Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Omlós fahéjas csiga

Omlós fahéjas csiga
Omlós fahéjas csiga
55 perc / előkészület: 20 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (45)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Isteni péksütemény, ami a kelt tésztának hála még másnap is finom és puha (persze csak ha marad belőle). A nagyi tippje: Tegyünk egy párnát az edény tetejére, csodásan megkel majd a tésztánk! És tényleg... Ebből az adagból kb. 12 darab csigánk lesz.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A tésztára

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos tejbe belekeverünk egy kávéskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. (Az élesztő felfuttatása nem nagy művészet, nekem akkor válik be a legjobban, amikor viszonylag nagyobb, illetve szélesebb bögrében csinálom.)
  2. Amíg fut az élesztőnk, addig egy keverőtálban kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a felolvasztott vajat, a tojást és az olajat, majd ha már szépen felfutott, akkor jöhet az élesztős tej.
  3. El is kezdhetjük dagasztani a tésztát, akkor lesz jó, ha már szépen elválik az edény falától.
  4. Konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.
  5. Ha megkelt a tészta, akkor átgyúrjuk, és nagyjából fél centi vastagra nyújtjuk.
  6. A tetejét megkenjük az előzőleg felolvasztott vajjal, és megszórjuk cukorral és fahéjjal.
  7. Feltekerjük a tésztát, és nagyjából 4 centis darabokra vágjuk.
  8. Az így elkészült csigákat sütőpapírral bélelt tortaformába helyezzük, és 175 fokon barnára sütjük.
  9. Porcukorral megszórva tálaljuk.
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 116 664
elküldve: 175
receptkönyvben: 2 663
elkészítve: 209/245
Facebookon megjelent: 2

szakács

Dávid

Mióta szakács: 2013.03.04.
336 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
alkalom: szüret, húsvét, buli receptek, karácsonyi édességek, szilveszter
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Cinnamon rolls, fahéjas csigatorta, fahéjas csigák tortaformában

Hozzászólások (45)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Pitypang21
Pitypang21 Sat, 2017-07-29 21:56

Azt hiszem, rátaláltam a legfinomabb receptre! Megsütöttem a családnak, mindenki teljes megelégedéssel kelt fel az asztaltól. Köszönöm a receptet!

tompem01
tompem01 Fri, 2015-10-09 19:32

Már régóta szemezek ezzel a recepttel.. holnap vendégek jönnek, és ezt is elfogom készíteni.. meg Gulyás leves lesz.. nem a legszebb hétvégi menű de ezt találtam ki. Viszont nekem sajna nincs torta formám.. meg lehet sütni sütőpapirral kibélelt tepsiben is.. ?? és ilyen sok vaj kell?? nekem kicsit soknak tűnik?? bár életem első csigája lesz, remélem sikerül.. köszi addig is az ötletet.. szép hétvégét! :)

Kárai Dávid
Dávid / Kárai Dávid Fri, 2015-10-09 19:35

Szia!

Persze, lehet őket külön is sütni, viszont akkor ügyelj rá hogy legalább 2-3 centi távolságra legyenek egymástól. A vaj bizony kell bele, ettől lesz szuper az állaga!

ízHUSZÁR

MBKata
MBKata Sun, 2015-09-27 17:55

Ma elkészítettem ezt a csodát! Kár hogy nem tudok képet csatolni mert meseszép lett. Hűségesen követtem a receptet kivéve a fahéj alá kent zsiradékot feleztem le, de így szuper lett. Az íze pedig fantasztikus! Nagyon köszönöm a receptet!

Böbike80
Böbike80 Sun, 2015-09-27 16:37

Ma elkészítettem. tepsiben. Gyönyörűen szétváltak, a család nagyon dícséri. Köszönöm a receptet!

Kephera
Kephera Wed, 2015-08-12 17:49

A megkenős vajmennyiség nekem is rémisztően soknak tűnt, mikor tekertem fel a tészta tolta mindig maga előtt a fahéjas vajat, csöpögött mindenfele, pedig nem is tettem rá az egészet. Most van a sütőben, nagyon kíváncsi vagyok a végkifejletre. Legközelebb nem kenem meg ennyire és inkább még a tetejére folyatok majd belőle.

mermaid25
mermaid25 Sat, 2015-04-04 12:15

Ez valami mennyei :) Nem gondoltam volna, hogy én ennyire finomat tudok sütni :) Még a külalakon van mit javítanom, de azt hiszem, lesz még rá lehetőségem :) Most fahéjjal készült, de egészen biztosan el fogom készíteni kakaóval is. Nagyon köszönöm a receptet!

geko
geko Mon, 2014-11-24 13:29

Kedves Tesztelők! Most készülök elkészíteni ezt a csodát. NAgyon tetszik. A kérdésem az lenne, hogy itt ugye 4cm darabokra kell vágni. De ha "bolti" jellegű csigákat szeretnék akkor mekkorára vágjam? Vagy félreértettem valamit....?! Előre is köszönöm! Ildi

darkoadrienn
darkoadrienn Wed, 2014-11-26 11:53

Arra gondolsz, hogy vékonyabb, de több csavarintásos csigát szeretnél? Én olyankor úgy szoktam, hogy nem a szélesebb oldalánál tekerem fel a tésztát, hanem nagyjából négyzet alakúra és vékonyabbra nyújtom. De 4 cm nem olyan vastag, annál vékonyabbra csak viszonylag hideg tésztát lehet vágni, hogy jól egyben maradjon. Esetleg próbáld meg hűtőben pihentetni a feltekert tésztát szeletelés előtt. Ez a recept úgy tökéletes ahogy van, de szerintem simán elbír egy kis kísérletezést. Én pl. csak 60 dkg liszttel csinálom újabban, és úgy még puhább a tésztája. :)

kkriszta
illalla / kkriszta Wed, 2014-11-05 00:03

Az a helyzet, hogy ma megláttam ezt a receptet, aztán gyorsan meg is sütöttem, és hát az van, hogy ez olyan káromkodósan jóra sikerült. Pedig eddig soha nem volt szerencsém a kelt tésztákkal, de most..! Amúgy nem is értem azt aki kevesellte a zsiradékot, én majdhogynem sokalltam, de azért beletettem mindet, és milyen jó is... :) Nagyon gyorsan és könnyen össze lehet gyúrni, utána is nagyon könnyű vele dolgozni, pedig elég lágy, de nem ragad, mondjuk én nem tudtam elég vékonyra kinyújtani (főleg türelmetlenség és túl kicsi deszka okán), meg kicsit megijedtem a 10 g fahéjtól, azt hittem keserű lesz, de neeeem... :) ja és nekem az a 10 dkg vaj (esetemben margarin, én azt használtam a tésztához is) sok volt, talán ha a harmadát rákentem, és még akkor sem fukarkodtam vele... Egyszóval köszönöm, bár minden recept ilyen tökéletes lenne :)

viki82
viki82 Fri, 2014-10-10 01:11

Gyonyoru a foto, nagyon jol neznek ki ezek a csigak! :) Hamarosan kiprobalom.

N.Tímea29
N.Tímea29 Sun, 2014-09-28 15:21

Kedves ízHUSZÁR!

Életem első csigáit csináltam meg a te recepted alapján. Bár én külön csigáknak sütöttem, de tökéletes, isteni és nagyon kapós lett! :D Köszönöm a receptet! Még biztosan előkerül párszor! :)

dida
Ildi / dida Mon, 2014-09-08 17:35

Kedves Ízhuszár!
Most lett kész az isteni csiga! :)
Annyit sajnos (bár annyira mégse) változtatnom kellett rajta, hogy kakaóval csináltam, mivel a fahéjam elfogyott, és a tésztába vaj helyett zsírt tettem, mivel az sem volt. Természetesen 3 a magyar igazság, így a lisztem is kevesebb volt, mint kellett volna... Mivel semmi már alternatíva nem volt itthon, így a 60 dkg lisztet 10 dkg búzadarával pótoltam. Rontani egyáltalán nem rontott rajta (azt hiszem). És ugye plusz 1 a ráadás... :) Friss élesztőm se volt itthon, de találtam 1 csomag instant élesztőt.

Összességében, bár a Te receptedtől eltérően, de azt kell mondjam, ez egy isteni finom, és tényleg hihetetlenül omlós csiga lett! :)
Ígérem, hogy legközelebb körültekintőbb leszek, és kipróbálom a Te eredeti verziódat is! :)

Köszönöm!
Ildi

borovnica
borovnica Wed, 2014-06-18 22:19

Aki már megsütötte, tudna nekem segíteni, hogy mit ronthattam el? Száraz, fojtós csigáim lettem. Az lehet a baj, hogy vaj helyett margarint használtam és mivel nem volt friss élesztő így instanttal készítettem? AZ itteni hozzászólók egyike írta, hogy neki instant élesztővel is sikerült. Egyébként mindent a recept szerint csináltam, mégse sikerült omlósra.

csintalanpalacsinta
vekker / csintalanpalacsinta Tue, 2014-06-17 20:59

Üdvözlet Kedves! :) Épp most sülnek a csigák, fantasztikusan könnyű volt összegyúrni a tésztát, pedig még csak kezdő háziasszonyként próbálgatom a sodrófát.. :) Ha az íze is ilyen jó, mint ahogyan kinéz, akkor 5* !! :)

brigimutter
brigimutter Sat, 2014-04-12 14:04

Helló! Én is elkészítettem a tésztát két részre osztottam felét fahéjjal másik felét pedig kakaóval csináltam.Kimondhatatlan finom lett.:) Köszi a receptet ízHUSZÁR.Szép napot

nikifeher
nikifeher Wed, 2014-02-12 23:53

Kedves ízHUSZÁR!

Most sulnek a csigák, igaz én kakaoporral és csoki darabkákkal toltottem...Cukor nem volt igy mézzel készitettem, vaj sem igy kokuszzsir kerult bele...az illata nagyon jooo:-)
Koszonet a receptért
Udv:Niki

Starclassic
Starclassic Mon, 2013-11-18 06:12

Kedves Ízhuszár!
Nagy problémám az, hogy külföldön vagyok, ahol nem kapható friss élesztő, csak instant. Azzal ugyanúgy elkészíthető? Mennyi kell belőle, hogy ilyen gyönyörű csigáim legyenek?
Előre is köszönettel:
Viki

blubell
blubell Tue, 2013-11-19 16:37

Bocs hogy én válaszolok de pont most raktam be a sütőbe, és száritott élesztőt tettem hozzá és nagyon szépen megkelt a tészta. 7g van a csomagba és 25g friss élesztőnek felel meg, pont annyi kell hozzá. Nagyon szépen kerekednek a sütőben, alig várom hogy kész legyen.

blubell
blubell Tue, 2013-11-19 21:52

:) Én köszönöm! Nagyon jól sikerült és nagyon finom lett.

kiprobalom
kiprobalom Fri, 2013-10-04 13:21

kedves izhuszár!
csak csorgatom a nyálam.....istenuien néz ki egy a bibim élesztő nélkül kell főznom ..allergia...van ra mód hogy ezt a csodatünemenyt valahogy elkeszitsem? köszi

zsandi
Zsandi / zsandi Tue, 2014-06-17 18:52

Nem tudom találtál-e már megoldást az élesztő nélküli sütésre, de ha nem, próbáld ki a vadkovászt!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Wed, 2013-10-02 02:59

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2013.10.01. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

eszter0316
eszter0316 Tue, 2013-10-01 13:16

Isteni finom! köszönöm a receptet! eddig mumus volt nekem a kelt tészta, de ma megsütöttem ezt a finomságot és nagy sikert arattam vele :)

Yram
Yram / Yram Thu, 2013-09-26 15:43

Tepsibe is rakhatod szorosan! (Tipp: vajazd be az oldalukat, könnyen szétválik ha veszed ki.)

visnyoo
visnyoo Thu, 2013-09-26 10:19

...jól látom? "szorosan" egymás mellé tetted a tortaformába? (hasonlóan, mint az aranygaluskát) és úgy sütötted? tehát kétszerre fért bele.
Előre is köszönöm válaszodat.
Zsuzsa :-)

Kárai Dávid
Dávid / Kárai Dávid Fri, 2013-09-27 13:13

Kedves Zsuzsa!

Túl szorosan nem raktam bele, csupán az volt a cél, hogy szépen kitöltse a formát, majd sülés közben összesült. Egyébként készítettem már tepsiben is, akkor egymástól távolabb tettem és különálló csigák lettek. Tehát rád van bízva, hogy hogyan készíted, ha összesül, akkor is könnyen szét lehet szedni őket, de ha biztosra akarsz menni, akkor a levágott csigák külső részét kend meg kevés vajjal és biztosan nem lesz gond!

Üdvözlettel:
ízHUSZÁR

Böbike80
Böbike80 Sun, 2015-09-27 16:39

Ma elkészítettem. Tepsiben készült de gyönyörűen szétváltak. A családom dícsérte. Köszönöm a receptet! :)

677
finomliszt 70 dkg
tojás 1 db
cukor 5 ek
tej 3 dl
friss élesztő 2.5 dkg
1 csipet
vaj 10 dkg
napraforgó olaj 1 dl
vaj 10 dkg
cukor 5 dkg
fahéj 10 g