Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

New York-i sajttorta 3. - eperöntettel

New York-i sajttorta 3. - eperöntettel
New York-i sajttorta 3. - eperöntettel
115 perc / előkészület: 25 perc sütés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (41)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Főiskola alatt két nyarat töltöttem az USA-ban, de sajnos csak a második alkalommal sikerült megismerkednem a sajttortával. Bárcsak több időt tölthettünk volna együtt.. :) Amikor tudatosult bennem, hogy haza kell jönnöm, és itthon még sehol sem láttam ilyesmit azelőtt, akcióba lendültem. A munkahelyemen volt egy kedves háziasszony, akin látszott, hogy szeret enni, a családján pedig, hogy a főzést is jól csinálja, ezért elkértem tőle a cheesecake receptjeit.
Most kíséreltem meg először elkészíteni, 3 évvel az eset után, és úgy éreztem, a receptet meg kell osztanom mindenkivel, akit érdekelhet. Ott ez az egyik legnépszerűbb típusa a sajttortának, és ez egy eredeti amerikai recept, majdnem minden 'magyarosítás' nélkül. A Cheesecake előkészítése macerás, a sütésnél pedig sok apróságra oda kell figyelni, de szerintem megéri. Ez a legfinomabb sütemény amit mostanában ettem.
Végezetül: Ez nem egy nagyon dekoratív torta, inkább az íze miatt ellenállhatatlan, továbbá nem valami olcsó, de aki szereti a krémes finomságokat, az rá fog jönni, hogy minden fillért megér.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A krémhez

Az öntethez

ajánlat

Még néhány tipp az előkészítéshez és sütéshez a tökéletes torta érdekében:
A krémsajt legyen szobahőmérsékletű. Egy csomag Győri édes pont elég, (kicsit több, mint 250 ml), turmixgépben remek morzsát lehet gyártani. Én ledaráltam a cukrot is, így könnyebben elolvad.
Ha a tortaforma nem mai darab, érdemes alufóliába bugyolálni, hogy nehogy kifolyjon alul a cucc, de ne érjen feljebb a tortakeret felénél, mert úgy nem fog rendesen megsülni a széle. Amint kisült, érdemes körbevágni a keret mentén, a közepén való szétrepedést megelőzendő
Ha nincs hagymaszag a hűtőben, ne letakarva tegyük be, mert a víz lecsapódik a fóliára, és eláztatja a tetejét.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt kapcsoljuk be.
  2. Keverjük össze a kekszmorzsát a cukorral és a vajjal, egy kapcsos tortaformába nyomkodjuk bele a keveréket, és egy kerek pohár aljával egyengessük el. 
  3. Süssük 10 percig.
  4. Tegyünk a sütő aljába egy kb. 25x35 cm-es tepsit, melyet előzőleg félig felöntöttünk meleg vízzel. 
  5. A krémsajthoz kézi mixerrel a legalacsonyabb fokon keverjük hozzá a citromhéjat, a cukrot, a lisztet és a vaníliát. Majd a tojásokat egyenként. Fontos, hogy csak addig keverjük, amíg rendesen el nem keveredik, a krémsajtnak nem tesz jót, ha túlkeverik.
  6. Kézi habverővel keverjük hozzá a tejfölt. 
  7. Öntsük a tortaformába, tegyük a sütőbe. 
  8. Addig kell a tortát sütni amíg már csak a közepén egy kb. 10 cm-es rész remegős, ez az idő változó lehet a sütő erősségétől függően, úgyhogy figyelni kell sütés közben. 
  9. Ha a víz elpárolog, után kell tölteni, mert a tortának nedves közegben kell megsülnie. 
  10. Ha kész a torta, hagyjuk a sütőben nyitott sütőajtónál kihűlni, majd szobahőmérsékleten még két órát pihentessük, végül tegyük hűtőbe minimum 4 órára. 
  11. Az öntethez fagyasztott epret pár evőkanál cukorral tegyünk fel a tűzhelyre, forraljuk fel, majd turmixoljuk össze. 
  12. Tálalás előtt fél órával vegyük ki a hűtőből, a szeletekre csorgassunk eperszószt.

  • sütési hőfok: 110°C
  • tepsi mérete: 23 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 32
össznézettség: 78 880
elküldve: 41
receptkönyvben: 1 097
elkészítve: 52/80
Facebookon megjelent: -

szakács

florcimorci

Mióta szakács: 2010.08.26.
3 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

New York Cheesecake, sajttorta eperöntettel sajttorta amerikai recept alapján

Hozzászólások (41)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dragonlfy
dragonfly / dragonlfy Sun, 2018-12-23 20:00

Tökéletes recept, már nagyon sokszor megcsináltam és mindig hibátlanul sikerült. Általában fele tejszínes krémsajtból és fele mascarponéból csinálom, de volt, hogy csak az előbbiből készült, úgy is nagyon finom lett. Egyáltalán nem nehéz elkészíteni és mindenki imádja. Nagyon köszönöm, hogy feltetted!

zebu62
zebu62 Thu, 2016-10-27 13:39

Jónéhányszor elkészítettem már, de sosem tudok belőle eleget csinálni. Minden alkalommal nagy sikere van - szuper jó recept, ha valaki igazi sajttortát szeretne, csak ezt csinálja! :)

hcsilla05
hcsilla05 Mon, 2016-03-21 18:33

Kedves Florcimorci!
Nagyon jó kis recept, az első tortámként készítettem el és nagy sikere lett. Csak ajánlani tudom. :)
Üdv
Csilla

Kriszti7
Kriszti7 / Kriszti7 Sun, 2015-03-01 13:01

Köszi a receptet! Nálunk is elkészült a tesóm szülinapjára és nagyon ízlett mindenkinek!!!

Az Aldis krémsajt jó tipp volt, én abból csináltam (magában is megkóstoltam, tényleg egész olyan íze van, mint a Philadelphiának). A javaslatok alapján nálunk 2 csomag Győri Édes zabkeksz volt az alap 15 dkg vajjal, és szerintem így pont jó volt. Az öntet pedig fél kiló fagyasztott málnából készült (amit összefőztem egy pici vaníliás cukorral, botmixerrel átmentem rajta és a végén átküldtem a szűrőn). Ja, és nekem a krémmel nem sült meg 1 óra 15 alatt, majdnem két óra kellett hozzá (légkeverésesen, 100 fokon).

xkingahx
xkingahx Tue, 2014-07-08 12:43

sziasztok, én SPAR-os mascarpone-t használtam,és nem volt tul folyos, sot alig tudtam elkeverni,szerintem pont jo allagra.meg nem vagyok kesz,de a sutoben van mar,es amit eddig lattam belole,jol alakul :) koszonjuk a receptet!

sarkanyandi
sarkanyandi Sat, 2014-01-25 19:54

Én kb. 60 percig sütöttem 160 C-on és eléggé barna lett a teteje. Sajnos csak most olvastam a kommenteket és abban fedeztem fel azt, hogy a krémmel együtt csak 100 C-on kellene sütni. Légyszíves pontosítd a receptet, mert ott a sütési hőfoknál 160 C van megadva. Köszönöm

vzorka
vzorka Fri, 2013-11-29 20:49

Szeretném elkészíteni ezt a tortát, de sajnos csak gluténmentes változatban gondolkodhatok. A kekszet gluténmentes keksszel helyettesíteném, a lisztet pedig gluténmentes keményítővel, vagy gluténmentes pudingporral. Szerinted fog működni?

Bobóka
Bobóka Tue, 2013-12-03 15:14

Koszonom a receptet! :-)
Gluten- es tojasmentes dieta miatt a Schar glutenmentes kekszet es lisztet hasznaltam, a tojast pedig tojaspotloval helyettesitettem, a cukor pedig nyirfacukor volt, de ezektol fuggetlenul is igazi sajttorta, mind az izet, mind az allagat tekintve! Kivalo recept.

ZSOFICC
Mókuska / ZSOFICC Sat, 2013-09-07 22:57

Már jóideje lementettem a receptet magamnak, most sütöttem meg, nagyon kíváncsi vagyok az eredményre, holnap vágjuk fel.
Én 350ml kekszmorzsából csináltam, Zabf@l@tokból és nem tettem bele cukrot.. meg vanília kivonat helyett vaníliarúdból kivakart magokat tettem. Remélem, jó lesz. :) Majd beszámolok! Nekem így elsőre nagyon vékonynak tűnik a tészta és soknak a krém, de ez egy ilyen süti :)

viki82
viki82 Mon, 2013-04-01 22:06

Az USA-ban elek, es bizonyitani tudom, hogy ez VALOBAN ugyan olyan cheesecake, mint amit itt lehet kapni. :) Nagyon fincsi lett, koszonjuk, hogy megosztottad!

bejkababa
bejkababa Tue, 2012-10-09 21:45

Kedves florcimorci! El sem tudom mondani, hogy mennyire hálás vagyok azért, hogy megosztottad ezt a receptet. Mióta hazajöttem Angliából többször is próbálkoztam ilyen-olyan cheesecake receptekkel, de valahogy mindegyik kudarcba fulladt. Épp amikor már kezdtem megelégelni a sajtkrém-katasztrófákat megtaláltam a recepted, és "najó, demost utoljára" felkiáltással nekiugrottam, hogy kipróbálom. Komolyan ledöbbentem, hogy mennyire jól sikerült :) Szóval isteni a torta, a recept egyszerű, követhető, világos! Összefoglalva: köszönöm-köszönöm-köszönöm!

.geo.
*geo* / .geo. Tue, 2012-06-19 08:16

ja igen: hogy kiküszöböljem a problémákat, legközelebb mind a 2 csomag győri édest beleteszem, sokkal több vajat teszek bele,mert ezzel a mennyiséggel nagyon töredezik, nem áll rendesen össze,és 26-os tortaformában fogom sütni...

.geo.
*geo* / .geo. Tue, 2012-06-19 08:13

na, most sül. nekem sem lett "hófehér", de annyi baj legyen. Viszont: a megadott mennyiségekből rengeteg krém lesz!!! és ha csak a karima feléig kell tölteni, akkor rengeteg krém mehet a kukába.... úgyhogy tanácsok ide, vagy oda, én a tortaforma tetejéig öltöttem krémmel, meglátjuk mi lesz...

florcimorci
florcimorci / florcimorci Thu, 2013-01-03 19:25

bocsi, nem voltam elég egyértelmű, mindig ez van, ha túl sok mindent akarok egyszerre leírni.. a tortaforma szélén a celofánt nem szabad a felénél magasabbra hagyni, mert a torta belül nem sül meg rendesen. a krémet mindet fel kell használni, amennyi csak fér a formába! isten ments, hogy a kukába kerüljön!! :)

tmnora
tmnora Mon, 2012-05-21 15:15

Melyik fajta krémsajt jó? Ahogy olvasom a hozzászólásokat a mascarpone-val nem jó?! Ez a sima pl camping sajtra gondolsz? :)

florcimorci
florcimorci / florcimorci Thu, 2013-01-03 19:01

hát, a legjobb a Philadelphia, de az nagyon drága, azt hiszem egy dobozban 125 gr van és néhol több mint 3oo forint. de az aldiban például soft cheese vagy cream cheese néven lehet venni 2oo gr-os kiszerelésben, és az pont olyan jó. lehet, hogy van, akinek beválik a mascarpone is, én azt azért nem ajánlom, mert alapjáraton sokkal folyékonyabb, és a recept szerint is lényeges, hogy ne keverjük túl a krémet, csak éppen annyira amennyire elkeverednek benne a cuccok. és soha ne magas fokozaton gépi habverővel, mert az összetöri a krémsajtot.

florcimorci
florcimorci / florcimorci Thu, 2013-01-03 19:27

nem kizárt. egy kedves barátnőm is ilyesmit szokott használni. nem pont olyan, mint a krémsajt, de ha az állaga nem túl folyékony nem hiszem, hogy nagy lenne a különbség.

szeag
Sz. Ági / szeag Sun, 2012-05-20 18:47

Ma megcsináltam, finom lett, csak azt nem tudom, miért nem olyan fehér, mint a tied a képen. Az én tortám teteje barnára sült. Van valami tipped, hogy lehetne az enyém is fehér?

florcimorci
florcimorci / florcimorci Thu, 2013-01-03 19:43

helló. a kekszmorzsa az eredeti receptben 1 csésze. az elvileg 25o ml. de attól is függhet hogy milyen apróra darálod. eredetileg úgy látom azt írtam, hogy 1 csomag győri édes pont elég. nem tudom változott e a mennyiség, vagy csak rosszul emlékszem, de régen mintha 25o gr lett volna a csomagban... hát ezt ki kell tapasztalni. én nem szeretem, ha tocsog a vaj alatta, inkább hulljon szét az alja, nekem az olyan, mint a brokkoli a krumplipüré-sültcsirke mellé. amit meg kell enni, de nem az a lényeg.. :D
a teteje pedig szerintem azért nem lett barna, mert nagyon figyeltem rá, hogy mindig legyen elég víz a süti alatti tepsiben, és olyan 1oo C körüli sütőben sütöm és legalább 1 óra 15 percet kell sütni.

Cseplin
Cseplin Tue, 2012-05-15 10:16

Ez valami egészen frenetikusan finom! :)
Szuper a recept! köszönöm!
Az öntetet megbolondítottam késhegynyi chillivel, egy kevés gyömbérrel és fahéjjal - igazi afrodiziákum :)

florcimorci
florcimorci / florcimorci Thu, 2013-01-03 19:29

köszi, örülök. ugye milyen jó, hogy bármivel lehet variálni? ha édességről van szó az Amcsikban lehet bízni :)

baglyo
baglyo Wed, 2012-03-28 18:51

Kedves Florcimorci!

Csupán két szó:
Isteni!!!!
Köszönjük! :)

Üdvözlettel,
baglyo és családja

dancsandi
dancsandi Wed, 2012-02-08 16:44

Ez egy nagyon nagyon jó recept!!!!
Az én férjem New Yorkban szokott rá a cheese cake-re, és ő azt mondta, ez pont olyan jó, vagy talán még finomabb!!! Én is ettem kinn és tényleg hasonlóan finom az eredmény. Pedig először csináltam, igaz fél adagot, de még úgy is működnek az arányok. A trükkök pedig, amikre figyelni kell, nagyon hasznosak :-)
Köszönöm szépen...

florcimorci
florcimorci / florcimorci Thu, 2012-03-22 17:43

köszi! bár nem saját receptem, de éreztem, hogy meg kell osztanom. nem kevés sütit kóstoltam már, de nekem magasan ez a legfinomabb. és ez egy alaprecept, variálhatod nagyon sokféleképp. pl édes likőrökkel, vagy gyümölcsökkel, csokival, meg ilyesmi. én legközelebb narancshéjat és triple sec-et fogok hozzá adni. nyami. vagy fehércsokival és karamellöntettel meg macadamia dióval. na megyek sütni..

Dorcimorci
Dorcimorci Thu, 2011-11-10 21:26

Szia!

ne haragudj de azt hiszem nálam kimaradt a tejföl mennyisége...elárulnád nekem? előre is köszönöm!

Lantos Nikoletta
Lantos Nikoletta Wed, 2011-07-27 23:16

Elég kalandosra sikerült elkészítenem ezt a tortát. Vettem krémsajtot, és amikor bele akartam tenni, úgy ítéltem meg, hogy túl sós. Ezért megint lementem a boltba, vettem philadelphiát - ami pont olyan sós volt, de már nem volt erőm megint lemenni. Ezért fele philadelphiat fele mascarponet tettem bele. Amikor kikevertem a krémet túl folyósnak ítéltem meg, ezért beletettem 4 zselélapot és imádkoztam, hogy ez ne rontsa el a dolgot. Végül chokitot kaptam= ronda de finom - az illata legalábbis isteni, annak ellenére, hogy nem szép egyenes a teteje mint a tiednek, hanem olyan mint egy házi kenyér :D
Ha kihűlt megírom milyen az íze :)
Nagyon köszönöm a receptet!

florcimorci
florcimorci / florcimorci Wed, 2011-08-24 10:49

úúúú, csak most vettem észre, hogy írtál! remélem végül finom lett! a mascarpone-val az a baj, hogy alapból túl folyékony, és a krémsajtot is azért kell minimális ideig keverni, mert az is elfolyósodhat. bár a zselatin jó ötletnek tűnhetett, de nem tudom hogy reagált a másfél órás sütésre.. hidd el, hogy nem lesz sós a végeredmény ha csak krémsajttal csinálod, hisz az a cirka húsz deka cukor nem smafu.. remélem nem ez volt az első és utolsó próbálkozásod :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2011-03-05 13:00

Köszi hogy írtál!
Igazából már megvettem a krémsajtot és már nem volt időm plusszba venni hozzá. De megoldottam sajnos nem sajttorta lett belőle hanem tiramisu, de következőnek a te recepted jön:)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2011-03-04 22:38

Szia!
mennyire lehet az probléma ha a leírt krémsajt mennyiségnél én kevesebbet rakok bele, viszont a többi hozzávaló változatlan marad?:) köszi előre is a választ

florcimorci
florcimorci / florcimorci Sat, 2011-03-05 00:17

óóó.. hát gondolom az attól függ, mennyivel kevesebbet. mondjuk lehet, hogy tíz dekánál még nem feltűnő, de mondjuk húsz dekával kevesebbel már nem hiszem, hogy ugyanolyan lenne.. igazából nem tudom, úgy még nem próbáltam.. és most abban sem vagyok biztos, hogy így csökken vagy nő-e a sütés ideje, vagy hogy a krém krémesebb lesz-e vagy keményebb.. bocsi.. ha a krémsajt ára miatt gondoltál a mennyiség csökkentésére, ajánlhatok olcsóbb megoldást is, mint a Philadelphia.. a Tescoban pl nagyon jó kis gazdaságos krémsajt van, az Aldiban pedig 230 Ft egy 20 dekás doboz. :)

459
kekszmorzsa 25 dkg
cukor 2 ek
vaj 3 ek
krémsajt 900 g
citromhéj 1 citromból nyert
cukor 200 g
vaníliaaroma 1 teáskanál
finomliszt 3 evőkanál
tojás 4 db
tejföl 250 ml
eper 20 dkg
cukor 2 ek