Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Narancsos mascarpone torta

Narancsos mascarpone torta
Narancsos mascarpone torta
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A habkönnyű piskóta és a narancsos mascarpone krém találkozása egy mennyi tortában! És hogyan lehet szép magas piskótánk? Ebből a cikkből megtudhatjátok!

hozzávalók / 8 adag

A piskótához

A krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

A piskótához

  1. Szétválasztjuk a hat darab tojást, majd a sárgáját a cukorral habos állagúra keverjük.
  2. Folyamatos keverés mellett kanalanként hozzáadjuk a vizet, és legalább 10-15 percig, fehéredésig keverjük.
  3. A fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük, majd ehhez 2-3 adagban hozzákeverjük a sárgáját. Óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk, hogy ne törjük össze a habot.
  4. A lisztet beleszitáljuk a tojásokba, majd ezt is óvatosan kikeverjük.
  5. A tortaformába öntjük a tésztát, és 175 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük, a végén tűpróbával ellenőrizzük!

A krémhez

  1. Minden hozzávalót beleteszünk a mascarpone-be, és alaposan elkeverjük.
  2. A kihűlt piskótára halmozzuk a krémet, és reszelt narancshéjjal díszítjük.
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 38x34 cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 24
össznézettség: 37 010
elküldve: 14
receptkönyvben: 535
elkészítve: 25/25
Facebookon megjelent: -

szakács

Dávid

Mióta szakács: 2013.03.04.
336 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre
alkalom: Valentin-nap, vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

mascarponekrémes torta, piskótatorta mascarponéval

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

tibaircsi
tibaircsi Fri, 2017-01-27 10:41

ezen agyaltam vagy 3 percet, h hogyan lett a keresztmetszete a tésztának is és a tölteléknek is háromszögletű :) :)

márta66
márta66 Thu, 2016-04-07 12:40

Nagyon finom a süti, én már naranccsal és citrommal is kipróbáltam. Köszi!! A citromos változatot - bevallom- egy jó kolbászos bableves után kapta a családom vacsira. Lehet, hogy nem túl "ildomos" szegény könnyű piskóta számára egy ilyen rusztikus első fogás után jönni, de akik bedörgölték, azoknak nem volt kifogása:-)
A piskótasütéshez: én a legegyszerűbb, ahány tojás, annyi cukor, annyi liszt változatot sütöm (néha vajas piskótát gyümölcsök alá), amit a család női felmenőitől tanultam. Többnyire időhiány miatt nincs fakszni, nem keverem ki külön a sárgáját a cukorral, hanem a cukorral és csipet sóval felvert tojásfehérjébe forgatom pár fordulattal egyenként a sárgákat, kanalanként rászitálom a lisztet és könnyed mozdulattal a hablapáttal beleforgatom a habos trutyiba. És most jön egy szerintem Hatalmas Trükk: a tortaformát a két kezem között megpörgetem néhányszor az asztalon, ha szilikonos formát használok, akkor már a sütőrácson, ettől a centrifugális erő hatására a tészta kráterszerűen kifelé sodródik a tortaforma széle felé, kissé homorúvá válik az egész. Így szépen, fokozatosan jön fel sülés közben, és mire megsül, éppen csodásan vízszintes lesz a teteje:-) Próbáljátok ki;-)) Ja, és sütőpor nélkül is gyönyörűen feljön.

Benedekildi
Benedekildi Fri, 2014-09-12 16:29

A Cointreau egy jó minőségű narancslikőr. Még a Tesco-ban is lehet kapni, drága. A piskóta "feljön" sütőpor/szódabikarbóna nélkül is ezen a hőfokon. Ki kell próbálni. Sütés után úgy kell hagyni kihűlni, hogy fejtetőn legyen, mert akkor mindkét oldala szép egyenes lesz. Mindenképp a közepébe kell tenni a krémet, mert tényleg lehúzza és ráadásul még szárad is, kérges lesz a krém, ha azonnal nem fogyasztják el. A tetejére lehet kicsit kenni, de utána rá valami bevonót is, pl. csokit, az nagyon illik is hozzá.

reasonv
reasonv Fri, 2014-04-04 08:32

Szerintem a recepből kimaradt a sütőpor (vagy szódabikarbóna), különben nem jött volna fel ennyire a piskóta! Ha nincs benne, akkor teljesen lapos marad.
Egyébként mi az a cointreau és hol lehet kapni?

kekirenata
kekirenata Fri, 2014-03-28 15:32

És ez így mekkora ötlet:):)Az ilyen nem szándékos dolgokból tudnak a legjobb ötletek és kreálmányok születni!:D
Mindenképpen kipróbálom, remélem nekem is összenyomja majd!:)

kekirenata
kekirenata Thu, 2014-03-27 08:36

Hogy tudod úgy megsütni a piskótát, hogy rézsútos legyen befelé?
Köszönöm a válaszodat!

Benedekildi
Benedekildi Fri, 2014-09-12 16:31

Ez egyszerű, egyenesen kell kenni a sütőformába. Sütés utánra 100% 'beesik', amúgy pont ezt akarjuk elkerülni, mert szebb és könnyebben tölthető, ha egyenes.

Kárai Dávid
Dávid / Kárai Dávid Thu, 2014-03-27 08:41

Leginkább sehogy! :) Szép magas volt a piskótalap és hivatalosan úgy illett volna összeállítani, hogy kettévágom és közé a krém. Én lusta voltam és a tetejére halmoztam, de mivel a mascarpone krém elég nehéz ezért a közepét összenyomta.

293
tojás 6 db
cukor 6 ek
víz 6 ek
finomliszt 8 evőkanál
1 csipet
mascarpone 25 dkg
narancslekvár 3 ek
cointreau 3 ek
narancshéj 1 narancsból nyert
narancslé 1 narancsból nyert