Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nyúl-rillette

Nyúl-rillette
Nyúl-rillette
200 perc / előkészület: 20 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A szárnyasból, halból és sertésből készített rillette mellett elterjedt a vadhúsból készített változat is. Ezúttal nyúl-rillette-et hoztam. (A rillette készítésnek nagy előnye, hogy hasznosíthajuk a szeleteléskor leeső kisebb húsdarabokat. Ezt a nyúl-rillette készítéskor is figyelmbe vehetjük.) A rillette készítésről bővebben a Gasztroblogger rovatban olvashattok itt.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Frissen sült házi kenyérrel, pirítóssal, bor vagy tea mellé igen kiváló.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy evőkanál zsíron üvegesre sütjük a kockára vágott szalonnát. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, sütjük néhány percig és hozzákeverjük a nyúlhúst.
  2. Felöntjük zsírral, fűszerezzük kakukkfűvel, rozmaringgal, borókabogyóval, mustármaggal, zúzott fokhagymával és jól átkeverjük. Végül hozzáöntjük a bort és a húslevest. Szükség szerint sózzuk, borsozzuk. Lassú tűzön, lefedve, de kis rést hagyva, 2,5-3 órát abáljuk. (Akkor kész, amikor a hús puha.)
  3. Ezt követően leszűrjük a húst és miután langyosra hűlt, szálkáira szedjük. Ha maradt pecsenyelé, elválasztjuk a zsírtól. Ezt követően a szálkás húst ismét tűzre tesszük, és fokozatosan adagoljuk hozzá a zsírt, és ha maradt, a pecsenyelevet is, közben kevergetjük. (Annyi zsírt adjunk hozzá, amennyit felvesz a hús.)
  4. Kisebb üvegekbe, cserépedénybe töltjük és száraz, hűvös helyen tároljuk. Azt a mennyiséget, amelyet nem tárolunk hosszabb ideig, miközben hűl a rillette, kevergethetjük hogy krémesebb, pástétomosabb legyen az állaga.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 492
elküldve: 0
receptkönyvben: 28
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: születésnap, buli receptek, karácsonyi hidegtálak, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
nehézség: közepes
fogás: hideg előétel
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett

egyéb elnevezések

rillette nyúlból, húsbefőtt, húslekvár, nyúl húskrém

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Ízes kalandok
Tündér / Ízes kalandok Thu, 2013-03-14 19:02

Szia Norbi!

A 3. lépés lényege az, hogy szálkáira szedjük a húst, ez határozza meg az állagát. E nélkül darabos marad. Szerintem érdemes elvégezni:)
Üdv, Tündér

Norbi06
Norbi06 / Norbi06 Wed, 2013-03-13 18:29

Üdv,
olyan kérdésem lenne, hogyha nyúl hús filéből dolgozok és előre össze aprítom apróra, kihagyható-e a 3-as lépés, miszerint szűrjük, hűtjük és újra melegítjük? Egyébként izgatottan várom a holnapot, hogy elkészítsem ezt a csodát :-)

Norbi

1163
nyúlhús 80 dkg
füstölt szalonna 10 dkg
kacsazsír 30 dkg
szárnyas alaplé 3 dl
fehérbor 1.5 dl
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 1 fej
borókabogyó 4 db
mustármag 1 kk
kakukkfű 1 tk
rozmaring 0.75 teáskanál
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint