Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Narancsos baklava

Narancsos baklava
Narancsos baklava
45 perc / előkészület: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A baklavával én úgy vagyok, mint Gombóc Artúr a csokoládéval: szeretem a  kerek baklavát, a szögletes baklavát, a hosszú baklavát, a rövid baklavát, a gömbölyű baklavát, a töltött baklavát ... a diósat, mogyorósat, pisztáciásat...  Ezért sütöm is gyakran, többféleképpen. A méz, a dió és a narancs ízvilága nagyon jól kiegészíti egymást, sütéskor már pusztán az illatuk is felér egy hangulatjavító terápiával.

hozzávalók / 10 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Ledaráljuk a diót, az a jó, ha kissé darabos marad. Hozzákeverjük a cukrot, a narancsok reszelt héját és a fűszerkeveréket (ennek hiányában megteszi egy-két kanál őrölt fahéj és/vagy szegfűszeg is). A narancsok levét kifacsarjuk, és összekavarjuk a mézzel. A vajat felolvasztjuk.
  2. A tepsinket kibéleljük sütőpapírral, és a következőképpen rétegezzük a baklavánkat: Alulra leterítünk négy réteslapot (a közüket meglocsoljuk olvasztott vajjal), erre váltakozva a diós keveréket és a maradék lapokat (kettesével, vajazva a közüket) pakolgatjuk, amíg el nem fogy minden. Felül lapoknak kell lenni, ezt lekenjük tojássárgájával. Ezután először négyzetekre, majd azokat is átlósan felezve, háromszögekre vágjuk óvatosan, és a vágások mentén a réseket is meglocsoljuk a maradék olvasztott vajjal.
  3. 180 °C-on addig sütjük, míg szép piros nem lesz a teteje (kb. 30 perc). Ezután kivesszük a sütőből, és belocsoljuk a résekbe a mézes narancslevet, majd hagyjuk hűlni.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 1 906
elküldve: 3
receptkönyvben: 54
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: 1

szakács

Allisc

Mióta szakács: 2015.04.14.
56 recept

receptjellemzők

költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: rétes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna
alkalom: karácsonyi édességek
konyha: török
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

karácsonyi baklava, narancsos török édesség

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Koszider
koszider / Koszider Wed, 2016-06-22 14:47

Bocs-bocs, nekem nagyon gyors volt ez a lerakás, nézzük egy kicsit lassabban: legalul sütőpapír, erre jön 4 db réteslap, amit közbe-közbe vajjal kenünk - itt nincs dió, ez világos. Így 8 réteslap marad, amiből kettő kell a tetejére, azaz összesen hat van belül. Ez azt jelenti, hogy 4 dióréteg lesz közbül. Vagyis a négy lerakott lapra elosztom a dió negyedét, erre két megkent lap kerül, majd ezt pedig még háromszor megismétlem. A tetején is 2 lap van, vagy az egész számolás sikertelen volt, mert a tetején több lap van? Mert ha 4 lap kell a tetejére is, akkor csak három diós réteg lesz. Jól értelmeztem a lerakást és hány lap van a tetején?
Köszönöm: Koszider

Albert Csilla
Allisc / Albert Csilla Wed, 2016-06-22 16:02

Kedves Koszider! majdnem jól értelmezted a lerakást. Tehát az én módszerem:
4 lap + 1/4 dió + 2 lap + 1/4 dió + 2 lap +1/4 dió +2 lap + 1/4 dió + 2 lap - tehát felülre csak két lap kell.

Koszider
koszider / Koszider Wed, 2016-06-22 16:52

Köszönöm! Ha ez szavazás lenne, én is a 4 diós rétegre szavaznék! (Bevallom, lerajzoltam, hogy ki tudjam számolni hány réteg lesz 8 lapból :-) Ezt meg kell sütnöm! Csak ne lenne ilyen forróság, hogy be lehessen kapcsolni a sütőt!
Üdvözöl: Koszider

Albert Csilla
Allisc / Albert Csilla Wed, 2016-06-22 17:06

Mindenképpen próbáld ki, egyszerű és nagyon finom.... bár tömény édesség, és nem valami fitnes cucc :)
sok sikert hozzá!

733
réteslap 12 db
vaj 25 dkg
dió 50 dkg
cukor 20 dkg
narancshéj 2 narancsból nyert
narancslé 2 narancsból nyert
méz 6 ek
tojássárgája 1 db
mézeskalács fűszerkeverék 2 kávéskanál