Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Natúr fokhagymás kocsonya

Natúr fokhagymás kocsonya
Natúr fokhagymás kocsonya
330 perc / előkészület: 30 perc főzés: 300 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szép gyerekkori karácsonyokon, szentestén mindig kocsonya volt nálunk az ünnepi vacsora. Sokan talán furcsálják ezt, de nálunk ez volt a szokás, nem is volt kedvünk mást enni. Karácsonykor vártuk a karácsonyfát a jól ismert régi díszekkel, az angyalka csengőjét, a gyertyák lángját, a fenyőillatot, a "Mennyből az angyalt", amit közösen énekeltünk, az ajándékokat, de ugyanilyen egyértelműséggel vártuk a kocsonyát is vacsorára. Anyukámnak sokat kellett sütnie ünnepekre, mert sokszor 30-35 fős vendégsereg, rokonok, barátok érkeztek hozzánk 25-én Éva, majd 1-2 nap múlva János napot köszönteni. Így a sütikre kellett koncentrálnia, ezért volt pont megfelelő a kocsonya- meg persze a töltött káposzta főzés, hiszen azokkal viszonylag nem volt sok gond. Szerettük nagyon (főleg a levét, ahogy az egy gyerekhez illik), és azóta is ugyanúgy ragaszkodunk hozzá. Karácsonykor el nem maradhat az asztalról a kocsonya. És már nem csak a levét esszük meg szívesen. :)

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Talán furcsa, hogy csakis fokhagyma van benne, az viszont jó sok. De mégis nagyon finom. Sokan ettek már nálunk kocsonyát, és még senki se hiányolta belőle se a vöröshagymát, se a répát.

Van, aki citrommal, sőt, ecettel eszi. Nekem ez megszokhatatlan, de aki így szereti, az esküszik rá. Adhatunk mellé lilahagymát vagy újhagymát, úgy is finom.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst alaposan lecsutakoljuk, szőrmentesítjük.
  2. Hideg vízbe feltesszük főni. Ha felforrt, nagyon kis lángon főzzük tovább. A habját többször leszedegetjük.
  3. Ha már nem habos, beletesszük a sót, a borsot.
  4. A fokhagymákat gerezdekre szedjük, nagyjából megpucoljuk (nem baj, ha az utolsó réteg héja rajta marad), és a kocsonyához adjuk.
  5. Ha a hús már leválik a csontról (ez 4-5 órába is beletelhet), kész a kocsonyánk. Az elfőtt vizet pótoljuk, és hagyjuk hűlni.
  6. A levet tálakba szűrjük, a húst kicsontozzuk, és a tálakban elosztjuk. Ahogy egyre jobban kihűl, a tetején meghártyásodott zsírt leszedegetjük róla.
  7. Hideg helyen tartva 1 hétig is eláll.
  • elkészítettem: 31 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 48
össznézettség: 27 774
elküldve: 3
receptkönyvben: 98
elkészítve: 9/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
konyhatitkok: nagyi receptjei
mikor: reggeli, ebéd, uzsonna, vacsora
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
alkalom: karácsonyi receptek, újév
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: tél
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

egyszerű kocsonya, karácsonyi kocsonya, kocsonya fokhagymával

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

reaand
reaand Fri, 2017-12-29 15:43

Most főzöm, mintha az anyukám készítené olyan illatok terjengenek a lakásban. Szerintem nem kell bele a sárgarépa, attól olyan húsleves jellegű lesz. De izlések és pofonok. :-)

Jane
Jane Wed, 2015-12-23 22:40

Szia!
Lenne egy kérdésem. Ez a kocsonya mennyire fokhagymás? Ahogy én szeretem úgy a férjemnek ehetetlenül fokhagymás :)
Köszi a választ

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2015-12-25 16:01

Kedves Jane!
Bocs, hogy csak most válaszolok, de nem néztem a netet a nagy karácsonyi finisben. :)
Hogy mennyire fokhagymás a kocsonya? Ez teljesen ízlésfüggő dolog. Szerintem pont eléggé fokhagymás, de nem zavaróan. Még senki sem említette, hogy túl fokhagymás lenne, pedig nem csak a szűk család evett már belőle.
Boldog karácsonyt kívánok! Fahéj

Bató Edit
Bató Edit Fri, 2013-02-01 19:17

Nagyon fincsi, én is mindig zöldség nélkül készítem, mert úgy szeretjük. Nálunk a füstölt húsos a kedvenc és a tányérokba tojáskarikákat is teszek. (lehet, hogy nekifogok hamarosan :)
Nagyon szép áttetsző a kocsonyád, látszik, hogy szép lassan és sokáig főzted.
Szép estét, Edit

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2013-02-02 08:12

Kedves Edit!
Igen, a füstölt húsos változatot is ismerem, de azt meg zöldségekkel. :) Igaz, életemben egyszer ettem olyat, egy barátunk készítette, de a fiam azóta is azt emlegeti. Én annak fogok nekiállni hamarosan, mert az is izgatja a fantáziámat. Persze előre tudom, hogy nekem ez a jól bevált fokhagymás marad a kedvencem. Tojáskarikákkal meg a barátnőmék készítették, úgy nagyon mutatós.
Puszi: Éva

ladymarcsika
ladymarcsika Fri, 2013-02-01 16:58

Az én férjecském is erre a "natúr" kocsonyára esküszik! Én meg a zöldségesre! De ez alapján el fogom készíteni neki egy kevés füstölt darabkával megspékelve! Köszi!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2013-02-01 18:38

Én meg épp a zöldséges-füstölthúsosra készülök. :) Mert azt meg a fiam szereti.
Üdv: Fahéj

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Thu, 2013-01-24 07:29

Szerintem is így tökéletes, felénk is így készítik. Szép tiszta, látszik, hogy nem volt zavaros a lé.
Gratulálok. Piroska

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2013-01-24 07:53

Kedves Piroska!
Köszönöm! Pedig elég nagy gondom, hogy a gázomnak a legkisebb lángja is túl nagy ahhoz, hogy alig gyöngyözzön a lé, szóval mire azt kibalanszírozom mindenféle alátétekkel, addig többször a szívbaj jön rám, hogy milyen lesz a leve. :))
Üdv: Fahéj

csato
csato Wed, 2013-01-23 21:28

Pont így készítem én is!Sőt kifejezetten nem szeretem a kocsonyába a zöldségeket,mert semmi kedvem húsleves ízű kocsonyát enni.Jó persze ahány ház.............Üdv Csató

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2013-01-23 21:33

Jaj de jóóó! :) Komolyan féltem, hogy túl snasznak fog tűnni. De akkor vannak még rajtam kívül egyszerű kocsonyások. Én is jobb szeretem ezt a húsleves ízűnél, de természetesen telesen megértem, ha más meg azt szereti.
Üdvözlettel: Fahéj

anyanéna
anyanéna / anyanéna Wed, 2013-01-23 20:40

Bizony, a régi Karácsonyok.
Nálunk is így teltek és a Mama készítette így a kocsonyát.
Most hétvégén én is így fogom.
Köszi:)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2013-01-23 21:31

Remélem, jól sikerül majd. :) Van egy cifrább kocsonyareceptem is, és már alig várom, hogy elkészíthessem. Az előző még csak most fogyott el, így várok vele egy-két hetet. Aztán én is nekiállok megint. :)
Üdv: Fahéj

474
sertésköröm 80 dkg
sertéscsülök 1 kg
fekete bors 15 szem
fokhagyma 3 fej
0 ízlés szerint
víz 3.5 l
cseresznyepaprika 1 db