Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Narancsos sütőtöklekvár

Narancsos sütőtöklekvár
Narancsos sütőtöklekvár
18 perc / előkészület: 15 perc főzés: 3 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Igaza van AzEszternek. Valóban mindenből lehet lekvárt készíteni. Dzsemfix rulez. Igen-igen, nem mindentől kell ódzkodni, ami ipari, bolti, a dzsemfixben csak természetes anyag van, ami nem más, mint pektin.
Ez a narancsos sütőtöklekvár maga az ősz, mind színében, mind ízében, és a fügemustárhoz hasonlóan (recept hamarosan!) az ünnepi tányér éke lehet a maga egyszerű különlegességével. Különféle egybensültek, kacsa- és libamell mellé tudom elképzelni kíséretnek, természetesen csak kis mennyiségben, a köret kiegészítőjeként. De erről majd később.
 

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőtököt meghámozzuk és nagyon apróra vágjuk.
  2. 1 narancs héját éles kiskéssel vékonyan levágjuk úgy, hogy a lehető legkevesebb fehér rész maradjon a héjon, majd a narancshéjat pár mm vékonyra felarítjuk.  A narancs levét kicsavarjuk, félretesszük.
  3. A másik narancsot meghámozzuk úgy, hogy a héj alatti fehér részek ne maradjanak a narancshúson, majd a narancsot kockára vágjuk.
  4. A sütőtököt a narancslével, a vízzel, valamint a kockára vágott naranccsal együtt pároljuk, míg a sütőtök meg nem puhul.
  5. Ezután burgonyanyomóval átnyomkodjuk (nem kell teljesen pépesre), hozzáadjuk az ízlés szerinti mennyiségű cukrot (nálam egy kis bögrényi volt, függ attól, mennyire édes a sütőtökünk, kóstoljunk, akár el is hagyható) 1 csomag dszemfixet, felforraljuk, majd további 3 percig főzzük.
  6. Azonnal előkészített, tiszta üvegbe töltjük. A tetőt rácsavarjuk és az üveget a fejére állítjuk legalább 5 percre.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 36 356
elküldve: 17
receptkönyvben: 556
elkészítve: 29/45
Facebookon megjelent: -

szakács

Juci (strawberry)

Mióta szakács: 2010.03.31.
162 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

sütőtökös narancslekvár

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Gyöngyi Bt.
Gyöngyi Bt. Sun, 2014-03-23 11:21

Tegnap bontottam ki az első üveg sütőtök lekváromat.Nagggyon finom! :-) Én sütés álló dzsemfixel csináltam és buktát töltöttem vele. A férjem szerint abbahagyhatatlan... Nem hosszú jövőt jósolok az üvegben maradt lekvárnak! Köszönöm a receptet, nem utoljára csináltam meg.

Boncika
Boncika Sun, 2012-12-16 01:59

Kedves Juci! Én még nagyon új vagyok a lekvárfőzésben, de valahogy a karácsony szelleme megihletett. Kb. egy hete elkészitettem életem első lekvárját, ami igazából nem is az, egy karácsonyi chutney. Ezen felbuzdulva kedvet kaptam a sütőtöklekvárhoz is. Isteni finom lett!!! Nagyon köszönöm a receptet. Én annyit változtattam rajta, hogy a chutney készitéséhez vásárolt nádcukor "maradékból" tettem a lekvárba, szórtam bele egy kis őrölt szegfűszeget, valamint fahéjat. Mindkét narancsot bele raktam levével, húsával együtt. Amikor elkészült átturmixoltam. Azt hiszem az ajándékba készitett indiai finomság mellé készülni fog még egy ilyen műremek is (páromat ismerve a mostani adag elfogy addig :). Még egyszer köszönöm! Mindenkinek csak ajánlani tudom!

Zorka0
Zorka0 Sat, 2012-12-08 23:27

Nagyon jó recept, köszi!
Én így módosítottam:
-picike fehér héjat is bele (amennyi a narancssárgával együtt levágódik), kellemes kesernyés felhangot kap. a cukorral együtt még mindig édes lesz, és hasonlítani fog a bolti 100%os lekvárokhoz!
-krumplihámozóval vágtam le a héjat, majd éles késsel apróra (mint a petrezselymet, gyorsan megy)
-még 1 dl tiszta narancslét kapott, mert a nélkül ízetlen volt. biztos a töktől is függ, én a kerek, laposabb, szürkés héjút kaptam a zölségesnél. lehet a hagyományost kéne keresni.

Már várom hogy holnap reggel megkóstolhassam! :) Sok sikert mindenkinek!

Risi13
Risi / Risi13 Fri, 2012-11-09 22:44

Kedves Juci! Elkészítettem, nagyon finom lett! Igaz én össze botmixereztem... :-) így simább lett. Kimaradt egy kevés, hogy megkóstolhassam... nem bírtam megvárni, hogy kihűljön! :-)
Köszi a receptet! Biztosan készítek még!! Risi

lora1986
lora1986 Fri, 2012-01-27 18:06

Szia!
Dzsemfix helyett használhatok sima Dr.Oetker zselatint?
Vagy ha kihagyom az egészből a zselésítő anyagot, mi lesz?
Előre is köszi a választ!
(Lora)

Római kömény
Római kömény Tue, 2011-12-20 16:50

nagyon finom, 1 egész tökből és 1 kg narancsból csináltam, ez lesz az ajándék a családnak, de szinte sajnálom szétosztogatni. igazi narancsíz és szín, nagyon jó állag, köszi :)

modosa
modosa / modosa Tue, 2011-10-25 14:30

Jucikám, egy jó tanács: spórold meg a tök hámozásának kínját! Ha másfél órára (légkeverésnél 60 perc) forró (220 C) sütőbe teszed, megpuhul, és egy mozdulattal lehúzható (lásd padlizsán, csak ezt meg sem kell szurkálni). Szerintem finomabb is, a sütéskor kap egy kis karamell ízt. Én minden recepthez így készítem elő. pusziA

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Fri, 2010-12-10 17:32

Szia Orsi, gyakorlatilag szeritem évekig eláll, mint a lekvárok általában. Az üveget ki kell mosni és alaposan ktörölgetni, hogy ne legyen vizes. Ennyi. Juci

csikyors
csikyors Fri, 2010-12-10 12:08

Kedves Juci! nagyon tetszik a recepted, karácsonyra ajándékba szeretném elkészíteni. A kérdésem az lenne, hogy kb. mennyi ideig áll el? És hogy készíted elő az üveget? Még sosem csináltam lekvárt, ezért vagyok bizonytalan :) Köszi, Orsi

Fonyó
Fonyó Sat, 2010-11-20 17:48

Muszáj készítenem ilyen lekvárt,elképzelni sem tudom milyen fincsi lehet!

Mida8181
Mida / Mida8181 Mon, 2010-11-15 13:25

Szia Juci,
Fantasztikus lehet a lekvárod. Az idén először én is kipróbáltam sütőtökből lekvárt főzni. Sok sütőtökünk nem érett be, ebből készült nálunk. Én is meglepődtem az eredményen, hogy a még zöld héjú sütőtökből milyen isteni lekvár lett. Én is hasonlóan dzsemfixel készítettem, ízesítésnek 1 citrom leve és héja, és 1 narancs héja szolgált. Cukorból csak 15 dkg-ot tettem 1,1kg tökhöz.
Üdv:Mida

szosa2
szosa2 Mon, 2010-11-15 11:12

szia
Milyen márkájú dzsemfixet használsz? Én próbáltam már sokfélét, de különböző márka különböző súlyú gyümölcshöz ajánlja.

bokine
bokine / bokine Mon, 2010-11-15 09:41

Szia Juci! Látom Téged is elkapott a lekvárfőzési őrület :-D Nagyon szépek a képeid! A gyönyörű áttört mintás tányérodtól meg egyszerűen kivagyok... Köszi a receptet. Puszi Erika

113
sütőtök 500 g
narancslé 1 narancsból nyert
narancshéj 1 narancsból nyert
narancs 1 db
víz 1 dl
cukor 1 teáskanál
dzsemfix 1 csomag