Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ökörszem 2.

Ökörszem 2.
Ökörszem 2.
55 perc / előkészület: 30 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az ökörszem gyermekkorom egyik kedvenc péksüteménye volt. Hát igen, kicsit fura a név, de ha jól megnézzük....:) Ma már ritkán találkozom vele, csak néhány deformált változatával, így gondoltam egyet és elkészítettem. Nem volt ökörszem receptem, saját kútfőből dolgoztam. Végül is nem más, mint egy egyszerű édes kelt tészta, mazsolás túróval a közepén.

hozzávalók / 3 adag

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a tejet meglangyosítjuk, belekeverünk egy evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, összekeverjük.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojást, az élesztős keveréket, az olajat és jól összegyúrjuk.
  3. Közepes keménységű kelt tésztát kapunk, amit kb. 1 óra alatt a kétszeresére kelesztünk. Ezt követően átgyúrjuk a tésztát, hat egyenlő részre osztjuk, kis zsemléket (cipókat) formázunk belőle.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, messze egymástól, hogy kelés és sütés közben ne ragadjanak össze, ne érjenek egymáshoz. A kis cipókat  kb. fél órát kelesztjük.
  5. Közben a túrót összekeverjük a cukorral és a mazsolával.
  6. A megkelt cipók közepére egy-egy mélyedést húzunk óvatosan, hogy a cipók alja ne lyukadjon ki.
  7. A cipók mélyedésen kívüli peremét megkenjük felvert tojással és a mélyedéseket megtöltjük gazdagon a túrós töltelékkel (valamennyi túrót töltsük bele).
  8. Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. (Amikor a túró teteje kezd pirulni, akkor általában már a tészta is megsült, kb. 25 perc.)

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 17 449
elküldve: 2
receptkönyvben: 205
elkészítve: 5/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
adag: 3 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas

receptkategóriák

egyéb elnevezések

túróval töltött kelt tészta

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-08-09 20:14

Kedves Tündér, teljes kiőrlésű búzaliszttel készítettem, azzal is finom lett!

945
finomliszt 30 dkg
tej 1.5 dl
vaníliás cukor 1 csomag
élesztő 2 dkg
napraforgó olaj 0.8 dl
cukor 5 dkg
tojás 1 db
1 csipet
tehéntúró 25 dkg
cukor 6 dkg
mazsola 1 marék
tojás 1 db