Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nyers csokitorta

Nyers csokitorta
Nyers csokitorta
20 perc / előkészület: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a receptet a feleségem nézte ki a neten, miután az egyik ismerősétől hallott róla. Nem a nyers alapanyagok miatt nyerte meg a tetszését a recept, hanem csekély szénhidráttartalma miatt. Nem is nyugodott, amíg ki nem próbálta. Osztatlan sikert aratott vele, úgyhogy két hónapon belül háromszor kellett "sütnie". Nagyon egyszerű elkészíteni, főleg, ha van megfelelő konyhai szerszám hozzá (nekünk nincs, de megérte a kínlódást).

A recept Laura Coxeter nyersétel specialistától származik, és a Zizi kalandjai blogon található. Az eredeti angol recept (olvasható a zizikalandjai.com blogon a hozzászólások közé rejtve) nyers kakaóport, kókuszolajat és kókuszvirág cukrot tartalmaz, ezt gátlás nélkül behelyettesítettük cukrozatlan kakaóporral, vajjal és cukorral, ami helyett fruktóz is használható. Utóbbival a receptet cukorbetegek is fogyaszthatják, hiszen a hozzávalókban a többi tésztafajtához képest alig van szénhidrát. Ha édesítőnek ezek helyett eritritet vagy/és steviát használunk, a paleo étrendbe is beleillik. Ha vaj helyett kókuszolajat használunk, akkor a tejérzékenyek is fogyaszhatják. Tulajdonképpen mindenféle diétában lehet enni. A feleségem nem tett sem bele vaníliát, sem sót, finom anélkül is.Nyers datolya helyett szárítottat is használhatunk, ezt be kell áztatni, hogy felpuhuljon.

Nagyon tömény, nagyon csokis torta, nem olcsó, de nagyon kiadós, nem is kell belőle sokat enni. (Ezt mondtam a családtagoknak is, de hiába.) Zizi szerint a legkakaósabb ízű csokitorta, egyet kell értsek vele.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A krémhez

  • 2 közepes db avokádó
  • 7 dkg cukrozatlan kakaópor (az eredeti receptben nyers kakaópor)
  • 5 dkg vaj (az eredeti receptben kókuszolaj)
  • 10 dkg porcukor (vagy 8 dkg fruktóz gyümölcscukor, az eredeti receptben kókuszvirág cukor)
  • 1 db vanília (rúd kikapart belseje, lehet aroma is)
  • 1 csipet
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mandulabelet géppel megőröljük.
  2. Hozzáadjuk a kimagozott datolyát és a sót, és tovább őröljük, amíg tésztaszerű massza lesz.
  3. Egy kapcsos tortaformát kibélelünk a masszával.
  4. A kimagozott avokádót turmixgéppel pépesítjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és krémmé verjük a gépben.
  5. A krémet a tésztára simítjuk.
  6. Hűtőbe tesszük legalább egy órára.
  7. Ha kell díszítjük, tálaljuk.
  • tepsi mérete: 18 cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 27 746
elküldve: 17
receptkönyvben: 367
elkészítve: 14/21
Facebookon megjelent: -

szakács

musicus2

Mióta szakács: 2012.08.19.
13 recept

receptjellemzők

konyha: angol
alkalom: születésnap, Anyák napja, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: süti sütés nélkül
kategória: torta
elkészítési idő: 15-30 perc
diéta: gluténmentes, tojásmentes
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

vegán csokitorta, avokádós csokitorta, datolyás-avokádós csokitorta sütés nélkül

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pokszi
pokszi Wed, 2017-08-23 15:22

nem tudom, hogy önöknél mekkora étkű emberek vannak, de az a recept a legnagyobb joindulattal is maximum négy személyre szól, nem tizenkettőre...

csirkecsaj
csirkecsaj Sun, 2014-02-02 11:34

Van egy javaslatom az avokádó gyorsabb érlelésére: tekerd be újságpapírba, és 3 nap alatt megpuhul. Egy kollégámtól hallottam ezt a tippet, kipróbáltam, működött, és azóta én is újságpapírba csomagolva puhítom. Nekem nagyon bevált.

Vichy27
Vichy27 Fri, 2015-02-20 22:24

Köszi az újságpapír ötletet, tényleg megérett pár nap alatt! A tortának pedig csak a krémjét készítettem el, de az nagyon finom lett! Akciósan 200 Ft volt egy avokádó, és azt olvastam, 100 g 160 kcal. Így a vajat nagyon jól helyettesítheti.

Paleósok
Paleósok Mon, 2013-12-02 13:54

Elkészítettük érdekes egy édesség,finom lett,nem az a megszokott. Érdemes kipróbálni.

Hajni67
Hajni67 Tue, 2013-10-22 10:41

Kókuszvirág cukor, kókuszolaj kapható: KÖKI terminál, paleolit bolt, de szerintem máshol is. Ma már minden beszerezhető, természetesen az ésszerűség határain belül.

musicus2
musicus2 / musicus2 Tue, 2013-10-22 10:55

Ebben a receptben az a jó, hogy nagyon kevés hozzávaló kell bele, és akárhogyan variáljuk (paleo, nyersétel, vega, lakto vega, diabetikus vagy normál étrendhez), mindenképpen finom lesz.

skyli
skyli Thu, 2013-03-14 18:49

A kókuszcukor, porcukor és fruktóz nem paleo.
Helyette Eritrit jó lehet, vagy stevia, esetleg xilit.

demcsi
Demcsi / demcsi Wed, 2013-11-27 19:07

a kókusz(virág)cukor igenis paleo, a többi tényleg nem az. lehet mézzel is készíteni ezt a tortát, úgy is nagyon finom (én mézzel szoktam megcsinálni a gyereknek, sokszor csak az avokádós krémet, az nálunk a puding :) )

maitai
maitai Sat, 2013-02-23 00:11

Ha nem volt hozzá készülék, akkor mivel őröltétek a mandulát? Nekem csak egy kis mozsaram van, szerintem azzal nem lenne valami haladós.

musicus2
musicus2 / musicus2 Sat, 2013-02-23 13:51

Egy ősöreg, de erős turmixgéppel, ami egy háztartási robotgép egyik modulja. Tudod, az endékás, kivehető ajtajú. Kávéőrlővel is meg lehet próbálkozni, de az még lassabb. A manduladaráláshoz legjobb az aprítógép, ha kisebb a gép, akkor két részletben, fele-fele arányban történhet a darálás. Elektromos kávédarálóval is megoldható. Az a tapasztalat, hogy az aprító aljára húzódik-tapad a legsimábbra darált rész, ezért állandóan rázogatni szükséges, vagy ütögetni, amit szegény gépek éles visítással nyugtáznak. Ha a tapadás nem szűnik, akkor szükséges a szerkezetet kinyitni és az őrleményt az alsó részről felkeverni. Diódarálóval is meg lehet kísérelni a műveletet. Miután megőrölted a mandulát, add hozzá a datolyát. Nagyon ragacsos lesz a massza, szegény aprítót gyakran pihentesd közben, le ne égjen a tekercselés.
Mandulalisztet ne használj, mert abból az olajat kivonják.
Szeletelt mandulabéllel is megpróbálhatod, esetleg akkor nem is kell darálni, csak a pürésített datolyával összedolgozni.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2013-02-19 12:55

Nagyon tetszik, biztosan ki fogom próbálni. Már csak találni kell olyan avokádót, ami olyan érett, hogy pürésíthető. Sajnos e tekintetben itthon nem vagyunk elkényeztetve, pedig a guacomole-t is nagyon szeretem.

musicus2
musicus2 / musicus2 Tue, 2013-02-19 16:32

Sajnos, általában egy hetet kell várni, hogy megérjen. Megpróbáltam alma mellé bezárni egy nejlontasakba, mert olvastam, hogy így hamarabb megérik. Hát nem érett meg... nem vált be ez a módszer, legalábbis ennél az avokádó példánynál nem használt. Ha elkészítetted, kérlek, oszd meg tapasztalataidat velem, és az olvasókkal! Előre is köszönöm!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2013-02-19 16:48

Rendben, bár az avokádót illetően nem vagyok optimista. Hétvégén láttam gyönyörű példányokat, mikor meglátogattam a lányomat, de akkor még nem láttam a receptedet :).

musicus2
musicus2 / musicus2 Fri, 2013-02-22 17:07

Az avokádók között van olyan fajta is, amelyik éretten fekete héjú, ilyet érdemes megvizsgálni, ha találsz. Nem szép, de ízre ugyanolyan, mint a zöld fajták.

Bödösbanya
Bödösbanya Sat, 2013-02-09 17:07

Szerinted hány ember tud beszerezni Magyarországon friss datolyát, nyers kakaóport, kókuszolajat (ezt még talán), na de kókuszvirág cukrot?! Mert ha ezeket mind helyettesíted mással, akkor az már nem az az íz, amiről szól az "eredeti" recept!

demcsi
Demcsi / demcsi Wed, 2013-11-27 19:14

nem kell hozzá nyers kakaópor, hollanddal is finom, kókuszzsír, kókuszcukor elég sok helyen kapható (én neten szoktam rendelni, úgy ki tudom választani, épp hol a legolcsóbb), friss helyett meg tökéletes hozzá az aszalt datolya - én húsdarálón szoktam átnyomni, hogy krémes legyen és úgy már könnyű vele dolgozni. elég régi Bödösbanya hozzászólása, de tán pár idetévedőnek segítség lesz, amit írtam.

musicus2
musicus2 / musicus2 Sat, 2013-02-09 22:14

Persze hogy nem az az íz, de így is nagyon finom, ezért közöltem a receptet! Sem sót sem vaníliát nem tettünk bele, és a leírt anyagokat mind helyettesítettük. NAGYON FINOM! Az eredeti recept a nyersétel konyha specialistáinak szólt eredetileg, mert vannak, akik valamilyen okból ehhez a táplálkozási módhoz ragaszkodnak. Nekünk nem kell hozzá ragaszkodnunk. Ha a zizi blog receptje alatti hozzászólásait megnézed, ott is volt szó erről. Próbáld ki az egyszerűsített változatot, nem fogod megbánni.

176
mandula 10 dkg
datolya 7 dkg
1 kk
avokádó 2 közepes db
cukrozatlan kakaópor 7 dkg
vaj 5 dkg
porcukor 10 dkg
vanília 1 db
1 csipet