Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nyírségi gombócleves

Nyírségi gombócleves
Nyírségi gombócleves
140 perc / előkészület: 20 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (23)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vendéglátóhelyeken biztosan megtalálhatjuk az étlapon ezt a finom, tartalmas levest.


hozzávalók / 4 adag

A leveshez

A burgonyagombóchoz

Szólj hozzá!

elkészítés

Borjúbecsinált levest készítünk, amelyet félvajas világos rántással sűrítünk:


  1. Kevés vajon a hagymát megpirítjuk, az egészen apróra vágott húst rátesszük, és megdinszteljük - kevergetjük közben.
  2. Ha már félig megpuhult a hús, hagyjuk a levét elfőni (azért kevés vízben kell csak főzni).
  3. Hozzáadjuk a felszeletelt zöldségeket: sárgarépát, gyökeret, karalábét, zellert, zöldborsót, karfiolt és gombát. Egy kicsit átpirítjuk az egészet, 1 ek. liszttel megszórjuk, átkeverjük, és felengedjük vízzel. Ízesítjük sóval, ételízesítővel, pici őrölt borssal.

Elkészítjük a burgonyagombócot:

  1. A 30 dkg burgonyát megfőzzük, áttörjük. Langyosra hűtjük, majd összekeverjük 1 tojással, a szükséges mennyiségű liszttel, sóval, borssal, hogy formázható, a szilvásgombóc/ nudli tésztájával megegyező keménységű masszát kapjunk.
  2. A petrezselyemzöldet apróra vágjuk, a tésztához gyúrjuk.
  3. Ha már a hús megpuhult, belefőzzük a burgonyagombócokat. Vizes kézzel apró gombócokat formázunk belőle, és a lobogó, forró levesbe dobjuk. Akkor jó, ha a gombócok feljönnek a leves tetejére.
  4. Utána a levest tejszínnel legírozzuk. A tejszínt beleöntjük, összeforraljuk, utánízesítjük sóval, citromlével, petrezselyemzölddel.   

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 115 482
elküldve: 39
receptkönyvben: 1 520
elkészítve: 51/87
Facebookon megjelent: -

szakács

Mártika és Feri

Mióta szakács: 2008.09.24.
107 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
kategória: levesek
szezon: nyár
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

borjú becsináltleves burgonyagombóccal, karfiolos-gombás zöldségleves, borjúraguleves krumpligombóccal

Hozzászólások (23)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

papanick
papanick Tue, 2013-11-19 09:22

Ez nagyon finom, jómagam is szoktam készíteni.
Engem csak az zavar, hogy a képen nem az a leves van tálalva, amiről a leírás szól.
A képen lévő adag egészen biztosan nem látott tejszínt.

korfui
Korfui / korfui Sat, 2011-12-24 23:39

Kedves Mártika és Feri!
A szentestére asztalra került ez a csodás leves a receptetek alapján. Osztatlan sikert aratott. Én a ciromlé mellé egy leheletnyi citromhéjat is reszeltem bele, bár nem lehetett kiérezni.
Boldog karácsonyt kívánok: Adél

veressedi
veressedi Wed, 2011-10-19 22:06

Köszönöm a receptet, többször elkészült már, mindig nagy siker!

szakácsbácsi
Juhász András / szakácsbácsi Sun, 2011-08-28 16:14

Szuper a recept, én is gyakran főzök ilyet! Bár az ételízesítőt kihagyom, nagyon egyforma "ízt" ad mindennek. A legírozás pedig egyfajta sűrítési mód, 1 tojássárgáját max. 75 ml tejszínnel kikeverünk, kevés forró levest adunk hozzá (hőkiegyenlítés) és hozzá adjuk a leveshez, folyamatos keverés mellett. Figyeljünk arra, hogy ne forrjon a leves!

zsuzsa84
zsuzsa84 Fri, 2011-08-12 20:11

Én is köszönöm a receptet, nagy sikert arattam vele, mindenkinek ízlett a családban. Annyit változtattam a gombócom, hogy petrezselyem helyett zellerzöldjét vágtam bele, mert az volt otthon. :) A két db tojássárgája nálam sem került a levesbe, nem tudom mi a szerepe :)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2011-08-07 19:17

Kedves Mártika és Feri!
Nagyon köszönöm, csodásan finom leves volt.
Meg fogom még főzni máskor is:-))
Szép hetet kívánok!
Éva-Anyóca

Gumicukor
Gumicukor / Gumicukor Sun, 2011-07-31 17:05

Kedvet kaptam ehhez a leveshez ,csak azt szeretném tudni a két tojássárgájával mi a teendő?

sevica
sevica / sevica Sun, 2011-07-31 16:14

Nagyon finom!!!! Sokszor fogom még elkészíteni az biztos.:) Köszi a receptet!

Klarissza62
Klarissza62 Fri, 2011-02-11 19:08

Már többször főztem ezt a nagyon finom levest,köszönet a receptért!

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Mon, 2011-02-07 01:09

Kedves Elvira! Eredetileg 70 dkg volt tévesen a hozzávalóknál feltüntetve, ami véletlen elírás volt, mint ahogy taksi a (második) hozzászólásban elismerte, amint ez látható és olvasható is. Megköszönte az észrevételt, és ezután javította!!! :)))))

pagota
pagota Tue, 2010-08-17 22:22

Ajánlom ezt a levest másoknak is, a párom már kérte, hogy máskor is csináljak ilyet.

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Tue, 2010-03-02 18:43

Kedves Mártika és Feri! Ez tényleg nagyon jó leves, de biztosan 70 dkg liszt kell a gombóchoz?
Üdv. Gerzsó.

taksi
Mártika és Feri / taksi Wed, 2010-03-03 07:23

Kedves Gerzsó!

Valóban elírás kb. 7-10dkg lisztre van csak szükség.
Köszönöm a segítséget.
Üdvözlettel: Ferenc

609
borjúhús 40 dkg
vöröshagyma 1 közepes fej
sárgarépa 10 dkg
fehérrépa 10 dkg
karalábé 5 dkg
zeller 5 dkg
zöldborsó 5 dkg
karfiol 10 dkg
csiperkegomba 10 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
ételízesítő 0 ízlés szerint
finomliszt 4 dkg
vaj 5 dkg
habtejszín 2 dl
tojássárgája 2 db
petrezselyem 0.5 csokor
citrom 5 dkg
víz 2.5 l
burgonya 30 dkg
tojás 1 db
finomliszt 7 dkg
petrezselyem 0.5 csokor
bors 0 ízlés szerint