Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Omlós filléres Nagymamámtól

Omlós filléres Nagymamámtól
Omlós filléres Nagymamámtól
55 perc / előkészület: 40 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyimtól tanultam ezt a receptet, aki pedig az ő nagyijától, tehát már van vagy 100 éves a recept! Omlós, puha, kiadós és nagyon sokáig eláll, mert zsírral készül. Remélem, nektek is ízleni fog!

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez ízlés szerint

A bevonáshoz

ajánlat

Tipp: Mivel sokszor kell ezt a sütit sütnöm, így nekem mindig van már kész vaníliás porcukrom, amit igazi vaníliarúddal készítek. Peszre így sokkal finomabb, tehát, ha ízlik a családnak, akkor érdemes előre elkészíteni nagyobb mennyiséget a vaníliarúddal.

Gesztenyemasszával is tölthetjük, vagy cukros tejben főtt dióval, akár mákkal is isteni!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Meglangyosítjuk a tejet, és elkeverünk benne egy teáskanál cukrot, aztán belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni.
  2. Jól összemorzsoljuk a lisztet a zsírral, ezután jöhet a só, cukor, tojássárgája és végül a felfuttatott élesztő. Alaposan összegyúrjuk, elején még kicsit ragad a zsírtól, de addig gyúrjuk, amíg össze nem áll, és nem ragad már annyira, azaz egy rugalmas tésztát kell kapnunk. Hűtőben kb. 10-15 percet pihentetjük, hogy a zsír kissé újra dermedjen.
  3. Közben a bevonáshoz a porcukrot elkeverjük a vaníliás cukorral.
  4. Bekapcsoljuk a sütöt 180 fokra, alul-felül sütésre. Légkeverésnél 160 fokra.
  5. Kivesszük a tésztát a hűtőből, és pár mozdulattal átgyúrjuk, majd pedig lisztezett deszkán vékonyra, kb. fél cm-re kinyújtjuk.
  6. Nagy pogácsaszaggatót fogunk (vagy én pl. a legszélesebb szájú poharamat fogom), lisztbe mártjuk, és köröket szaggatunk a tésztából. Kb. fánk méretű körökre van szükségünk.
  7. Ezután megtöltjük őket. A kör egyik felére helyezzük a tölteléket, pl. lekvárt, és ráhajtjuk a másik oldalát, tehát félbehajtjuk. A széleit pedig az ujjunkkal összenyomkodjuk, összecsipkedjük.
  8. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket legalább 1 cm távolságra egymástól.
  9. Betesszük a forró sütőbe, és aranybarnára sütjük. Kb. 15-20 perc kell neki.
  10. Ha megsült, akkor még forrón belehempergetjük a sütiket a vaníliás porcukorba, hogy ráragadjon mindenhol.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 793
elküldve: 10
receptkönyvben: 324
elkészítve: 3/14
Facebookon megjelent: -

szakács

katalinpetra

Mióta szakács: 2012.05.28.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

nagyi omlós fillérese, omlós aprósütemény, lekváros aprósüti

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Rogger
Rogger Tue, 2017-01-10 12:59

Szia,
Ma megcsináltam, de valahogy nem lett jó!
Nyújtáskor töredezett, szétesett és alig lehetett bánni vele!
Nem tudom mitől lett ilyen!
De azért nem adtam fel és megtöltöttem házi szilvalekvárral!
Őszinte leszek! Sajnálom a szilvalekvárt amit beleraktam!
Másnak lehet, hogy sikerült és ízlik de én nem is próbálom többször!
Nem szemrehányás, csak egy más vélemény és ízlés!
Azért köszönöm, hogy megosztottad a receptet!
Üdv: Rogger

Tünde03
Tünde03 Wed, 2015-04-22 14:01

Ma megcsináltam és nagyon-nagyon finom lett! Tönköly lisztből, zabtejjel, és a végén kókuszcukorral, de a végeredmény tökéletes lett.

Tunderanyo
Tunderanyo Wed, 2013-01-02 16:40

Kedves katalinpetra!
Ma megsütöttem és nagyon omlós porhanyós sütim lett, kevesebb zsírom volt itthon,így pótoltam 5 dkg-ot margarinnal,nagyon klassz lett így is.
Köszi a receptet,várom a többi hasonlókat is.
Legyen szép napod.
Tündéranyó

Csipszi
Csipszi Thu, 2012-12-06 15:19

Szombaton sütöm, lekvárral töltöm, köszönöm a receptet. Ági

Nosalty.hu
Nosalty.hu Thu, 2012-08-16 09:50

Kedves Szakácsunk!
Tiéd lett 2012.08.15. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2012-08-15 21:44

A Nagyis sütik az egyik legfinomabb nasik a világon, - a finom és laktató egyszerű ételeik mellett,- köszönöm szépen.:-O

2169
finomliszt 60 dkg
sertészsír 29 dkg
tojássárgája 1 db
porcukor 7 dkg
élesztő 2 dkg
tej 1.5 dl
1 kk
sütésálló lekvár 20 dkg
gesztenyemassza 25 dkg
dió 20 dkg
porcukor 25 dkg
vaníliás cukor 4 csomag