Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

New york-i sajttorta nereid konyhájából

New york-i sajttorta nereid konyhájából
New york-i sajttorta nereid konyhájából
130 perc / előkészület: 30 perc sütés: 100 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Idejét sem tudom, mikor ettem először sajttortát, de még mielőtt megkóstoltam volna, már akkor is csigázta a fantáziámat. Aztán mikor túlestem a sajttorta-keresztségen, elkönyveltem, hogy ez a világon az egyik legjobb dolog, és hogy ezt egyszer, alkalomadtán magam is elkészítem. Ez az alkalom most a tündéri, jelenleg 3 hetes unokaöcsém keresztelőjén jött el, miután szintén sajttorta rajongó sógorommal hetekkel előre lefixáltuk, hogy ez lesz a desszert a nagy napon. Nem mondom, hogy nem volt nyomás rajtam, hiszen azért mégis ez a legeslegelső tortám, és kimondottan kritikus társaság elé kellett ezt prezentálnom. Szerencsére megért minden fáradalmat, odafigyelést és stresszt, hiszen a tortából - figuratíve és szó szerint is - csak morzsa maradt 5 perc után. Sógorom pedig megjegyezte, hogy ezt most már kötelező lesz máskor is megsütni. Az pedig igazán sokat mond, hogy nem-kifejezetten-édesség-rajongó édesapám is evett belőle!:)

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Mellé készíthetünk tejfölös-cukros-vaníliás öntetet, karamell vagy csokiszószt vagy eper/málna öntetet. Ízlés és fantázia szab egyedül határt.:) 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Készítsük elő a kapcsos tortaformánkat úgy, hogy abba ne szivárogjon víz a vízfürdős sütés során. Alufóliával takarjuk be a forma alját, fokozottan ügyelve arra, hogy közben ne sérüljön meg. 3-4 réteg mehet, akár egy vastagabb alufólia gyűrűvel is bebiztosíthatjuk. Ha van egy bevált praktikánk, használjuk azt.
  2. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, a rácsot a sütő alsó harmadába helyezve. Közben aprítsuk fel a kekszet, hogy finom morzsát kapjunk belőle. Az így kapott morzsát tegyük egy nagyobb tálba, a sót, cukrot és az olvasztott vajat adjuk hozzá. Tiszta kezünkkel dolgozzuk össze (nem lesz tocsogós, és pont annyira fog tapadni, amennyire kell, amikor összenyomjuk a kezünkkel, illetve amikor a forma aljába rakjuk. És igen, sokkal több kekszmorzsánk lesz mint szükséges. Ez nem baj. A sütés vagy formából kiszedés után keletkezett hibákat a maradék morzsával tudjuk korrigálni.)
  3. A morzsa nagy részét hintsük a formába, vegyük figyelembe mennyire akarjuk, hogy vastag legyen. Kézzel vagy egy lapos aljú pohárral nyomkodjuk le, egyengessük el, hogy szép sima felületet kapjunk. 10 percre sütőbe rakjuk, utána pedig onnan kivéve hagyjuk hűlni.
  4. Vegyük le a hőfokot 160°C-ra!
  5. Tegyük az 1 kiló szigorúan szobahőmérsékletű krémsajtot egy tálba, vágjuk darabokra. Kézi mixer közepes fokozatán keverjük sima masszává (lehetőleg ne a habverő villát használjuk, hanem a lapátszerű változatot). Adjuk hozzá a cukrot, keverjük tovább 4 percig. Utána jön a só és a vanília, minden hozzáadás után keverünk. A tojásokat egyenként törjük bele, minden tojás után egyneműsítve a krémet. Végül tegyük bele a tejfölt és a habtejszínt, szintén egy alapos keveréssel zárva minden mozzanatot.
  6. Helyezzük a befóliázott tortaformánkat egy nagy, magas falú tepsibe. Közben tegyünk fel forrni némi vizet (1-2 l) a vízfürdőhöz. Öntsük a krémsajtos masszát a kekszmorzsa alapra, tetejét pedig simítsuk el egy spatulával, ha szükséges. Tegyük be tepsistől a sütőbe (a rács még mindig alul van), majd óvatosan öntsük fel a tepsit meleg vízzel úgy, hogy az kb a forma feléig ér. Imádkozzunk, hogy a víz ne szivárogjon be az esetleges mikroréseken. Süssük 160°C-on 1,5 óráig. (Az elpárolgott vizet pótolni kell, illetve akkor van kész, ha már csak a közepe remeg egy kissé. Nem baj az sem, ha korábban ítéljük késznek, a hűtés során még szépen tud szilárdulni. És különben is, ez egy sajttorta, és úgyis finom lesz!)
  7. Kapcsoljuk le a sütőt, és csak résnyire nyissuk ki a sütőajtót, így hűtve a tortát kb. 1 óráig. Ez a kíméletes hűtési módszer megakadályozza, hogy megrepedjen a torta teteje.
  8. Fedjük le fóliával úgy, hogy az ne érintkezzen a tortával. Tartsuk hűtőben legalább 4 órán keresztül, de jobb, ha csak másnap kerül elő az asztalra.:)
  • sütési hőfok: 160°C
  • tepsi mérete: 25 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 12 071
elküldve: 11
receptkönyvben: 106
elkészítve: 2/6
Facebookon megjelent: -

szakács

nereid13

Mióta szakács: 2013.06.08.
2 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

tökéletes sajttorta, cheesecake, new york cheesecake, sajttorta

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nereid13
nereid13 / nereid13 Mon, 2013-06-17 15:48

100% :) 25 cm-es tortaformába simán belefér. Bár eredetileg én is 90 dekát terveztem beletenni, de úgy voltam vele, hogy az a 10 deka már ne maradjon ott. Szóval, ha ijesztően soknak tűnik, akkor 90 dekával csináld, és maximum picit véknyabb lesz a tortád.

597
keksz 475 g
cukor 2 ek
1 csipet
vaj 70 g
krémsajt 1000 g
cukor 270 g
1 csipet
vaníliaaroma 2 tk
tojás 4 db
tejföl 160 ml
habtejszín 160 ml