Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Narancsos-csokis túrótorta diétásan

Narancsos-csokis túrótorta diétásan
Narancsos-csokis túrótorta diétásan
46 perc / előkészület: 40 perc sütés: 6 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már majdnem abbahagytam a receptírást, mert annyi minden történt, hogy elkezdtem a cukorra, mint első számú közellenségre tekinteni. (Amúgy  tényleg az, olyan, mint a drog, minél többet eszel belőle, annál jobban kívánod, és rosszul leszel, ha "leesik a vércukrod".) Most nem kívánok egészségügyi előadást tartani, de a nagyobbik fiam után a kisebbik is el kezdett szenvedni a vércukor leeséstől. (Kézremegés, jártányi erőd sincs, ájulás közeli állapot.) Szabályos hipoglykémiás roham. Pedig a vércukor rendben volt (orvosilag és perpillanat). Viszont fenyegetően elindult "valami". Az is szerepet játszott, hogy svájci állásom első 2 évében kilószámra küldtem, és vittem haza a jó svájci csokikat, hogy örömet okozzak.... Eredménye, szép kis túlsúlyok hirtelen.

Lényeg a lényeg, időben észbekapott a fiam, és nem akart megbetegedni. Elhagyta a cukrot és a fehérkenyeret, a szénhidrátos köreteket. Az eredmény: éhgyomorra is tud 12 órát dolgozni rosszullét nélkül, és mára már több, mint 30 kiló mínusz!

Szóval azóta én sem eszem semmit, amiben hozzáadott cukor van és fehér kenyeret se. Ennél többet jelenlegi szakácskodós munkámban nem tudok tenni. És mivel desszertet is kell mindig készítenem, kifejlesztettem egy technikát, amivel hozzáadott cukor nélkül, minél alacsonyabb finomított szénhidráttartalommal ugyanolyan finom tortákat tudok készíteni, mint ami csöpög a cukortól.

Ez az első darab a repertoárban, de nem is az ízesítés, hanem a technika a lényeg. Mert az alapkoncepció ismeretében végtelen variáció lehetséges!

A gyümölcsréteghez bármilyen gyümölcsöt használhatunk: lehet narancs, málna, meggy, őszi vagy sárgabarack vagy bármi savanykás gyümölcs. Én naranccsal csináltam, annak a mennyiségét írtam. Ha te mást használsz, kb. 3 db narancsnak megfelelő mennyiségre lesz szükséged. (Meg egy kis gyümölcs vagy kompótlére, hogy a krém harmonizáljon a gyümölccsel.)

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A csokikrémhez

A gyümölcsréteghez

  • 2 db narancs (késsel megtisztítva fehér részek nélkül és összevágva kis kockákra)

A joghurthabhoz

ajánlat

Ajánlom mindenkinek, akinek szénhidrátszegény étrenden kell élnie, de azoknak is, akik saját elhatározásukból ezt az utat választják!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük az olajjal, kakaóporral, édesítőszerrel.
  2. A fehérjét felverjük kemény habnak, majd a sárgáját 2-3 részletben könnyedén, kézi habverővel hozzákeverjük.
  3. Beleszórjuk a darált diót vagy madulát, majd a lisztet, amiben a sütőport elvegyítettük. Az egészet nagyon könnyedén, csak pár mozdulattal elegyítjük, hogy megmaradjon a tojáshab állaga.
  4. Egy tortaformát vagy kerek tepsit sütőpapírral kibélelünk, a papír felső felületét nagyon gyengén beolajozzuk a kezünkkel, mint ahogy egy könnyű krémet kennénk el a bőrünkön.
  5. A tésztát beleöntjük és sütőben pár perc alatt szilárdra sütjük. Én az ujjammal meg szoktam koppintani a tészta tetejét, ha az rugalmasan "visszarúg", akkor átsült.
  6. Kivesszük, papírt lehúzzuk. Vagy egy tortatányérra fektetjük, és köré rakunk egy karimát, vagy magát a szétszedhető tortaforma szegélyét, de ugyanúgy alkalmas egy tűzőgéppel összetűzött, alufóliával becsomagolt papírcsík is. (Nekem sikerült egy szuper állítható méretű tortakarimát vásárolnom, azt nagyon szeretem, mert bármekkora tortát csinálhatok vele.)
  7. A csokit mikróban "felengedtetetés (Auftauen)" fokozaton 2 evőkanál tejszínnel felolvasztjuk (kb. 1-2 perc). Kivesszük, kiskanállal simára keverjük, majd hozzáadjuk kanálnyi mennyiségenként a tejszínt, mindig újra alaposan kikeverve. Ha nem elég olvadt a csoki, akkor lehet még 1-1  percet adni neki, ez a mikrosütőtől függ, mennyire erős a felengedtetés fokozata. (A csokiolvasztáshoz az a jó, ha minél gyengébb.)
  8. A vajat vékony szeletkékre vágjuk, és szintén hozzákeverjük a csokihoz. Kicsit lehet benne állni hagyni, akkor könnyebben felolvad. Vagy a végén együtt olvasztattni a mikróban a csokival. A lényeg, hogy homogén, sűrűn folyós csokit kapjunk.
  9. Egy pár kanálnyit tegyünk félre a csokiból díszítésre, a többivel locsoljuk meg egyenletesen a tésztalapot, és tegyük kis időre hidegre, hogy a csoki szilárduljon.
  10. Közben elkészítjük a túróhabot. A tejszínt elkezdjük habbá verni, félkész állapotában hozzátesszük a zselatin fixet, édesítőszert, reszelt narancshéjat, és folytatva a habverést egész keményre verjük. Hozzákeverjük a gyümölcslevet (1 citrom + 1 narancs) és a túrót (joghurtot), vaníliát.
  11. A csokirétegre egyenletesen elosztjuk a darabolt gyümölcsöt, és ráhalmozzuk a túróhabot, elegyengetjük a tetején.
  12. A félretett csokit (ha kell, pici olvasztás után) kis műanyagzacskóba töltjük, aminek icipici darabka sarkát levágjuk, és becsíkozzuk a torta tetejét  mintázatként. (Sokkal könnyebb szeletelni, ha nem egyenletes csokiréteget kap.) De ugyanígy díszíthető a gyümölcsünknek megfelelő tortazselé-mázzal is, amibe apró gyümölcskockákat teszünk. Természetesen citromlével és édesítőszerrel édesítve.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 32 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 18 375
elküldve: 30
receptkönyvben: 531
elkészítve: 6/16
Facebookon megjelent: -

szakács

Sienne

Mióta szakács: 2011.11.13.
16 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: torta
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

diétás túrótorta, narancsos túrótorta csokival, csokis gyümölcsös túrótorta

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Mak-Ka
Mak-Ka Wed, 2014-11-19 07:41

Szia a 10 g dió biztosan elég? Olyan kevésnek tűnik. Előre is köszönöm

Artemisz
Artemisz Sun, 2013-02-24 21:33

Ui. Nem csak a cukortól, hanem a zsírtól (telített zsírsavak...) is lehet hízni... Méghozzá nagyon...
Telítetlen zsírsavakra viszont szüksége van a szervezetünknek, de annak nem a csokoládé a forrása...

sienne
Sienne / sienne Sun, 2013-02-24 22:30

Kedves Artemisz. Köszönöm az oktatást.
Nem csapom be magam. Nem fogyókúrázom.
Házvezetőnő vagyok egy cukorbetegnél.
Nem szeretnék senkit kioktatni, így nem írom le, hogy mi a diabétesz

sienne
Sienne / sienne Mon, 2013-02-25 12:46

Egyet értek.
Még azt is hozzátenném, hogy a mesterséges édesítőszerek kémiai anyagok, cseppet sem egészségesek, tudom.
Sőt, már maga a diabétesz, legalábbis a 2. típusú, időskori cukorbaj eleve hibás táplálkozás eredménye. Nem vitatom.
De ez itt egy recept oldal, és NÉHA MUSZÁJ bűnözni.
Kipróbált receptek, amivel kevésbé veszélyes a bűnözés. Segítség betegeknek, segitség a hosszú és sok lemondással járó fogyókúra elviselhetővé tételében. Ismétlem: időnként és kivételesen. Mert a kivételtől lesz az egész véghezvihető. A merev tiltások hosszútávon elviselhetetlenné teszik az életet.

sienne
Sienne / sienne Mon, 2013-02-25 13:49

Szóval a lényeg a lényegben, hogy ez az oldal ételreceptekről szól. Mindenkinek saját felelőssége önmagáért tenni, olvasni, tanulni és érteni a dolgokat.
Ha viszont keres egy receptet, mert most kell VALAMI ÉDESSÉG, akkor találhat olyat, ami ha nem is 100% szénhidrátmentes, meg egészségtelenség mentes, de kevésbé AKÁRMI, mint a hagyományos. Erről szól

Artemisz
Artemisz Mon, 2013-02-25 10:57

Szia!

Igazából nem személy szerint Neked szólt a levelem, hanem minden olyan olvasónak, aki elhiszi, hogy a cukor és fehér kenyér elhagyásával megoldott mindent...
Pl., ha egy gyümölcsjoghurt cukorszegény, akkor tele van zsírral (vagy fordítva), különben "nem finom", ergo: eladhatatlan, ott rohadna meg az üzletek polcain.
Az önbecsapás alapeleme, hogy elhiszitek, van "diétás" sütemény. NINCS! Lehet cukor nélküli, de "diétás" nem. Ugyanis a diéta nemcsak a cukor likvidálását jelenti.

Azt írod: „elhagyta a cukrot és a fehérkenyeret, a szénhidrátos köreteket”.
A "színes" (barna) kenyér "tápértéke" dettó, mint a fehéré, csak malátával színezett... Ja, és sokkal többe kerül...
A szénhidrátok alapból történő kizárása is rossz koncepció. Az emberi szervezetnek (bizonyos arányban) fehérjére, szénhidrátra, ásványi anyagokra, vitaminokra, telítetlen zsírsavakra, vízre van szüksége. Igen, szénhidrátra (ch) is. Pl. a rizs elsőrangú ch. A rizs természetes (természetben előforduló) ch, nem vegyi (kémiai) úton előállított, mint a cukorrépából, nádból kivont, feldolgozott, „gyári” cukor. Rizst bármennyit ehetünk, nem hízunk tőle. A rizshez hasonló ch a krumpli is. Természetesen nem olajban sütve, hanem vízben főzve, vagy natúron (héjában a sütőben) sütve.

Summa summárum, diétás süti nincs, csak önámítás. Persze, mindenki azt eszik, amit akar.

Üdv.

Ui. Magyarországon a cukorbetegek orvosilag javasolt (vagy előírt?) alapélelmiszere(!) a zsemle. Miből van a zsemle? Lisztből. Öngól. A liszt (feldolgozott "élelmiszer", tápértéke 0) ugyanolyan drog (méreg), mint a cukor.

Artemisz
Artemisz Sun, 2013-02-24 21:29

Kedves Sienne!

Bocsáss meg, de nagyon becsapod Önmagad. A csokoládé bőven tartalmaz cukrot...
Ahogy a valóban egészséges táplálkozásba nem fér bele a liszt, vaj, kakaópor, olaj, tejszín, tejföl, zselatin sem. Tojássárgája is csak módjával.
(A teljes kiőrlésű liszt is nagy humbuk, mert a gyártástól felhasználásig eltelt idő alatt az összes vitálértékét elveszíti, így ugyanolyan értéktelen csiríz (amely zsírként rakódik le a testünkön) marad, mint a "sima" liszt. Csak sokkal többe kerül...)

Üdv.

manettos
manettos Sat, 2012-04-07 12:50

Kedves Sienne!
Köszi a remek receptet! Megsütöttem, de még kicsit tovább variáltam, h. még diétásabb legyen, és úgy tűnik finom lett, m. úgy kellett magamnak megmenteni egy szeletet, olyan gyorsan fogyott! :) Gondoltam megosztom Veletek a variálást, hátha más is örül még mínusz 1-200 kalóriának! :)
Szóval a tésztát ugyanúgy készítettem, de a tetejére nem csokit, hanem általam még korábban xilittel elrakott meggylekvárt kevertem, erre halmoztam a kockára vágott körtét és almát. A tejszínhabos résznél egyrészt növényit használtam, ami sokkal könnyebb és mivel nagyon keményre lehet verni pár mp alatt, így sem zselatin-fixet nem kellett beletenni, sem nem kellett körbefogni semmféle tortakarimával, csak a túróval vegyítettem, icipicit édesítettem és a gyümölcs tetejére halmoztam. Felmelegített csokimázzal "berácsoztam" a tetejét, ami igen gusztává tette a végeredményt és persze ízletessé is. Köszönöm mégegyszer az ötletet! :)

sienne
Sienne / sienne Tue, 2012-04-24 16:05

Köszönöm az ötleteket! Én is ilyen vagyok, folyton kísérletezek, kétszer egyformát sose csinálok. :))

heredidorottya
heredidorottya Fri, 2012-02-24 14:16

Szia Sienne!
Nagyon köszönöm a receptet, most állok neki. És külön köszönöm a tippeket a tortaformára, nekem pont ez volt a probélmám, mármint hogy (még) nincsen; most készítettem el a kis házi karimámat. :)
És ugyanez a kis csoki-dísz-kinyomó-zacskóra is! Szóval köszönöm! :)
Minden jót:
Dorka

sienne
Sienne / sienne Fri, 2012-02-24 15:44

Nagyon örülök, ha sikerült pár - általam már kikísérletezett - ötlettel segítenem!

sienne
Sienne / sienne Mon, 2012-02-20 12:12

Igazából fel tudod használni alapként. A tészta is működik és alig van benne szénhidrát, a krém annyira jó, hogy senki nem mondja meg, hogy nincs benne egy szem cukor se. Gyümölcsféle van egy csomó, ami finom a túró (joghurt) habbal. Az extra sötét (magas kakaótartalmú) csokikban meg alig van cukor, viszont nagyon feldobnak bármilyen sütit.
Most csináltam egy triplacsokis tortát tegnap, majd azt is felteszem, nagyon szuper lett

blondevilke
Blondevilke / blondevilke Mon, 2012-02-20 12:08

Szia Sienne! Nagyon tetszik a recepted. Én is szeretek szénhidrátszegényebb desszerteket készíteni, szerintem ezt is ki fogom majd próbálni. :)
És várom a további fincsi ötleteket.
üdv
Timi

337
tojás 3 db
teljes kiőrlésű liszt 1 evőkanál
dió 10 g
cukrozatlan kakaópor 1 ek
napraforgó olaj 2 ek
sütőpor 0.5 csomag
édesítőszer 1 ek
étcsokoládé 15 dkg
habtejszín 1 dl
vaj 5 dkg
narancs 2 db
habtejszín 5 dl
tehéntúró 25 dkg
narancshéj 1 narancsból nyert
narancslé 1 narancsból nyert
édesítőszer 2 ek
vanília kivonat 0.5 teáskanál
zselatinfix 2 csomag