Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nikcsu aranygaluskája

Nikcsu aranygaluskája
Nikcsu aranygaluskája
50 perc / előkészület: 10 perc főzés: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a receptet a Nagymamámtól tanultam. Remélem mindenkinek ízleni fog majd! Elkészítése egyszerű. Bárkinek ajánlani tudom. :)

hozzávalók / 5 adag

A tésztához

A szóráshoz

  • 25 dkg dió (darált)
  • 10 dkg cukor (ízlés szerint)
  • 10 dkg vaj (olvasztva)

A sodóhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta elkészítése

  1. Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben futtassuk fel.
  2. A tésztához a lisztet mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a cukrot, a tejet, a tojássárgáját, a megolvasztott vajat, a felfuttatott élesztőt. Ízesítsük a reszelt citrom héjával, és a rummal.
  3. Jól dagasszuk össze. Akkor jó ha már szépen fénylik, és levált az edény oldaláról a tészta.
  4. Tegyük kelesztőtálba, és kelesszük kétszeresére. Ha nincsen kelesztő tálunk, takarjuk le, és tegyük meleg helyre. Vigyázzunk meg ne fázzon a tészta, mert akkor nem fog megkelni.

Összeállítás

  1. Tegyük a tésztát a belisztezett deszkára, és nyújtsuk ki ujjnyi vastagra, majd szaggassuk ki pogácsa szaggatóval.
  2. Egy tetszőleges tepsit vajazzunk ki, és szórjuk be lisztel.
  3. A kis tésztadarabokat mártsuk bele a vajba, és forgassuk bele a cukros dióba. Pakoljuk sorba bele a tepsibe, amíg nem fogynak el a kis darabkák.
  4. Ha mindet belepakoltuk a formába, akkor a tetejét kenjük meg vajjal. Majd az előmelegített sütőbe (180°-200°) rakjuk be sülni, és süssük míg aranybarna nem lesz a teteje (30 perc kb.). Vigyázzunk, ne rakjuk nagyobb hőfokra, mert akkor megég, és nem fog megsülni rendesen. (Én a hőlégkeverős funkciót szoktam használni, nagyon szépen megsüti.)

A sodó elkészítése

  1. A tejet felforraljuk a vaníliacseppekkel, majd levesszük a tűzről.
  2. Egy másik lábosban kikeverjük a tojássárgájával a cukrot és a lisztet.
  3. Apránként hozzáadjuk a felforralt tejet, és sűrűre főzzük.

Tálalás

  1. Az aranygaluskát széttépjük, és leöntjük a sodóval.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 5 516
elküldve: 0
receptkönyvben: 36
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Nikcsu konyhája

Mióta szakács: 2016.03.02.
8 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 5 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

diós kelt tészta, aranygaluska vaníliasodóval, diós vajas kelt

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1487
finomliszt 50 dkg
friss élesztő 3 dkg
cukor 10 dkg
tej 2.5 dl
tojássárgája 2 db
citromhéj 1 citromból nyert
vaj 10 dkg
rum 1 ek
vaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
dió 25 dkg
cukor 10 dkg
vaj 10 dkg
tej 7 dl
tojássárgája 7 db
vaníliaaroma 5 csepp
finomliszt 1 púpozott ek
cukor 10 dkg