Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Néró ahogy Baklavaria készíti

Néró ahogy Baklavaria készíti
Néró ahogy Baklavaria készíti
38 perc / előkészület: 30 perc sütés: 8 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Rendszeres olvasója, követője vagyok a Csak a Puffin-nak. Amikor januárban megláttam a receptjét ennek a mindenki által kedvelt gyermekkort idéző sütinek, tudtam, hogy ki fogom próbálni előbb vagy utóbb. A mai napig szerintem kevesen készítenek otthon nérót, sokan szerintem nem mernek hozzá se fogni, mert klasszikus cukrászdai aprósüteménynek titulálják. Rajtam viszont nem fog kifogni, gondoltam én. Átküldtem Anyumnak a receptet, hogy a hétvégén, ha hazautazok, tudjon róla, nérót fogunk sütni. Péntek este, amint hazaértem, már láttunk is hozzá. Első körben a lenti mennyiségben készítettük el, amit utólag megbántunk, ugyanis kevésnek bizonyult. Azóta próbáltunk másféle receptet is, más liszt-vaj-cukor arányokkal, de messze ez volt a legjobb mind közül, puha és omlós. Ezért biztos lesz ismétlés is belőle.

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A fehér kekszhez

A kakaós kekszhez

Az összeállításhoz

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

 


  1. Egy tálban elmorzsoljuk a puha margarint a liszttel, majd hozzákeverjük a porcukrot, vaníliás cukrot, a tojást és tojássárgáját, citromhéjat és jól összegyúrjuk a hozzávalókat. Ha kész, két egyenlő részre (illetve attól függően, hogy vaníliásból, kakaósból mennyit szeretnénk sütni) osztjuk a tésztát. Az egyik feléhez hozzáadjuk a kakaóport (én mindig csak Hollandit használok!!), a másikhoz a plusz 2 ek lisztet, majd mindkét tésztát, ha eldolgoztuk, betesszük kb. 0,5-1 órára a hűtőbe pihenni.

  2. Mivel a tészta nekünk elég lágy lett ahhoz, hogy kézzel formázzunk belőle golyócskákat, nyomózsákhoz túl kemény, ezért keksznyomóba töltöttük, és azzal egyforma nagyságú tésztahalmokat nyomtunk a sütőpapírra.

  3. Az időközben 170°C-ra előmelegített sütőben kb. 8-10 perc alatt (sütőfüggő) megsütjük őket. Biztos, ami biztos, maradjunk mellettük, nehogy túlzottan megsüljenek.

  4. Ha kihűltek a kekszek, finom házi sárgabaracklekvárral 2-2 kekszet összeragasztunk a talpuknál. Lehet egyszínűeket is összeragasztani, vagy a fehér-kakaósat vegyesen. Végül olvasztott étcsokival vagy tortabevonóval meglocsoljuk a tetejüket.


 

  • sütési hőfok: 170°C
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 29 881
elküldve: 8
receptkönyvben: 426
elkészítve: 13/17
Facebookon megjelent: -

szakács

Baklavaria

Mióta szakács: 2012.09.12.
54 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, húsvét, buli receptek, karácsonyi édességek, szilveszter, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

Néró - az igazi, lekváros aprósütemény, csokimázas teasütemény lekvárral töltve

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nyukacika
nyukacika Sat, 2016-03-19 14:10

Szia Baklavaria!
Kézzel,hogy formázzak? Csak csináljak golyókat és kissé lapítsam el? köszi

szonja
szonja Fri, 2012-11-02 13:08

Szia! Ha, nincs keksznyomóm, akkor mivel formázzam, mit ajánlasz? Előre is köszönöm a választ!

baklavaria
Baklavaria / baklavaria Sat, 2012-11-10 11:48

Szia! Én anno először lisztes kézzel próbáltam formázni, de eléggé ragadt úgyis a kezemhez, viszont ahhoz meg túl sűrű a tészta, hogy habzsákba töltsük. Ha a kettő közül kellene választani, inkább a kézzel formázást próbálnám meg.

Döme-Ádám
Döme-Ádám Sun, 2012-10-28 22:40

Szia!
Ebből a mennyiségből kb. hány darab lesz?
Előre is köszi a választ!

baklavaria
Baklavaria / baklavaria Sun, 2012-10-28 22:44

Szia, ha jól emlékszem nekünk kb. 25 kész néró jött ki, ezért is írtam, hogy nyugodtan lehet dupla adagot készíteni.

Döme-Ádám
Döme-Ádám Sun, 2012-10-28 23:02

Köszönöm a gyors választ!
Csak azért kérdeztem, mert 10 főre írtad a receptet. Viszont magunkat ismerve ezt a 25 db-ot pillanatok alatt eltüntetné a 4 fős családom...:))

baklavaria
Baklavaria / baklavaria Sun, 2012-10-28 23:10

Igen, ez akkor elég 10 főre, ha más sütemény is készül mellette vendégségek fogadásakor vagy előtte jól teliette magát mindenki.
Nálunk is simán elfogyott egyébként :)

418
finomliszt 25 dkg
vaj 20 dkg
disznózsír 1 ek
tojás 2 db
tojássárgája 1 db
porcukor 10 dkg
vaníliás cukor 3 csomag
citromhéj 1 citromból nyert
finomliszt 2 evőkanál
cukrozatlan kakaópor 2 ek
sárgabaracklekvár 10 dkg
étcsokoládé 10 dkg