Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Omlós-foszlós fonott kalács

Omlós-foszlós fonott kalács
Omlós-foszlós fonott kalács
45 perc / előkészület: 10 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Vasárnap este jutott eszembe, hogy a kisfiamnak másnap az oviba nem tudok semmiféle pékárut csomagolni, mert semmi nincs itthon. Ezért sütöttem ezt a kalácsot, amit nagyon szeretnek a gyerkőcök, és másnap is ugyanolyan finom.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A kenéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojásokat, tojásfehérjét és a langyos tejszínt egy tálba tesszük.
  2. A tejet egy pici cukorral meglangyosítjuk, majd az élesztőt felfuttatjuk benne. Hozzáöntjük a liszthez, majd először kis fordulaton, majd kb. 5 percig a legmagasabb fordulaton robotgép dagasztókarjával dagasztjuk. Ha még ragad, egy kis lisztet teszünk hozzá (de ne túl sokat, mert a tésztának lágynak kell maradni).
  3. Egy meleg helyen kb kétszeresére kelesztjük.
  4. Gyúródeszkára borítjuk, és még egyszer jól átgyúrjuk. 3 egyenlő részre osztjuk, és kb. 40 cm-es hurkákra sodorjuk, majd összefonjuk.
  5. Sütöpapírral kibélelt tepsire helyezzük, majd a tejjel elkevert tojássárgával megkenjük a tetejét.
  6. Meleg helyen még egyszer kelesztjük addig, amíg láthatóan nagyobb lesz.
  7. Sütése: alsó-felső sütés esetén 170-200 fok (előmelegítve), vagy légkeveréses sütés esetén 150-170 fok (nem kell a sütöt elömelegíteni).
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 15 068
elküldve: 3
receptkönyvben: 106
elkészítve: 3/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Kapcsa-Iannuzzella

Mióta szakács: 2011.05.17.
6 recept

receptjellemzők

költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
konyha: német
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

fonott kalács, foszlós kalács, omlós kalács

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nofish
nofish / nofish Sun, 2014-04-20 16:21

Szia! Már második húsvétra készítem a recepted alapján a kalácsot, és az egész családom rajong érte, úgyhogy köszönjük :) Én egy picivel több cukrot teszek bele, mert édesebben szeretjük. Egyébként ezek a mennyiségek egy hatalmas és gyönyörű kalácsot eredményeznek, úgyhogy fontolgatom, hogy jövőre inkább kétfelé szedem és 2 kicsit fonok belőle :) Boldog Húsvétot!

Sunaj
Sunaj Sat, 2013-03-23 09:09

Szia! Én azt szeretném kérdezni, hogy az elkészítésnél tejszínt írsz viszont a hozzávalóknál tej szerepel, nos melyik a jó?

Köszönöm, Olgi

bloki01
Kapcsa-Iannuzzella / bloki01 Sat, 2013-03-23 15:24

Bocsi, javítottam...mind a kettö kell bele... a tejben futtatod az élesztöt (2.pont) és az 1.pontban írt lisztes keverékhez pedig a langyos tejszínt kell tenned! Sok sikert, Ivett

Nyafi
Nyafi Thu, 2012-03-01 13:27

Szia!
Azt szeretném megkérdezni, h alsó- felső sütésnél a 170-200 fokot nem lehetne pontosan belőni? Szeretném megcsinálni (a kelt tésztától mindig félek) és nem szeretném elrontani. Te hány fokon szoktad sütni?
Üdv.: Nyafi

bloki01
Kapcsa-Iannuzzella / bloki01 Mon, 2012-03-12 09:19

Szia Nyafi!
Alsó-felsö sütéssel én 180 fokkal sütném. Én többnyire a légkeveréses módot válsztom, 160 fokon szoktam sütni. De mint biztosan tudod, minden sütö más és más, neked kellene kitapasztalni, hogy hány fokon sütöd. A légkeveréses és az alsó-felsö sütési módszer között kb. 20 foknyi különbséget kell nézned, tehát ha valami légkeverésesen 180 fok, akkor alsó-felsön sütheted úgy 20 fokkal magasabb hömérsékleten, 200 fokon.
Remélem jól sikerül a kalácsod!!!
Üdv.: K.-I.

494
finomliszt 500 g
friss élesztő 5 dkg
tej 100 ml
cukor 50 g
vaníliás cukor 1 csomag
1 csipet
tojás 2 db
tojásfehérje 1 db
habtejszín 200 ml
tojássárgája 1 db
tej 1 ek