Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Narancsos kacsa Kornél konyhájából

Narancsos kacsa Kornél konyhájából
Narancsos kacsa Kornél konyhájából
220 perc / előkészület: 40 perc sütés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A gyerekeknek szerettem volna olyan ebédet kacsahúsból, amit biztosan megesznek majd. Nos a narancsos kacsa tökéletes választás lett, az édes és a sós íz harmóniája meghozta a sikert a 4 évestől egészen a 11 évesig, hogy a felnőttekről már ne is beszéljünk...

hozzávalók / 5 adag

ajánlat

Gombás rizst kínálhatunk mellé köretnek, receptet lásd. receptjeim között.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Készítsük elő a kacsát. Kívül és belül egyaránt alaposan sózzuk, és borsozzuk.
  2. Az almákat hámozzuk meg, majd vágjuk négybe, a magházat minden esetben távolítsuk el. Az egyik narancs héját hámozzuk meg, ügyelve, hogy a fehér rész ne maradjon rajta. Az almaszeleteket, valamint a narancshéjat töltsük a kacsa hasüregébe. A zöldségeket tisztítsuk meg, majd tetszés szerint vágjuk kisebb darabokra. Tegyünk a kacsasütő edénybe 1 ek kacsazsírt és 1 dl vizet, halmozzuk bele a darabolt zöldségeket, majd fektessük rá a kacsát, fedjük le és tegyük előmelegített sütőbe. Használhatunk cserépedényt is, abban az esetben a sütőt nem kell előmelegíteni, az edényt pedig vízben be kell áztatni a sütés előtt.
  3. Kb. 1-1,5 órát követően (a kacsa méretétől függően) vegyük le az edény tetejét, az edényben lévő zsiradékot öntsük le minimálisra, és süssük szép pirosra a kacsa bőrét. Ha ezt nem tesszük, a kacsa inkább főni fog, mint sülni.
  4. Készítsük el a narancsos mártást. A narancsok héját reszeljük le, majd a meghámozott gyümölcsöt kockázzuk fel. Ügyeljünk rá, hogy a narancs rostjai ne kerüljenek bele, azokat előtte távolítsuk el.
  5. Kritálycukrot karamellizáljunk egy evőkanálnyi vizet hozzáadva, amikor zsemleszínűre pirult, adjuk hozzá a bort, és a narancslét, valamint a reszelt narancshéj felét. Főzzük, amíg besűrűsödik. Ekkor öntsük fel a szárnyas alaplével, és adjuk hozzá a kockázott narancsot. Ízesíthetjük kóstolás mellett kevés sóval és borssal. Szükség szerint még adhatunk hozzá a reszelt narancshéjból, ha nem érezzük elég intenzívnek az ízét. Ha a mártás sűrűséget elértük, vegyük le a tűzről.
  6. Amikor a kacsa is elkészült, tálaljuk a mártással együtt.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 28 360
elküldve: 14
receptkönyvben: 280
elkészítve: 16/17
Facebookon megjelent: -

szakács

Kornél

Mióta szakács: 2010.01.11.
166 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
költség egy főre: megfizethető receptek
konyhatechnológia: római tál receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 5 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

vörösboros-narancsos kacsa, narancsos kacsasült, zöldséges-narancsos kacsasült

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

622
kacsahús 1.5 kg
sárgarépa 2 db
fehérrépa 1 közepes db
vöröshagyma 1 közepes db
fokhagyma 0.5 fej
alma 2 közepes db
narancs 3 db
narancslé 3 dl
vörösbor 2 dl
0 ízlés szerint
szárnyas alaplé 2 dl
cukor 3 ek
fekete bors 0 ízlés szerint