Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nikki féle almás pite

Nikki féle almás pite
Nikki féle almás pite
105 perc / előkészület: 60 perc főzés: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádjuk az almás pitét. Magában, vaníliafagyival, karamellszósszal, forrón, langyosan, hidegen, tökmindegy mivel és hogyan.

Gondoltam hát egyet, és létrehoztam a saját almáspite-receptemet, amihez nem kell külön szószt vagy fagyit készíteni, csak meg kell enni úgy, ahogy van!

hozzávalók / 6 adag

tészta

almás töltelék

vaníliás töltelék

díszítés, ízesítés

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta összeállításánál az átszitált liszttel elkeverjük a cukrot, a sütőport, a sót, a reszelt citromhéjat, majd a hideg, kockára vágott vajat gyors mozdulatokkal vagy robotgéppel eldolgozzuk benne. Lehetőleg ezt a folyamatot úgy csináljuk, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon meg túlságosan a vaj, hiszen akkor magába szívja a lisztet. Amikor már morzsalékossá válik, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd a vizet. A pitealapot folpackba csomagolva hűtőszekrénybe tesszük legalább egy órára.
  2. A töltelék elkészítéséhez a lereszelt almát egy lábosba tesszük a cukorral, a fahéjjal, a citromlével, a vanília aromával, az őrölt szerecsendióval és a gyömbérrel, és közepes lángon főzzük. A fűszerek mennyiségét nyugodtan változtassuk ízlésünknek megfelelően. 1-1 hozzávaló ki is hagyható, ha például valaki nem szereti a gyömbér, esetleg a szerecsendió ízét. Miután az almás keverékünk kicsit megkaramellizálódott, hozzáadjuk a vizet és a dzsemfixet vagy keményítőt, majd addig főzzük, amíg besűrűsödik. Ezután hagyjuk kihűlni.
  3. A hűtőből kivett tészta egyharmadát levágjuk és visszatesszük, amíg a kétharmad részét fél centiméter vastagságú körré nyújtjuk, és a kivajazott piteformába egyengetjük. Fontos, hogy szép egyenletesen béleljük ki a formánkat. Ezt az alapot sütőpapírral leterítjük, és száraz babot vagy lencsét öntünk bele, majd így tesszük be a 180 fokos előmelegített sütőbe körülbelül 30 percig sülni (ezt nevezzük „vakon sütésnek").
  4. A tészta egyharmad részét szintén fél centiméter vastagságúra nyújtjuk, és egy éles kés segítségével háromszögeket vágunk ki belőle, amit 10 perc alatt 180 fokos sütőben készre sütünk.
  5. Amíg a tészta sül, addig összeállítjuk a vaníliás krémet. Ehhez nem kell más tennünk, mint a cukorral kikevert pudingport tejjel felfőzni, majd folpackkal közvetlenül a meleg pudingot lefedve (hogy ne bőrösödjön be a teteje) hűlni hagyni. Miután kihűlt, robotgéppel átkeverjük, és hozzáadjuk a vaníliás cukorral és habfixálóval felvert tejszín háromnegyed részét, amivel egyneművé keverjük.
  6. Elkészítjük a díszítést, amihez a cukrot alacsony lángon karamellizáljuk és folyamatos kevergetés mellett, óvatosan hozzáadjuk a forró tejet, a vajat, a vanília aromát és a sót. A kisült háromszögeket megcsorgatjuk a kész karamellszósszal, majd megszórjuk a durvára tört dióval.
  7. Ezek után már nincs más dolgunk, mint összeállítani a pitét! A kisült tésztát megszórjuk a maradék dióval. Erre ráöntjük az almás, majd a vaníliás krémet, amit hűtőbe lehűtünk.
  8. Amikor már teljesen kihűlt, díszítjük a habzsákba töltött, maradék, felvert habtejszínnel. Megszórjuk fahéjjal, ízlésesen ráhelyezzük a karamellás, diós háromszögeket. A lekvárt sem kell sajnálni, én citromdzsemet is raktam minden szelethez.
  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 259
elküldve: 0
receptkönyvben: 18
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Nikki's Bakery

Mióta szakács: 2016.10.18.
3 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
alkalom: születésnap, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
nehézség: nehéz
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
mikor: ebéd, uzsonna
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

pite, apple pie, almás sütemény

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

996
teljes kiőrlésű liszt 35 dkg
nádcukor 2 dkg
sütőpor 1 teáskanál
3 g
citromhéj 1 citromból nyert
vaj 23 dkg
tojássárgája 1 db
víz 4 teáskanál
alma 1 kg
nádcukor 5 dkg
fahéj 1 dkg
citromlé 0.5 citromból nyert
vaníliaaroma 1 teáskanál
szerecsendió 1 csipet
gyömbérpor 0.5 teáskanál
víz 0.5 dl
dzsemfix 3 dkg
vaníliás pudingpor 1 tasak
nádcukor 6 dkg
tej 5 dl
vaníliás cukor 1 csomag
habtejszín 2.5 dl
habfixáló 1 csomag
dió 1 marék
nádcukor 8 dkg
vaníliaaroma 1 teáskanál
1 csipet
vaj 1.5 dkg
tej 1 ek
fahéj 1 teáskanál
citromlekvár 3 ek