Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Omlós karamell

Omlós karamell
Omlós karamell
70 perc / előkészület: 10 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Pár éve szerettem volna karácsonyra karamellát adni a családtagjaimnak, de nehéz volt elkészíteni. A receptek, amiket találtam, egy nyúlós karamellt adtak, sosem lett olyan, mint az igazi lengyel karamella. Egy kis kísérletezés után viszont rájöttem, mi a titok: mindenhol kifelejtették a keverést. Nos, ez a karamell nagyon finom, szilárd, és mégis morzsás, mint az igazi tejkaramella.

hozzávalók / 4 adag

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókat melegíteni kezdjük egy vastag aljú lábosban. Óvatosan, hogy forrjon, viszont ne égjen oda. Gyakran kevergetni kell, és nem megfeledkezni róla, mert pikk-pakk odaég. Én néha lángelosztót is használok, hogy egyenletesebb legyen a hő.
  2. Egy idő után elkezd majd barnulni, szép sötét színe lesz. Lehet ellenőrizgetni hideg vízben, ha belecseppentünk egy picit, és nem oldódik fel azonnal, hanem szépen megmarad egy nagy cseppként a pohár alján, nos, akkor még főzzük pár percet, biztos, ami biztos.
  3. Ha kész, kizárjuk a gázt, és félrehúzzuk. És itt jön a titok. Pár percig hagyjuk hűlni, de nem túl sokáig. Maximum 5 perc. Utána előkapunk egy fakanalat, és keverjük. Nagyon. Elkezd majd kivilágosodni, akkor még keverni kell 1 percet. És készen is vagyunk.
  4. Sütőpapírra kanalazzuk, és kicsit kilapítjuk. Nagyjából 10-15 perc múlva felvágható. Könnyebb, ha még kicsit langyos és picit puha, akkor szép egyenesen lehet vágni.
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 9 017
elküldve: 2
receptkönyvben: 141
elkészítve: 10/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Loveiny

Mióta szakács: 2014.02.27.
7 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék, Valentin-nap
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: átlagos
diéta: gluténmentes, tojásmentes
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

karamella, karamell, szilárd karamella

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vmzsuzsa
vmzsuzsa Fri, 2018-12-07 21:13

Csodás ez a recept. Pont olyan lett a karamella, mint a "lengyel". Kényelmesebben dolgoztam, mert a fakanál helyett elektromos habverővel vertem fel, míg egy kicsit kivilágosodott. Nagyon finom. Köszönöm a receptet, és a titkot. Zsuzsa

Loveiny
Loveiny / Loveiny Mon, 2018-12-10 12:05

Pont most akarok csinálni egy új adagot, köszönöm az ötletet, én is bevetem :)

amme
amme Thu, 2016-04-14 17:45

Kedves Loveiny!
Nagyszerű ez a recept! én még ilyen jó karamellt még életemben nem csináltam(pedig már sokat próbálkoztam) Az elején kicsit féltem, hogy túl sós lesz, ezért csak fél kanál sót tettem bele de nagyon jó lett így is.
Nagyon köszönöm a receptet
Emma

(ajánlom mindenkinek a dupla adagot szerintem el fog fogyni)

Loveiny
Loveiny / Loveiny Tue, 2016-04-26 23:09

Emma, nagyon örülök, hogy bevált. Jó étvágyat kívánok hozzá, utólag, és előzetesen a következő alkalomra. :)

szulekagi
szulekagi Thu, 2015-05-21 13:53

Szintén zenész! Évek óta keresgélek otthon készíthető karamellát, mivel az a bizonyos "lengyel karamella" a gyengém. Még ma elkészítem a receptet, kíváncsian várom az eredményt!

486
cukor 40 dkg
tej 1.25 dl
főzőtejszín 2.5 dl
1 kávéskanál