Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Narancsos sárgabarack lekvár

Narancsos sárgabarack lekvár
Narancsos sárgabarack lekvár
165 perc / előkészület: 120 perc főzés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

 A nyár folyamán rengeteg lekvárt főzünk, és teszünk el. A Dr.Oetker-es dzsemfixekben lévő kártyák egyikén találtam a receptet. Az arányokat kissé megváltoztattuk, mert a narancsot nagyon nehéz a hártyájából kiszedni. A grapefruit pucolása sokkal egyszerűbb volt. A következő alkalommal a narancs helyett pomelo kerül bele (azt egyszerűen lehet rostjaira szedni). :)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Bármilyen citrus gyümölcsöt rakhatunk bele.

Szólj hozzá!

elkészítés

Előkészítés:


  1. A sárgabarackot leforrázzuk, a héját lehúzzuk, magját eltávolítjuk, és lemérjük a 2 kg-ot.
  2. A narancsot és a grapefruitot meghámozzuk, a gerezdeket szétválasztjuk, a hártyás részt is eltávolítjuk, és apróra vágjuk.

Elkészítés:

  1. A gyümölcsöket egy főzőedénybe öntjük, kissé összeturmixoljuk (nem feltétlenül szükséges). Elkezdjük főzni a lekvárt.
  2. A dzsemfixet 4 ek cukorral és a fűszerekkel elkeverjük, majd a gyümölcsökhöz adjuk.
  3. Az elegyet állandó keverés mellett nagy lángon felforraljuk, majd a maradék cukrot is hozzáadjuk. Az egészet állandó keverés közben újra felforraljuk, és legalább 3 percig zubogva forrni hagyjuk, végül levesszük a tűzről.
  4. Ha szükséges, a habot eltávolítjuk a tetejéről, és azonnal az előkészített üvegekbe töltjük.
  5. A tetejére pár csepp rumba áztatott szalicilt teszünk, jól lezárjuk az üvegeket, majd fejjel lefelé állítjuk. Szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 12 237
elküldve: 2
receptkönyvben: 113
elkészítve: 1/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Lilian

Mióta szakács: 2010.03.21.
18 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: nyár
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett

egyéb elnevezések

citrusos sárgabarack lekvár, narancsos-grapefruitos kajszilekvár

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

DrHouse
DrHouse / DrHouse Fri, 2012-08-10 23:04

Kedves Lilian!
Az idén is elkészítettem, mert a gyerekem nagyon szereti. Most egy maréknyi vörös áfonya is került bele, mert volt itthon. Nagyon köszönöm , hogy föltetted a receptet!
Üdv: Tiv

Lilian
Lilian / Lilian Sat, 2012-08-11 19:31

Kedves Tiv!
Örülök, hogy ilyen nagy sikere van nálatok. Az áfonya érdekesen hangzik, egyszer talán én is kipróbálom vele.
Lilian

Hajnal80
Hajnal80 Sun, 2011-07-10 19:34

Amint kész lettem a főzéssel,a kártyát is megtaláltam.Az én drága jó uram betette a spájzba a fűszeres tasakok közé (rejtély,hogy miért).Tényleg macerás,viszont finom.Köszi még egyszer:Hajni

Hajnal80
Hajnal80 Sun, 2011-07-10 10:26

Szia!Pont ezt a lekvárt akartam elkészíteni a kártyáról.Tegnap bevásároltam hozzá,erre ma nem találom a receptet.Elkeseredésemben keresgettem az interneten,hátha valahol rábukkanok.Erre tessék!Nagyon örülök,hogy feltetted!

Lilian
Lilian / Lilian Sun, 2011-07-10 11:34

Kedves Hajnal80!
Nincs mit. Idén mi már másodszorra készítettük, mert isteni finom (amilyen macerás muszáj is neki annak lennie). Szóval jó lekvárfőzést! :)
Üdv: Lily
(A kártyán egyébként 800 g kajszihoz ír 300 g narancsot, és 150 g grapefruitot. 350 g cukor, 1 tasak 3:1-ben Dzsemfix)

1172
sárgabarack 2 kg
narancs 50 dkg
grépfrút 50 dkg
fahéj 2 késhegynyi
szegfűszeg 2 késhegynyi
cukor 90 dkg
zselatinfix 2 csomag
rum 1 teáskanál
szalicil 1 késhegynyi