Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nyersen készült csipkebogyólekvár és -üdítő

Nyersen készült csipkebogyólekvár és -üdítő
Nyersen készült csipkebogyólekvár és -üdítő
50 perc / előkészület: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mivel az én férjem keze nem volt elérhető, ezért a passzírozást választottam. 30 perc a tésztaszűrőn, 20 perc a szitán. Amíg a cukor feloldódott a gyümölcspépben (kb. 30 perc), addig összemostam a zaccot. Elkészült az üdítő is. Bevallom, ez alkalommal nem vágtam le a bogyók végeit, egyszerűen megdaráltam mosás után rögtön, mielőtt még megpuhult volna. Percek alatt megvolt. Ha friss gyümülcsből készítjük, muszáj megtisztítani, hogy meg tudjon ázni a bogyó.
Nálunk a csipkebogyót rózsabogyónak, hecserlinek vagy hecsedlinek hívják. Magas a C-vitamin tartalma, és más antioxidánsokat, karotinoidokat és ásványi anyagokat is tartalmaz. Erősíti az immunrendszert. Influenzás időszakban különösen ajánlott. Javítja a vérképzést, enyhe vizelethajtó, és vesekőoldó hatása van.

hozzávalók / 8 adag

A lekvárhoz

Vagy

Az üdítőhöz

ajánlat

A lekvárból készült szósz vadhúsok mellé ajánlott.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Mindhárom esetben megtisztítjuk a bogyókat, levágjuk a hegyéről a virágkehely-maradványokat. Hideg vízben megmossuk.
  2. A szárított bogyóból készült lekvár esetében a bogyót összezúzzuk, vagy ledaráljuk, vagy vászon zacskóba téve húsklopfolóval összetörjük. Rátöltjük a felfőzött és 70-80 fokra lehűtött vizet (13 dl), lefedjük, és 24 órát állni hagyjuk.
  3. Másnap tésztaszűrőn átpasszírozzuk, hogy a magvakat eltávolítsuk. (Gumikesztyűvel dolgozunk, hogy a szőröcskék ne szúrjanak.) Majd szitán kanál hátával újra átpasszírozzuk, hogy a szőröcskéket is eltávolítsuk. Ha elérhető közelségben van a férj vagy a nagyfiúnk erős keze, akkor az egész masszát vászonzacskóba tesszük, és megkérjük, hogy préselje ki.
  4. A kipréselt anyaghoz hozzáadjuk a  cukrot, időnként megkavarjuk. Kb. fél óra alatt felolvad. Befőttes üvegekbe rakjuk, tetejére kevés Na-benzonátot teszünk (befőzőpor).
  5. Ha friss bogyóból készítjük a lekvárt, forró vizet öntünk rá. 24 óra múlva ledaráljuk, a továbbiakban ugyanúgy járunk el, mint az előző esetben.
  6. Mindkét esetben a visszamaradt zaccot átmossuk a felfőzött és lehűtött vízzel, ízlés szerint édesítjük. Finom üdítőital lesz belőle  azonnali használatra.
  7. Az üdítőhöz 10 dkg szárított, összezúzott bogyóra 1 liter langyos vizet öntünk, fél nap múlva leszűrjük, hozzáadjuk a 10 dkg cukrot. Üvegbe töltjük, hideg helyen tartjuk.

  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 12
össznézettség: 18 142
elküldve: 2
receptkönyvben: 142
elkészítve: 1/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Csiki Piroska

Mióta szakács: 2010.09.12.
226 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
nehézség: közepes
szezon: ősz
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
vegetáriánus: vegán
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

tavaszi vitaminkúra csipkebogyóból, lekvár és ital csipkebogyóból

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

diavega
DiaNatura / diavega Wed, 2012-07-25 07:28

Nagyon örülök ennek a receptnek Kedves Piroska!
Nagyon szeretem a hecsedli lekvárt, ki fogom próbálni, ha csipkebogyóhoz jutok!
Köszönöm!
Üdv, Dia

Hné Volf Krisztina
Hné Volf Krisztina Sat, 2011-06-04 10:47

Csipkebogyót még nem készítettem,de idén ezeket kipróbálom mindenképpen! Finom és egészséges!!!

1099
csipkebogyó 70 dkg
víz 13 dl
cukor 50 dkg
nátrium-benzoát 1 késhegynyi
csipkebogyó 2 kg
víz 2 l
cukor 50 dkg
nátrium-benzoát 1 késhegynyi
csipkebogyó 10 dkg
víz 1 l
cukor 10 dkg