Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Olaszos zöldséges tészta

Olaszos zöldséges tészta
Olaszos zöldséges tészta
40 perc / előkészület: 10 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A munkahelyemen, a menzán szoktam hasonló ételt enni "olaszos tészta" néven. Mindig nagyon ízlik, úgyhogy megpróbáltam otthon előállítani, és eléggé sikerült is. Az összetevők aránya ízlés szerint változtatható, kevesebb gombával vagy akár zellerrel is el tudom képzelni. Ennek a verziónak a titka a gomba és a fokhagyma. Húsevőként is nagyon szívesen ettük vacsorára.

hozzávalók / 5 adag

ajánlat

Kékfrankos rosét ittunk hozzá.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Feltesszük főni a sós vizet a tésztának. Amikor lobog, beletesszük a tésztát, és roppanósra főzzük.
  2. A megpucolt gombát konyhai aprítóval szinte masszává aprítjuk, majd kis olajon pirítani-párolni kezdjük, míg elfövi a levét. (Nagy lángon, csak annyi a cél, hogy az első lendületében kiadott vízmennyiséget elpároljuk nagyjából, nem kell kiszárítani a gombát!)
  3. A megtisztított répát és petrezselyemgyökeret szintén összeaprítjuk, hozzáadjuk a gombához, átforgatjuk párszor. Ha kell, pótoljuk az olajat, hogy ne égjen le. Sózzuk, borsozzuk.
  4. Hozzáadjuk a fagyasztott brokkolit is (a friss brokkolit érdemes megpárolni előre egy kicsit), fedő alatt pároljuk, míg roppanósra puhul.
  5. Belezúzzuk a fokhagymát, és hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet is, ezekkel is sütjük-pároljuk még a zöldségeket pár percig, ne maradjon sok lé alatta. Ha jól csináltuk, az olaj összefogja az ízletes zöldségmasszát, ami szépen bevonja majd a tésztánkat.
  6. Beleforgatjuk a leszűrt tésztát. Tálaláskor ízlés szerint sajtot (trappista, eidami, stb.) reszelhetünk a tetejére.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 34 454
elküldve: 10
receptkönyvben: 418
elkészítve: 13/22
Facebookon megjelent: -

szakács

aantee

Mióta szakács: 2012.05.13.
13 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
receptverseny: Barilla receptverseny, Pasta al dente - receptverseny a Barillával!
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 5 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

gombás-fokhagymás tészta zöldségekkel, zöldséges penne, zöldséges gombás penne olaszosan

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

rcskvm
rcskvm Tue, 2014-01-14 22:14

Bocsi, úgy néz ki, hogy én leszek az első ünneprontó, de nekünk nem jött be ez a recept...nem is értem, hogy kaphatott ennyi szavazatot. Az egy dolog, hogy a leírásban nem szerepel sózás vagy borsozás, én tettem bele, hogy legyen valami íze.... Szerintem túl "vad" íze van a brokkolitól, pedig direkt kevesebbet tettem bele.... olyan, mintha füvet rágtunk volna tésztával... a sajt lendített rajta valamelyest, de nagy csalódás volt mindenesetre. :-(

levendulacsok
levendulacsok Tue, 2014-01-14 22:44

Nekem volt szerencsém enni belőle és tényleg (tényleg!) nagyon finom, másképp nem szavaznánk!
Egyszerű, de nagyon ízletes. Én alig éreztem benne a brokkolit, hiszen egy fél "fej" van gyakorlatilag egy óriási adag tésztához keverve. Nem lehet, h véletlenül elnézted a mennyiségeket?

aantee
aantee / aantee Tue, 2014-01-14 22:32

Hát, sajnálom. Ahogy mondani szokás, ízlések és pofonok... :)
Aki eddig nálunk kóstolta, annak nagyon ízlett, azt hiszem, ezért szavaznak olyan lelkesen (bár nem tudom, megnézted-e, hogy a többi sok szavazatot kapott recept milyen - némelyik egészen bizarr). Ha a leírás szerint készíted, elvileg egy gombás-fokhagymás-petrezselymes ízhangsúlyú ételt kapsz (tömegarányban is ezekből van a legtöbb), amit csak ízesít a többi zöldség. Ha fűíze lenne, nem ennénk meg mi sem szívesen.
Valóban kifelejtettem a sót és a borsot a hozzávalók közül, köszönöm, h felhívtad a figyelmem, ki fogom javítani. Természetesen főzés közben kóstolgatja az ember és ízesíti, fűszerezi, talán ezt túlságosan evidensnek vettem. Köszönöm a hozzászólásod.

rcskvm
rcskvm Tue, 2014-01-14 22:43

:-) Köszi! Nem is tudom, talán ha krémsajttal, vagy tudomisén :) mivel krémesebb lenne az egész.... lehet, hogy majd kísérletezek, több gomba, kevés répaféle és brokkoli... :) Hehehe, egyébként igazad van, az a virslis-ketchupos tészta nálam például kiverte a biztosítékot.... :-) További jó sütés-főzést!

aantee
aantee / aantee Tue, 2014-01-14 23:09

Akkor lehet, h ez a probléma forrása: mivelhogy ennek krémesnek kellene lennie! Vagyis a leturmixolt-aprítózott zöldségek az olajjal pirítva egy masszát alkotnak, ami bevonja a tésztát, ettől olyan fincsi... (bocsánat, nálunk tényleg nagy sláger :)). Próbáld meg akkor több gombával (és persze só, bors:)), kevesebb zöldséggel, hátha a te konyhádban úgy fog működni!
(Én a kenyérreceptekkel járok mindig úgy, h egyik sem működik az én konyhámban, én sütőmben úgy, ahogy mindenki másnak igen...)
Neked is további jó főzőcskézést! :)

rcskvm
rcskvm Wed, 2014-01-15 09:26

Igen, mert igyekeztem elpárologtatni a gomba alól is a vizet....lehet, hogy emiatt sok lett a "szárazanyag", azért lett olyan, mint amikor gyümölcsöt teszünk a gyümölcscentrifugába és a héjak a szűrőben maradnak. Pedig jónak kellett volna lennie, kicsivel több gombát tettem bele a leírtnál (nem néztem el a mennyiséget,ahogy az előbb kérdezték) és kevesebbet a brokkoliból, répákból.... Nna, lehet, hogy majd nekifutok még egyszer valamikor... :)

aantee
aantee / aantee Wed, 2014-01-15 22:34

Szóval az a lényeg, h konkrétan víz ne maradjon a zöldségek alatt: vagyis azt főzzük el, ami a mosásból rajtuk maradt, vagy a gomba kiizzadta az elején, vagy a brokkoli olvadásából fakadó nedvességet. De a "belső" nedvességtartalmukat (amit nem izzadnak ki az elején) nem szabad elpárolni belőlük, így lesz szaftos. Nem tudom, h ez így elég érthető-e... Csak pár percig tartó, közepes lángon, fedő nélkül történő párolásról van szó, így nem száradnak ki a zöldségek.

gerbo78
gerbo78 Fri, 2012-08-24 17:52

Kedves Aantee,
Elmentettem a receptet, ma este főpróba. :) Hentes család létünkre imádjuk a zöldséges, hús nélküli ételeket, ez meg pont ilyen, ráadásul ebben a hőségben nem akarok hosszas vacsorafőzésbe fogni, pont ideális étel. Köszönöm előre is a tippet. ;) Csak jó lehet, minden hozzávalóját imádom.
Edi

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2012-05-22 21:07

Sikerült! :-))
Pénteken is elkészítem, akkor is megyek piacra friss zöldség (gomba, brokkoli! :-) ), és főleg gyümölcsökért a piacra, ...:-))
Köszi szépen.
Szép napot kívánok holnapra!
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-05-20 14:02

Nagyon tetszik, mentettem. :-)
Holnap beszerzek friss gombát, amúgy minden van itthon hozzá:-))
Köszönöm, szép vasárnap délutánt kívánok!

Éva-Anyóca

597
penne 50 dkg
csiperkegomba 40 dkg
sárgarépa 1 nagy db
fehérrépa 1 db
brokkoli 30 dkg
petrezselyem 1 csokor
fokhagyma 3 gerezd
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 2 ek
sajt 20 dkg