Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nelli mama almáspitéje (Almáspite 3.)

Nelli mama almáspitéje (Almáspite 3.)
Nelli mama almáspitéje (Almáspite 3.)
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (79)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ismét egy almáspite recept mondhatnánk, de! Nem sokban tér el az eddigiektől, de azok az apróságok rejtik a lényeget:
1. A tészta elkészítéséhez kétféle zsiradékot használunk. A zsírtól kellemesen omlós, a margarin pedig abban segíti, hogy ne essen szét a tészta.
2. A citromlé savanykásabbá teszi az almát.
3. A tetejét pedig nem kenjük meg sütés előtt tojássárgájával, hogy ne képződjön rajta bőr.
Egyszóval ennyiben különbözik Nelli mama, vagyis az édesanyám almáspitéje a többiektől, és ettől lett a mi számunkra "AZ" almáspite... :) Eddig még aki kóstolta, mindenki elkérte a receptjét!


hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

ajánlat

Ajánlom bármikor! A zsemlemorzsa helyett használhatunk kedvünk szerint darált diót, vagy törökmogyorót is.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az almát lereszeljük egy tálba, és félrerakjuk.
  2. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval. Összegyúrjuk a tojásokkal, a zsírral, margarinnal és a cukorral, a tejjel, valamint a citrom lereszelt héjával - lágy tésztát kell kapnunk.
  3. Előmelegítjük a sütőt 180°C fokra (légkeveréses 160°C).
  4. Kettéosztjuk a tésztát, az egyik felét kinyújtjuk és belehelyezzük egy kb. 40 x 26 cm-es tepsibe.
  5. Egy pohárban a 6 dkg kristálycukrot összekeverjük az 1 tk fahéjjal.
  6. Az almát kinyomkodva, egyenletesen szétterítjük a tésztán, meglocsolgatjuk a citrom levével, egyenletesen szétszórjuk rajta a fahéjas cukrot, és meghintjük a zsemlemorzsával.
  7. A tészta másik felét kinyújtjuk, és beborítjuk vele a tölteléket. Megszurkáljuk villával szépen a tetejét, és a sütőbe rakjuk. /Nem kenjük meg tojással!/
  8. 180°C fokon, (légkeveréses 160°C-on) 35-40 percig sütjük, a sütési idő függ az alma nedvtartalmától. A tészta teteje aranysárga lesz.
  9. Amint kisült, kivesszük, és vaníliás porcukorral meghintjük, majd langyosan felszeletelve tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 15
össznézettség: 158 651
elküldve: 75
receptkönyvben: 1 788
elkészítve: 100/134
Facebookon megjelent: 2

szakács

Mr and Mrs Smith

Mióta szakács: 2009.03.03.
122 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
nehézség: közepes
szezon: nyár
kategória: pite
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

almáspite, almás linzer

Hozzászólások (79)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Brigonia79
Brigonia79 Sat, 2016-10-08 13:30

Évek óta ezt a receptet sütöm, és még sosem csalódtam! A legfinomabb almás pite!

pszilv
pszilv / pszilv Sun, 2015-11-29 17:08

úgy látom, én már több, mint három éve ezt a receptet sütöm pitének. :D Igazán kiváló recept, egyszerű, gyors, és nagyon finom. Ma éppen meggyesnek sütöm, tölteléknek házi meggybefőtt, meggylekvár, fahéjas cukor, zsemlemorzsa. Minden gyümölccsel szuper!

ladybird216
Petruska / ladybird216 Sun, 2015-08-23 14:00

Én is megsütöttem ma. Finom lett! Ha marad belőle, letesztelem holnap is, hogy milyen másnaposan. Ma pluszban vanília öntettel is megkóstoltam!

Emma6108
Emma6108 Sat, 2014-11-15 11:42

Kedves Mr és Mrs Smith!
A legfinomabb almás pite, amit valaha ettem. Még melegen elfogyott a fél tepsi, nem lehet abbahagyni. Köszönöm!

fehkat
fehkat / fehkat Tue, 2014-09-09 08:30

Kedves Mr and Mrs Smith!
Másodszor sütöttem, és mindenki odáig volt érte. A legjobb pitetészta, amit valaha ettem. Pár óra kellett, hogy a tészta puha legyen, aztán huss! - eltűnt. Nekem csak libazsírom volt, de azzal is tökéletes. Köszönöm!!!! Ha van még valami Nelli mamától, légy szíves oszd meg velünk :)

hajnal24
hajnal24 Wed, 2013-09-11 20:23

Ma elkészítettem és pillanatok alatt elfogyott. Szeretek kisérletezni ès új recepteket kiprobálni, még akkor is ha van mar egy bevált recept. Ez az almas süti az eddigi legjobb! A férjemnek ezentúl csak ezt kèszìthetem minden mas kuka! Köszi, hogy megosztottad és ezàltal újjabb sikerèlmènyem lehetett a konyhában!

T.Anikó59
T.Anikó59 Sun, 2013-08-04 13:55

Most sült meg az almás pite és a páromnak a baracklekváros, ugyanebből a tésztából, nagyon finom, könnyű tészta! Köszönöm a receptet! :)

Karamella75
Karamella75 Sat, 2013-07-20 13:40

Nagyon finom pite, legközelebb más töltelékkel is elkészítjük.
Igazi nagymamás ízvilág. Köszönjük

picinyuszi0578
picinyuszi0578 Thu, 2013-02-21 15:16

Kedves Mr and Mrs Smith!

Ma megtaláltam a recepteteket,egyből meg is csináltam.Egyszerűen valami fantasztikus lett,pont mint a nagymamám pitéje....:)Köszönöm!

agi100
agi100 Tue, 2013-01-22 08:41

Kedves Nelli mama! Millió köszönet ezért a nagyon finom sütiért.
Köszönöm a receptet Üdv: Ágnes

RozsahegyiK
RozsahegyiK Sun, 2012-11-11 14:17

Sziasztok! Ezer köszönet ezért a fenséges receptért Nelli mamának :) Isteni finom, már többféle almás pite receptet kipróbáltam, de ez kenterbe veri mindegyiket :) Puha, omlós, egyszóval ISTENI!!! Köszi Nektek, üdv: Kriszta

furogabi
furogabi Tue, 2012-10-09 00:48

Sziasztok!
Köszönöm a receptet, elkészítettem és nagyon finom lett. Én egyáltalán nem tettem bele tejet, mert már nélküle is nagyon puha volt a tészta. Ahogy telnek a napok, egyre finomabb. Legyen szép napotok!
Gabi

pszilv
pszilv / pszilv Fri, 2012-09-28 16:57

nagyon kivancsi leszek, milyen lesz, most meg sul. a margarin helyett vajat tettem bele, mert margarint nem hasznalunk. nem konnyu rakosgatni a tesztat, elsore el is szakadt (aztan beraktam a hutobe es miutan athult, ujranyujtottam) igy masodszorra azt talaltam ki, hgoy kivagtam egy megfelelo meretu sutopapirt, azon nyujtottam ki, es azzal egyutt tettem a tepsibe. a felsot ugyanigy nyujtottam, es a papir segitsegevel forditottam ra. nagyon varjuk, hgoy kisuljon. tuti, hgoy fincsi lesz, elore lathato es erezheto az illatan. :)

pszilv
pszilv / pszilv Mon, 2012-10-08 14:23

masodszor sutom. kiprobaltam egy masik fajtat, de maradunk ennel vegul! en citromhejat nem teszek bele, mert biocitromot nehezen kapok, a sima citrom hejatol meg tartok a gombaolos kezeles miatt.

kreditke
kreditke / kreditke Wed, 2012-08-22 18:46

Úgy sajnálom, de nekem nem sikerült, lehet, hogy az volt a baj, hogy én mielőtt összegyúrtam megolvasztottam kicsit a vajat, meg a zsírt? Robotgéppel állítottam össze, pontosan a megadott mennyiségekkel, nagyon lágy tésztát kaptam, amit kinyújtottam, de utána nem tudtam a tepsibe rakni, mert szakadozott, ekkor jött még egy kis liszt + a fagyasztóba is raktam néhány percre (nem mertem soká), annyit értem el, hogy több daraban végül sikerült a tepsibe gyömöszölni. Most sül, az íze remélem jó lesz, olyan ínycsiklandó volt a képen...

aubergine
aubergine Sun, 2012-05-20 13:38

Köszönöm a receptet, nagyon jó!! Nekünk is ez lett AZ ALMÁSPITE! Ma úgy csináltam, hogy a liszt egy részét teljes kiőrlésűre cseréltem, picit több tejjel. Így is isteni lett!

Krisztina9
Krisztina9 Tue, 2012-05-15 14:56

Figyel a sütőben:-)
Remélem fini lesz.
Az igazság az, hogy a tésztával nekem is meggyűlt a bajom, túl lágy volt, nem kevés liszt kellett még hozzá, hogy némileg nyújtható legyen.

ancsi2
ancsi2 Sat, 2012-02-11 13:49

Isteni finom, mindenki próbálja ki!!! És még másnap is tökéletes, sőt!!! Csak nem mindig marad belőle.

Böbe0402
Böbe0402 Fri, 2011-09-09 09:14

Csokibarátnak csak annyit üzennék, hogy nem biztos, hogy okos ötlet előző napon elkészíteni a tésztát. (Kivéve, ha a recept ezt nem írja elő.) Húgom egyszer úgy járt, hogy - szintén időkímélés céljából - előző nap begyúrta a tésztát, másnap annyi lisztet kellett még hozzáadnia, hogy az eredetinek a háromszorosa lett az adag. A végén már az egész rokonság azt ette, és nem hogy hamarabb végzett volna, sokkal tovább tartott:)

Böbe0402
Böbe0402 Wed, 2011-09-07 14:42

Én anyósom receptje alapján sütöm az almást, ami ugyanígy, zsír-margarin hozzáadásával készül. Az ő receptje még annyiban más, hogy a lisztet is megosztja. 1/2 - 1/2 arányban sima ill. réteslisztet használ.

csokibarat
csokibarat Wed, 2011-09-07 07:45

Köszi a választ....egyébként én a teszát az előző napon készítettem el, mert sietős volt a kovetkező napom - így hát a tészta több órán át hütőben várt...nem baj, a végeredmény nagyon finom volt - bár a tészta tetelye némileg hullámosra sikerült :)

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Wed, 2011-09-07 22:11

Akkor valóban a kevés liszt hozzáadása a megoldás...Annak azért örülök, hogy ízlett!:) Nekünk is hullámos a teteje kissé, de ez azért van, mert vékonyabb típusú a tészta, és a töltelék a több. A legjobbakat: Mrs Smith

csokibarat
csokibarat Thu, 2011-09-01 10:11

Sziasztok,

én is kipróbáltam a receptet - de némileg bajlódtam a tészta nyujtásával....a teteje nem igen szép lett, tésztám eléggé ragacsos lett...pedig betartottam a receptet. Ahogy fent olvastam - talán a liszt hozzáadásával lehetne ezt korrigálni?
Köszi a tanácsokat...ja - most sütöm, kíváncsi vagyok a végeredményre... :)

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Thu, 2011-09-01 14:14

Kedves csokibarat! Lehet egy pici liszttel korrigálni, de ilyenkor (mivel nagy melegek voltak mostanában, s az nem igazán segít a linzer jellegű tésztáknak) bejöhet az is, hogy mielőtt összeállítod, berakod egy félórára a hűtőbe a tésztát. Remélem az eredmény azért ízleni fog! A legjobbakat: Mrs Smith

Nagy Zsuzsi
Nagy Zsuzsi Mon, 2011-08-01 15:33

Ma elkészítettem ezt a sütit nem ezt a tésztát ismertem de ez sokkal finomabb és sok!

evike 74
evike 74 Mon, 2011-07-25 15:33

Most készítem épp ezt a finomságot,majd beszámolok a végeredményről,de szerintem csak isteni lehet!

Köszönöm a receptet!!

Eruska25
Eruska25 / Eruska25 Sat, 2011-03-19 14:34

Nekem ez a recept tuti hogy emlékezetes lesz :D Elöször is a tejet elnéztem és fél deci helyett fél litert mértem ki szerencsére csak kb 1 decit öntöttem bele. Így még meg tudtam menteni. Ezután kifelejtettem a sütőport úgyhogy ez nem az én napom volt. Ezekután legközelebb ezekkel a dolgokkal tuti hogy nem lesz gond. De még így is nagyon nagyon finom lett. Köszönöm a receptet :D

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sun, 2011-05-08 21:42

Kedves Eruska25! Bocsánat, hogy ily sokára válaszolok, remélem már azóta elkészítetted a recept szerint is!:))) Mindenesetre jót nevettem a hsz-eden! Örülök, hogy azért tetszett a recept! A legjobbakat: Mrs Smith

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2011-02-27 07:58

Az almáspite igazi izét a fahéj adja. Próbáljatok egy kicsit az almába tenni meglátjátok még jobb !

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sun, 2011-02-27 10:09

Kedves Kovácsica! Így is van! Ebben a receptben is szerepel ezért. Lehet, elkerülte a figyelmed.:)) De azért köszönjük a hszt! A legjobbakat: Mrs Smith

GeLe
GeLe Mon, 2010-12-06 19:41

Kedves Mrs Smith!
Szeretném holnap megsütni a sütit, de lenne egy kérdésem. Zsír helyett használhatok helyette vajat? Ha igen, ugyanannyi mennyiséget tehetek bele igaz?
Előre is köszönöm!
Jucus

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2010-12-06 19:52

Kedves GeLe! Ha igazi eredményt akarsz kapni, akkor kellene a zsír, mert attól omlós. A vajtól egy kicsit keményebb, de lehet úgy is sütni, finomnak finom. Ha csak a disznózsírt akarod kerülni, akkor ajánlom a libazsírt, úgy is remek! De lehet az egész zsiradékot margarinnal helyettesíteni, bár akkor is az omlósságból veszít, de finomnak finom. A mennyiség az ugyanaz, így van. Jó sütisütést! A legjobbakat: Mrs Smith

bor-csi
Borcsi / bor-csi Wed, 2010-11-24 06:16

Megsütöttem én is ezt a pitét! Nagyon finom lett! És amit ki szeretnék emelni, a megadott arányok betartásával tényleg jó tésztát kapunk, tényleg lehet vele dolgozni, pont a leírtak szerint viselkedik! Szerintem ez nagy szó, nekem ritkán valósul meg így, sok receptnél találkoztam azzal, hogy ha betartom a leírtakat, akkor valami nagyon furcsa állagú massza lesz belőle és utólag kell javítgatni. Persze tudom, hogy ez az alapanyagok minőségén is múlik!
Köszönöm a jó receptet, máskor is készítani fogom!!

Borcsi

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Wed, 2010-11-24 15:18

Nagyon kedves vagy Bor-csi! Igazán köszönjük a dícséretet, túl azon, hogy valóban jó alapanyagokat érdemes használni, mindig igyekszem pontosan lemérni a hozzávalókat!:))) Nagyon szívesen! A legjobbakat: Mrs Smith

Judit71
Judit71 Thu, 2010-12-02 19:53

A pontos mennyiségek kapcsán szeretném kérdezni, hogy az 1,7 kg almát pucolva magház nélkül, vagy úgy mindennel együtt fáról leszedve kell mérni?
Köszönöm a segítséget! A Mikulásnak készülne a süti, úgyhogy sikerülnie kell!:)))))))

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Thu, 2010-12-02 23:15

Kedves Judit71! Ezt úgy mértük, hogy mindenestül (na jó, ágak-levelek nélkül:DD) A pucolás csak ezután jött. Egy-két darabbal több vagy kevesebb almát is elbír, tehát nem drámai, ha picit eltér a mennyiség. Később az ember ízlés szerint úgy is módosít, hogy vastagabb, vagy vékonyabb almaréteget szeretne. Nem bonyolult süti, sikerülni fog!:))) Jó Mikulásozást, a tejet ne felejtsd el mellérakni pohárban...:DDD! A legjobbakat: Mrs Smith

678
finomliszt 45 dkg
sütőpor 1 csomag
1 csipet
cukor 22 dkg
mangalica zsír 12 dkg
margarin 6 dkg
tej 0.5 dl
tojás 2 db
citromhéj 1 citromból nyert
alma 1.7 kg
citromlé 1 citromból nyert
zsemlemorzsa 3 ek
cukor 6 dkg
fahéj 1 tk
vaníliás cukor 1 csomag
porcukor 2 ek