Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Narancstorta

Narancstorta
Narancstorta
45 perc / előkészület: 10 perc főzés: 10 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ildikó nap is volt a héten, Gergi fiamnak két nappal később van a névnapja, számtalan variációban tudom a tortát produkálni. Ez a kakaós-diós-narancsos figura gyerekeim egyik nagy kedvence.


hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A krémhez

A díszítéshez

ajánlat

Négyszögletes tepsiben sütve, a tetejét nem megkenve és díszítve, azaz sütinek is nagyszerű!
Nagyon gyorsan elkészül!

Szólj hozzá!

elkészítés

A tészta elkészítése:
  1. A tojások habját pár csepp citromlével és a cukorral kemény habbá verjük.
  2. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd kanalanként lazán hozzákeverjük a lisztet és a keményítőt.
  3. Hozzáadjuk a kakaót és a kávét. Hozzáreszeljük a narancs és a citrom héját, valamint hozzáadjuk a diót.
  4. Legvégül hozzáadjuk az olvasztott vajat is.
  5. Kivajazott, zsemlemorzsával szórt tortaformába öntjük.
  6. Forró sütőbe tesszük, 5 perc után takarékra kapcsolunk és készre sütjük a tésztát.
  7. A formában hagyjuk kihűlni, közben elkészítjük a krémet.
  8. A tésztát hidegen kettészeljük, bele-, és rákenjük a krémet.
  9. Hűtőszekrényben 2 órán át pihentetjük, mielőtt feladjuk.
  10. Narancsszeletekkel díszítjük.

 

A krém elkészítése:
 
  1. Lereszeljük a narancs és a citrom héját, kifacsarjuk a levüket.
  2. Kis lábasba teszünk mindent: héjakat, leveket és a cukrot.
  3. Ráütjük a tojásokat, hozzáadjuk a keményítőt és kisrugóssal kevergetve, percre sem otthagyva sűrűre főzzük.
  4. A tűzről levéve hűlni hagyjuk, eközben is néha megkeverjük.
  5. Amikor kihűlt, hozzákeverjük a vajat.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 43 292
elküldve: 17
receptkönyvben: 521
elkészítve: 25/28
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

kakaós-diós piskóta narancskrémmel töltve

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Szemyné
Padlizsán / Szemyné Tue, 2014-12-16 14:07

Még soha nem használtam semmiféle keményítőt. (Ha jól tudom legfőbb funkciója a sűrítés.) Ebben a receptben ez elhagyható, milyen célt szolgál? Régóta sütök, főzök, de valahogy még eddig mindig elkerültem a keményítők használatát. Tetszik a recept, ki is próbálnám, csak szeretem tudni mi miért van benne az ételben :D

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Tue, 2014-12-16 16:08

Elhagyható a kukoricakeményítő, illetve liszttel helyettesítendő. A tésztához keményítő nélkül 5 evőkanál liszt kell, a krémhez 1 jó púpozott evőkanál liszt. A keményítő amúgy csak sűrít, más szerepe nincs, kevesebb liszt kell csupán.
Manapság úgy készítem a narancstortát, hogy a tésztába egyáltalán nem teszek lisztet, sem keményítőt, hanem 15 evőkanál darált diót - így a legfinomabb!

elora
elora Fri, 2013-04-05 00:33

A következő a kérdésem, még mielőtt megcsinálnám (nem vagyok túl gyakorlott háziasszony): tudtommal az olyan sütikbe, aminek a tésztájába felvert tojáshab kell, ott általában cél, hogy ne nagyon törjön össze a hab és ezért ezt szokták a legvégén beleforgatni óvatosan a masszába. Ebben a receptben pont a fordítottja van, vagyis a kemény habba kell a minden egyebet beleforgatni. Akkor itt tényleg szándékosan nem számít, hogy mennyire törik össze a hab? Mert ha ennyi mindent forgatok bele,mire összeáll szép egynemű tésztává addigra annyit kell kevergetni, hogy tutira nem lesz/marad a habnak hab állaga. Kérdés, hogy ez itt tényleg nem baj/nem cél?

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Fri, 2013-04-05 07:19

Kedves Elora!
Nem esik össze a hab a folyamat végére sem, ha jó keményre vered. A kemény habba könnyű kézzel és apránként keverd a többi hozzávalót. Amennyiben géppel dolgozol, akkor gyors fordulaton felvered jó keményre a habot, utána lassú fordulaton adod a többit apránként a habhoz.
Jó lesz, meglátod!
Üdv: Ildikó

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2011-02-25 22:12

A krém kevergetése/korfőzésekor nem áll fenn annak a veszélye, hogy előbb válik a dolog narancsos tojásrántottává semmint sűrű krémmé?

_eViKe_
_eViKe_ Fri, 2010-04-30 15:54

Köszönöm a segítséget! Amint lehet, ki fogom próbálni! Üdv: _eViKe_

_eViKe_
_eViKe_ Thu, 2010-04-29 19:00

Sziasztok! Dió helyett tehetek bele fahéjat? és kukorica keményítő az sima étkezési keményítő? bocsi, ha hülyeséget kérdeztem, de nem rég óta sütögetek és ilyen hozzávaló még nem kellett eddig semmibe se :D Üdv: _eViKe_

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Thu, 2010-04-29 19:32

Szia Evike!
A dióbél helyett a fahéj nem jó. Ha fahéjasan akarod, akkor 3 helyett 4 púpos evőkanál lisztet tegyél és a fahéjat ízesítésül. A kukorica keményítő nem a sima étkezési keményítő, de azt is használhatsz helyette.
Üdv: Ildikó

vizsu
vizsu Tue, 2010-02-02 22:21

nem kell bele sútőpor? Milyen méretú tortaforma kell?

evelyngaal
evelyngaal Tue, 2010-01-12 00:18

Ez a recept fantasztikus. 14 eves lanyom megsutotte ajandekba a batyjanak. hatalmas sikert aratott. a teszta minden mas kremmel is jo, isteni! koszi!

399
tojás 4 db
finomliszt 3 evőkanál
kukoricakeményítő 1 evőkanál
cukor 5 ek
cukrozatlan kakaópor 5 ek
instant kávé 1 ek
dió 6 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
narancshéj 1 narancsból nyert
vaj 5 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
narancshéj 1 narancsból nyert
narancslé 2 narancsból nyert
citromlé 1 fél citromból nyert
tojás 2 db
cukor 15 dkg
kukoricakeményítő 1 evőkanál
vaj 10 dkg
narancs 1 db