Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Omlós almás Brigi konyhájából

Omlós almás Brigi konyhájából
Omlós almás Brigi konyhájából
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az omlós tészta egy elég régi, családon belüli recept alapján készül, megfelelhet akár más lepényekhez, túrós töltelékkel, mákkal-meggyel, cseresznyés töltelékkel, de akár dióval is készíthető. A tészta könnyű szerkezetű, és nem szárad ki lassú sütés közben sem.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

A szóráshoz

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vajat a liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, sütőport, 1 cs vaníliás cukrot, a tejfölt, a tojássárgáját és egy tojásfehérjét (a másik tojásfehérjét félretesszük, később ezzel kenjük meg a sütemény tetejét).
  2. Az almát kevés citromlével (elhagyható), 1 cs vaníliás cukorral, 4-5 ek kristálycukorral és 1 tk fahéjjal megpároljuk.
  3. A tésztát 2 részre vesszük, majd kinyújtjuk, az alsó rétegre kevés búzadarát szórunk, ez felszívja az esetleges felesleges folyadékot az almából. Az alsó lapon eloszlatjuk a megpárolt reszelt almát, majd a felső lapot ráhelyezzük. Villával vagy késsel a tetejét megszurkáljuk, majd megkenjük a tojásfehérjével.
  4. Előmelegített sütőben közepes hőfokon 30-40 perc alatt készre sütjük. Ízlés szerint porcukorral tálalhatjuk.

  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 34
össznézettség: 65 016
elküldve: 15
receptkönyvben: 218
elkészítve: 9/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Brigi

Mióta szakács: 2012.10.21.
65 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

almás süti, omlós tészta almatöltelékkel, fahéjas-almás süti

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gubas
gubas / gubas Mon, 2018-10-29 10:58

A hozzávalóknál 2 kg alma (reszelt) szerepel. Ezt úgy kell érteni, hogy 2 kg almát lereszelek, vagy már a reszelt alma legyen 2 kg? Valamint az almát a levével együtt teszed oda párolni, vagy kinyomkodod/lecsöpögteted előtte?
Még a tepsi méretét is jó lenne tudni, hogy mekkora tepsibe érdemes ezt a mennyiséget elkészíteni. Amúgy tetszik a recept nagyon, el is készítettem már, finom lett. Készítés közben merültek fel a fenti kérdések. De improvizáltam :). Nekem sok lett az alma leve, le kellett csepegtetnem (most még lédúsak az almák).

Blaine
Blaine Sat, 2014-09-20 11:59

Nagyon finom és egyszerű elkészíteni :) Én eléggé antitálentum vagyok a konyhában,de ez nagyon jó lett!!! Köszönöm szépen :)

Isilya
Isilya Wed, 2014-04-09 07:47

Isteni finom süti! A család egyik kedvence lett. Köszönöm szépen! :)

Ili műhelye
Ili műhelye Tue, 2013-04-16 14:16

Kedves Brigi !
Olyan szép a fotód, hogy inspirál a süteményed elkészítésére.
A tészta hozzávalóinál említed a kevés tejet, az elkészítésnél viszont nem.
Ez úgy értelmezendő, h csak akkor teszel a tésztába összeállításkor, ha az egyéb hozzávalóktól még úgy látod, h nem állt össze kellő képpen, vagy mindenképpen bele szoktál a tejből is valamennyit gyúrni ? Üdv Ili

ibrigi
Brigi / ibrigi Fri, 2012-11-02 21:28

illetve valóban volt egy elírás a töltelék résznél amit korrigáltam valóban nem sütőporral készül, hanem vaníliás cukorral :)

Lasicz
Lasicz Sun, 2012-10-28 10:20

A tölteléknél felsorolt hozzávalók között az 1 csomag sütőpor helyett 1 csomag vaníliás cukor értendő, ugye?

Második2011
Második2011 Sat, 2012-10-27 19:21

Elnézést kérek, de eddigi pályafutásom során úgy tudtam, hogy a tojásnak a fehérjéje - megkeményíti a tésztát. Így mindig a tojásnak a sárgájával készítettem az ilyen süteményeket. Ezek szerint rosszul tudtam?! S, tojásnak a fehérjéjével elkészítve is puha marad?
Válaszodat megköszönném! Én még a tetejét is tojásnak a sárgájával kenem meg... Elbandzsítottam, ennyi éven át? (62 éves múltam).
Megköszönöm, bármit is írsz! - Bojana*

ibrigi
Brigi / ibrigi Fri, 2012-11-02 21:27

Én úgy gondolom, hogy a tojás fehérje nem keményíti meg ha elegendő egyéb zsiradék és folyadék van a tésztában ami jelen esetben a vaj. A legtöbb régi receptben csak tojássárgája van, ennek szerintem egy oka lehet: régen mindenki zsírral főzött/sütött így nem volt elég nedvességtartalma a tésztának így ha még abba a fehérje is belekerülne akkor száraz lenne, de mivel ez vajjal készül a vajnak csak kb 60%-a a zsír a többi egyéb nedvesség, többnyire víz, így ez a tészta nem szárad ki :) Bár magában a tésztában itt is több a sárgája mint a fehérje de szerintem így költséghatékonyabb és ugyan úgy puha marad a süti és nem marad meg felesleges tojásfehérje amivel néha nem tudunk mit kezdeni.

744
finomliszt 500 g
vaj 250 g
cukor 150 g
vaníliás cukor 1 csomag
sütőpor 0.5 csomag
tejföl 150 g
tojássárgája 2 db
tojásfehérje 1 db
tej 2 ek
alma 2 kg
citromlé 1 teáskanál
fahéj 1 teáskanál
cukor 4 ek
vaníliás cukor 1 csomag
búzadara 2 evőkanál
tojásfehérje 1 db
porcukor 1 ek