Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nyers, vegán, gluténmentes, almás-mákos szelet

Nyers, vegán, gluténmentes, almás-mákos szelet
Nyers, vegán, gluténmentes, almás-mákos szelet
30 perc / előkészület: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Még mindig a fonnyadó-punnyadó almákkal küzdök a pincében. Mert még mindig sok van. Így most nálunk minden almából készül. A mákot meg csak szeretem, így a sok almához kerestem mákos receptet, amit kedvem szerintire változtattam. Több alma, több mák és több datolya.

hozzávalók / 8 adag

Mákos alap

Almaréteg

ajánlat

Gyorsan elkészíthető, igazán könnyű desszert lelkiismeret-furdalás nélkül. Nem fogsz tőle émelyegni. 

Lágy textúrájú, kirándulásra, utazásra nem a legjobb ötlet. De minden másra az.

Szólj hozzá!

elkészítés

Mákos alap

  1. Az áztatott datolyát pépesítjük valamilyen elektromos konyhai célszerszámmal. Az áztatólevet pedig félretesszük jobb időkre.
  2. Ha pépes-krémes, akkor beleborítunk a víz kivételével minden más hozzávalót, berregtetjük jó hangosan, és néha megállunk megfigyelni: ha nem eléggé áll össze, akkor jöhet bele az áztatóléből egy-két evőkanállal. (Ha mégis kiborítottuk, egyszerű csapvízzel ugyanezt a hatást érhetjük el.)
  3. Ha túl lágy, akkor még mákot neki! Vagy bármilyen más száraz összetevőt, ami nem fűszer. A lényeg, hogy olyan masszát kapjunk, ami finom, és ami összeáll, ha gombócot formázunk belőle. Ha nagyon akadozik már a szárazanyag-ellátás, vagy úgy érezzük, hogy az ízét mondjuk a sok kókusz más irányba tolná el, akkor útifűmaghéjjal lehet még sűríteni. (Ha minden kötél szakad, akkor csináljunk belőle pohárkrémet!)
  4. Ha végre összeáll a massza (egyébként nem szokott vele baj lenni), akkor megfelezzük. A tepsi aljába (sütőpapír!) megy a mákos tészta egyik fele (kb. A4 méretű tepsi, vagy annál kicsit kisebb). Arra az almás töltelék fele, majd megint a mákos réteg, és a tetejére ismét alma kerül.
  5. Nincs sütés. Várakozás sem. Amint elkészült, máris ehető. Sőt, már közben is. De akkor figyeljünk az arányokra, ha eszünk a tésztából, együnk az almatöltelékből is :)

Almaréteg

  1. Az almákat - nem meglepő módon- le kell reszelni. Ha friss az alma, érdemes a levét kinyomkodni picit, és meginni, vagy megitatni egy közelben settenkedő kiskorúval. Nekem, miután fonnyadt almáim voltak, nem volt levük.
  2. Az almareszelékbe belekeverjük a fahéjat, útifűmaghéjat (amennyi kell bele, de óvatosan, mert idő kell, hogy "hasson"). Mivel én eléggé édesszájú vagyok, még az almareszelékhez is keverek datolyapépet, ezt ízlés szerint, ki is lehet hagyni, ha édesebb az alma, akkor meg lehet, hogy fölösleges is.
  • tepsi mérete: 20x25 cm
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 5 923
elküldve: 0
receptkönyvben: 54
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

KonyHab

Mióta szakács: 2017.01.26.
9 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, szilveszter, vasárnapi ebéd
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: süti sütés nélkül
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
fogyókúra: paleolit fogyókúra
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

réteges süti, nyers mákos-almás

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kerha
kerha Wed, 2017-09-20 08:34

Nagyon tetszik a recepted, mindenképp kipróbálom! Szerinted meddig áll el? (hűtőben persze :) )

gullerzso
G. Zsófi / gullerzso Fri, 2017-03-10 20:38

Már egy ideje szemezgetek a nyers vegán sütikkel, inkább a nyersségük, mint a vegánságuk miatt (vega vagyok, de nem vegán), de ez a recept a csúcs, és ezt meg is fogom csinálni, mert végre nem kell hozzá pl. kesuhab, ami rettentően drága (pedig imádom a kesut :().
Szóval köszönöm, és holnap nekiállok :)

305
kókuszreszelék 100 g
mák 100 g
lenmag 70 g
vanília 0 ízlés szerint
fahéj 1 kávéskanál
datolya 100 g
víz 5 ek
alma 6 közepes db
fahéj 2 kávéskanál
útifű maghéj 1 ek
datolya 15 g