastam a történetet erről a fánkocskáról és nagyon aranyosnak találtam. (Az ördögpirula, Anyós pirulái készülnek a fenti tésztából, tehát az ellenzők lehet, hogy megsütötték már régebben is, csak nem tudták, hogy az apáca fingocskát sütik és eszik jó ízűen. Hahaha... Én még nem mertem megsütni a két kiskamasz unokáimnak, mert egyrészt leesnének a székről a röhögéstől, másrészt állandóan ezt követelnék! Kedves NoSalty! Bombát robbantottál néhány olvasó orra alá, ez igaz. Én csak mosolygok, mert tudom, hogy a humorérzéket nem lehet tanulni, azzal születni kell.

Nosalty.hu
Nosalty.hu Wed, 2019-01-23 03:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2019.01.22. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

mrs. vájling
mrs. vájling Tue, 2019-01-22 13:23

Úgy tűnik, a Nosalty még provokálja is az olvasókat. A nevet illető kifogások ellenére is többször gratulál a magas nézettség miatt. Bravó Nosalty. A név pedig ennek ellenére is gusztustalan.

evatoth61
evatoth61 Sun, 2019-01-27 11:00

A csuda tudja, nekem az ön nickje sem humoros, hanem közelít a gusztustalanhoz, d e hát nem kell egyforma véleményünknek lenni. A hsz-ek között talál több linket, köztük az enyémben is, amikből megtudhatja, hogy gyakorlatilag már 100 éve is Magyarországon pontosan így hívták ezt a tésztát. Szakácskönyvben is így jelent meg. Tehát lehet kifogásolni a nevet, de nem annyira tisztességes dolog dolog átnevezni egy süteményt, amit az ön kedves dédmamája is ezen a néven ismert.

zezza
zezza Tue, 2019-01-22 11:48

https://dictzone.com/francia-magyar-szotar/pet%20de%20nonne

Az eredeti neve Pet de nonne, amit ha külön szavanként fordítunk akár ki is jöhet az apáca fingocska kifejezés, de a pet másik jelentése a fánk...Sütemény esetében ez tűnik a reálisabb fordításnak.

Pet de nonne kifejezés francia fordítása összességében is lehet fánk.

Nosalty.hu
Nosalty.hu Tue, 2019-01-22 03:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2019.01.21. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Noeamy
Noeamy Mon, 2019-01-21 22:57

Szerintem, bájos a neve! :))) Ki is fogom próbálni ;)

641
tej 2 dl
narancsvirágvíz 35 ml
cukor 5 ek
vaj 120 g
narancshéj 1 narancsból nyert
finomliszt 150 g
tojás 4 db
habtejszín 2.5 dl
narancslekvár 3 ek
porcukor 1 ek