Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Narancsos-fahéjas csigafenyő

Narancsos-fahéjas csigafenyő
Narancsos-fahéjas csigafenyő
50 perc / előkészület: 25 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mondanom sem kell, a kelt tészták a gyengéim. Legyen az sós vagy édes, ha elkap a kelt tészta láz, nincs mit tenni, neki kell állnom dagasztani, és megalkotni a gondolataimban már összeállt finomságot. Az elmúlt karácsony is inspirált, mind formában, mind illatban.
Igazi ünnepi kalács lett. A fahéj, a narancs és a szegfűszeg intenzív illata belengte az egész lakást, mind a készítés, mind a sütés során.

hozzávalók / 5 adag

Tésztához

Töltelékhez

ajánlat

Akár gasztro ajándéknak is kiváló.

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a mézet, a tojást és a margarint.
  3. Alaposan kidagasztjuk.
  4. Meleg helyen, egy konyharuhával letakarva 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

Töltelék

  1. Egy tálkába kanalazzuk a cukrot, majd hozzáadjuk a fahéjat és a szegfűszeget. Jól összeforgatjuk.
  2. A narancsot alaposan megmossuk, és szárazra töröljük.
  3. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, és 0,5 cm vastagra, téglalap alakúra elnyújtjuk.
  4. Lekenjük az olajjal. Megszórjuk a fűszeres cukorral. Ráreszeljük a narancs héját. Óvatosan, a fehér rész ne kerüljön bele.
  5. A tészta hosszabbik oldaláról kezdve szorosan feltekerjük. 1,5-2 cm vastag csigákat vágunk le.
  6. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk úgy, hogy a feltekert rúd levágott vége lesz a fenyőfa törzse, majd az első sor 5 csigát tartalmaz, amik egymás mellet sorakozva alkotják a fenyőfa legszélesebb alsó részét.
  7. Majd erre a sorra, a csigák közé téve négy tekercset rakunk, és minden következő sor 1-el kevesebb csigát tartalmaz. Így összesen 16 csigára van szükségünk.
  8. A sütőt előmelegítjük. A fenyőfát 25 percig még kelesztjük.
  9. Előmelegített sütőbe tolva 25 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 38*30 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 280
elküldve: 0
receptkönyvben: 40
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Andi80

Mióta szakács: 2011.12.16.
380 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
alkalom: karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 5 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

csigafenyő karácsonyi töltelékkel, fahéjas narancsos fenyő

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csige
Csige / csige Sat, 2014-10-25 11:46

Kedves Andrea!
Azt jól gondolom, hogy egy ilyen fa elkészítéséhez 3x ennyi alapanyagra van szükség? Mert a recept szerint 1x mennyiség 5 adag. A fa elkészítéséhez 15 db kell.
Köszönöm!
Üdv
Roland

veressandrea
Andi80 / veressandrea Thu, 2014-11-13 16:04

Szia,
Nem. Az adag az elvileg 5 főre szól, itt az adag azt jelenti. A fenti alapanyagokból ez a fenyő elkészíthető.
Üdv:Andi

Szella
Szella Wed, 2014-02-26 12:46

Nincs a margarin a hozzávalók között :) Abból mennyi kell? Szeretném megsütni! Amúgy szuper recept, én is imádom a kelt tésztát!

veressandrea
Andi80 / veressandrea Wed, 2014-02-26 15:27

Valóban, kimaradt a 7 dkg margarin. Pótoltam, köszönöm :-) Jó sütögetést kívánok hozzá.

653
finomliszt 55 dkg
0.5 kávéskanál
friss élesztő 2.5 dkg
tej 2.5 dl
cukor 3 ek
vaníliás cukor 1 csomag
tojás 1 db
méz 1 ek
margarin 7 dkg
napraforgó olaj 2 ek
cukor 4 ek
fahéj 1 tk
szegfűszeg 1 g
narancshéj 1 narancsból nyert