Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Olaszos tojásleves

Olaszos tojásleves
Olaszos tojásleves
22 perc / előkészület: 10 perc főzés: 12 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a leves nálam akkor szokott készülni, mikor kicsit elegem lesz a nehéz, húsos ételekből, vagy nincs is otthon hús, csak mindenféle cifit-cafat zöldség maradék, vagy TAVASZ van, és az újra felbukkanó friss zöldségek elárasztják a piacot, és vitaminbomba ételekért kiáltanak, vagy NYÁR van, és annyira tobzódunk a zöldségben, hogy muszáj valami mediterrán hűs levest az asztalra rittyenteni. Avagy: ez a leves mindig jöhet.:)

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Első lépésként tekints be a hűtőbe, hogy szemlét tarthass az otthon fellelhető zöldségekről, mert ebben a levesben zöldségek terén semmi sem kötelező és minden lehetséges. Téli zöldfélékből, konzervből és mirelitből is lehet variálni, de természetesen tavasszal és nyáron az ideális. Amit találtál (nálam volt otthon répa, zeller, vöröshagyma, mirelit kelbimbó, mirelit borsó és kaliforniai paprika), azt szeleteld vékony hosszú csíkokra, mert így fognak egy pillanat alatt megpárolódni. A kelbimbót karikákra szeld, a hagymát vágd félbe, és aztán szelj belőle vékony félköríveket. A borsót sem árt negyedelni. Vicceltem. :)
  2. Tedd a fazekat a tűzre, bőven locsolj bele olívaolajat, és alaposan forrósítsd fel. Most kell beleszórni a zöldfűszereket, és egy kicsit megfuttatni őket az olajon. Én mindenből szórtam bőven.
  3. Amikor az orrodat megcsapja a fűszerek kellemes aromája, már zúdíthatod is a zöldségeket a fazékba a borsó kivételével. Akkor jó, ha sisteregnek. 5 percig fényesedjenek az olajon, csak ritkán forgasd át őket. Amikor már jól magukba zuhantak, jöhet rájuk az alaplé. Mivel kicsi a valószínűsége, hogy éppen tartogatsz a hűtődben 3-4 liter marhahúsból kifőtt alaplét, ezért dobd csak bele bátran a két leveskockát, és reménykedj, hogy sem a Bio, sem a Gourmet Rendőrség nem töri rád perceken belül a konyhaajtót... Egyébként bármilyen leveskocka jó lehet, nekem ezekhez a zöldségekhez a marha illett.
  4. Innentől már csak öt percig főljön a leves, mert senkinek sem árt, ha a zöldségek kissé roppanósak maradnak, sőt! Ezt az ételt csak akkor tudod elrontani, ha plöttyedékké főzöd az ízletes, friss növényeket. (Kóstolj, és döntsd el, hogy meddig szeretnéd főzni!)
  5. Az öt perc vége felé szórd bele a borsót és a tésztát, amit félbe is lehet törni, de nem kötelező. Ezeknek alig kell egy pillanat, hogy megfőjenek. És itt öntsd bele a worcestershire-szószt, kóstolgass, sózz, ha kell.
  6. Innentől két opció van: a levesbe ütjük bele a tojásokat (ha keményre főve szeretjük), vagy egy külön fazékban készítünk buggyantott tojásokat, így lehet jobban kalkulálni a lágyságukat. Nálam ez a lépés attól függ, hogy mennyire vagyok éhes/türelmes/van-e másik tiszta fazekam. :)
  7. Utolsó lépés persze az elfogyasztás, amivel nem feltétlenül kell sietni, mert ez a leves melegen, langyosan, és főleg nyáron hidegen is jó. Tálaláskor reszelj rá valamilyen sajtot, legjobb a parmezán.
  • elkészítettem: 1000 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 5 887
elküldve: 1
receptkönyvben: 46
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Bubbernyik

Mióta szakács: 2012.04.15.
8 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: levesek
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: leves
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

buggyantott tojásleves, zöldségleves tojással, mindent bele leves

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ancsapancsa1
ancsapancsa1 Sat, 2013-08-31 20:05

Ma ebédre elkészítettem a családnak. Mindenkinek nagyon ízlett! :-)
Köszi a receptet!

PappKata
PappKata Fri, 2013-05-17 13:22

Jaj, de jó a leírás :) Élvezet volt elolvasni, hogy készül ez a leves.

312
sárgarépa 2 közepes db
zeller 1 közepes db
zöldborsó 5 dkg
vöröshagyma 1 közepes db
kelbimbó 10 dkg
sárga kaliforniai paprika 1 db
cérnametélt 10 dkg
tojás 4 db
0 ízlés szerint
leveskocka 2 db
borsikafű 0 ízlés szerint
worcestershire-szósz 1 ek
parmezán sajt 5 dkg