Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Omlós birsalmatorta

Omlós birsalmatorta
Omlós birsalmatorta
101 perc / előkészület: 45 perc főzés: 6 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Negyedik éve lakunk a mostani lakhelyünkön, ami azt is jelenti, hogy negyedszer terem nekünk az udvarunkon lévő birsalma fa. Teljesen bio, annak minden előnyével és hátrányával. Nem egyszerű a birsalmát meghámozni, feldarabolni, de ez a recept maximálisan megéri. Egy majd 10 éves süteményes újságban bukkantam rá, és csak ajánlani tudom mindenkinek.

hozzávalók / 8 adag

Tészta

Töltelék

Máz

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A hozzávalókat kézzel vagy robotgéppel összedolgozzuk, majd folpackba csomagolva tegyük be a hűtőbe, legalább 30 percre.

Töltelék

  1. A meghámozott birsalmát vágjuk vékony szeletekre, és csorgassuk le a citrom levével.
  2. A cukorból készítsünk világos karamellt, és óvatosan adjuk hozzá az alma szeleteket.
  3. Felöntjük 2 dl almalével és a fehérborral, valamint adjunk hozzá egy kis darab citromhéjat, majd fedő alatt pároljuk 5-6 percig.
  4. Ezután kivesszük a citromhéjat, és besűrítjük a maradék almalében (1,5 dl) feloldott pudingporokkal. Körülbelül 1 percnyi főzés után levesszük a tűzhelyről.
  5. A hűtőből elővett tészta 2/3-át, körülbelül 30-32 cm átmérőjű körré nyújtjuk, majd egy 26 cm- es kapcsos tortaformába helyezzük, hogy az oldalán is legyen. Erre simítjuk a pudingos birsalmát.
  6. Az edény faláról ráhajtogatjuk a lelógó tésztát, és megkenjük a tojássárga-tejszín keverék egy részével. A maradék tésztát kör alakúra nyújtjuk, és a torta tetejére helyezzük. Lekenjük a maradék tejszínes tojássárgával, és megszurkáljuk. Előmelegített 200 fokos sütőben, 45- 50 percig sütjük.

Máz

  1. A megsült torta tetejére simítjuk a hozzávalókból készített mázat.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 867
elküldve: 0
receptkönyvben: 25
elkészítve: -
Facebookon megjelent: 1

szakács

Jucush

Mióta szakács: 2013.06.15.
8 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: közepes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

linzertorta birsalmával, birsalmás süti

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

687
finomliszt 40 dkg
vaj 20 dkg
tojás 2 db
porcukor 12 dkg
sütőpor 1 teáskanál
1 csipet
birs 35 dkg
almalé 3.5 dl
fehérbor 1 dl
cukor 13 dkg
citromhéj 0.5 citromból nyert
vaníliás pudingpor 2 tasak
tojássárgája 1 db
habtejszín 0.5 dl
citromlé 0.5 citromból nyert
porcukor 15 dkg