Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nyers tésztával sült rakott bolognai

Nyers tésztával sült rakott bolognai
Nyers tésztával sült rakott bolognai
105 perc / előkészület: 15 perc főzés: 45 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Más módon készítettem el a rakott tésztát, amit szeretünk, ami finom és laktató is - ezt magán a zacskós alapon találtam, olvastam, nem akartam elhinni, hogy nyers tésztával is sikerülhet, de igen, bejött, és nagyon nagy sikere lett:-)!

hozzávalók / 5 adag

ajánlat

Tálaláskor sok reszelt sajttal, esetleg savanyú uborkával kínáljuk.

Tipp:

A sütőt melegítsük elő.

Feltétlenül lazítsuk a kanál segítségével a tésztát, több helyen! , miközben rakjuk a tetejére a szószt, ugyanis így a szósz fogja puhítani és főzni-párolni a tésztát a jénai fedő alatt.

Én a tej helyett tejszínt használtam, és így sokkal finomabb lett az íze a rakott tésztának.Lágyabb, selymes, zamatos:-))

Kerek jénaiba készítettem el, aki gondolja, készítse el tepsiben. Az eljárás ebben is ugyanaz.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A fokhagymát áttörjük, vagy lereszeljük.
  2. A lábasban az olívaolajon a fokhagymát és a darált húst fehéredésig keverés mellett pirítjuk.
  3. Beletesszük a hámozott paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, és borsozzuk.
  4. Hozzáadjuk a 2 tk friss bazsalikomot, finomra vágva (esetleg szárítottat), a 2 tk friss oregánót, finomra vágva (esetleg szárítottat).
  5. Összeforraljuk fedő alatt, majd kis lángon főzzük 150 fokon, 40-45 percig (kóstoljuk meg).
  6. Egy kis tálban a bolognai rakott tészta alapot simára keverjük a tejszínnel.
  7. Jó vastagon kikenjük vajjal vagy margarinnal a jénait, alját és oldalát. Beleöntjük a csomag tésztát nyersen!
  8. Megkóstoljuk a húsos szószt, ha kell, még ízesítjük, és ha megfőtt, a tejszínnel elkevert alapot kevés vízzel átkeverjük, és ezzel öntjük fel a paradicsomos húst, elkeverjük, felforraljuk, teszünk bele ízlés szerint cukrot, lekapcsoljuk, és kész.
  9. Ezt öntjük rá egységesen a tésztára, néhányszor a kanállal bele is nyúlunk a tésztába, lazítunk rajta, hogy a darált húsos szósz, le is menjen a tészta közé, és kicsit az aljára is folyhasson (leégni a sok margarintól nem fog).
  10. Tetejére: reszelt sajtot teszünk.
  11. 30-40 percig sütjük a sütőben, tegyünk rá jénaitetőt. -(függ a mennyiségtől, a hús fajtájától, és a sütőtől is, az idő !) - A sajt : még így is tud aranybarna lenni. Ha lejárt az idő, még 5-10 percre hagyjuk bent a sütőben,  aztán vegyük ki, levesszük a tetejét, és tálaljuk, azon melegében.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 822
elküldve: 1
receptkönyvben: 99
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Éva-Anyóca

Mióta szakács: 2010.07.13.
350 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: közepes
szezon: ősz
kategória: tészta
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

tejszínes rakott bolognai tészta, nyers tésztával sült rakott bolognai

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2011-12-12 12:37

Kedves csikipi!

Én is csak kezdtem kipakolni a hűtő tartalmát, nézegettem a spájzom polcain lévő dolgokat, amikor bevillant, vannak még mentő mellényként ilyen zacskós dolgok, hát válogattam...:-))
Végül is volt tészta, meg amit a zacskó hátulján megtaláltam írva, és , bár kissé, nem:- nagyon meglepett a nyers tészta, de belevágtam, és bizton állítom, hogy sok rakott tésztás receptet dicsért már meg a család, de ez vitte a pálmát!! :-))
Tényleg fincsi, bátran ajánlom:-)))
Azóta már csináltam csirkemellel és spagettivel is:-)) Bejött :-))

Szép hetet kívánok, nagyon jó készülődést az ünnepekre:-))
Éva-Anyóca

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Mon, 2011-12-12 08:42

Kedves Éva!
De jó, hogy feltetted ezt a receptet, mindig féltem a nyers tésztától, de ha te mondod én is megpróbálom. Gratulálok, jó a recept. Piroska.

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Tue, 2011-11-29 21:34

Kedves Évám !
Nem tudom mi történhetett, ugyanaz a cím, a jelszó és nem enged be a fiókomba a rendszer.
Ezért nyitottam egy másik fiókot, talán ehhez enged hozzáférést.
Új email címem: nci52freemail.hu Puszi: Anci

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2011-11-29 13:44

Kedves Anci!

Hogy mekkorát néztem a szósz-alap csomagolásán, amikor nyers tésztával írta a receptet, :-)) - na mondom, fogjunk neki, mi lesz ebből-és bejött, annyira, hogy nagyon megdicsérte a család, teljesen más , így a tészta íze, nagyon finom, szaftos, zamatos- bár első hallásra biztos sokaknak fura.

Ezek szerint Te ismered, ez nagyon jó:-))))

Nyugodt és boldog hetet kívánok! :-)
Éva-Anyóca

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Tue, 2011-11-29 09:58

Kedves Évám !
Nagyon klassz ez a nyers tésztás változat is!
Én a rakott penne tésztát ismerem, ami nyers tésztával készül. Puszi: Anci

1025
sertéscomb 45 dkg
paradicsom 800 g
habtejszín 4 dl
olívaolaj 2 ek
vaj 1 ek
szarvacska tészta 500 g
fokhagyma 4 gerezd
trappista sajt 20 dkg
bazsalikom 2 teáskanál
oregánó 2 tk
cukor 2 teáskanál
bolognai alap 1 csomag