Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Omlós meggyes nyakonöntve

Omlós meggyes nyakonöntve
Omlós meggyes nyakonöntve
85 perc / előkészület: 40 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egész héten a meggyel kínlódtam. Csináltam lekvárt, szörpöt, kompótot, de még mindig maradt belőle. Így előszedtem ezt a finom süteményt, aminek masszív, omlós tészta alapja van (nem ázik el, ollé!), a gyümölcsre pedig könnyű, habos réteg simul. A meggy savanykás-natúr marad, ezért ha édesebben szeretjük, a kész sütit porcukrozzuk meg.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

Az öntethez

ajánlat

Fele-fele meggyel és cseresznyével is készíthetjük. (Csak cseresznyével nem szerencsés, mert az nem elég ízes.)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta hozzávalóiból omlós tésztát készítünk: a lisztet elkeverjük a sütőporral és a porcukorral.
  2. A hideg margarint almareszelőn belereszeljük, és kézzel összedolgozzuk.
  3. Közben a tejföllel lazítjuk a tésztát.
  4. Legyünk türelmesek: a tészta lassan áll össze, a margarinnak meg kell lágyulnia. Akkor jó, ha nem ragad se a kezünkre, se a tálra. 20 percre tegyük hűtőbe.
  5. Míg a tészta hűl, kimagozzuk a meggyet, kivajazzuk-belisztezzük a tepsit, bemelegítjük a sütőt. (Nagyobb méretű, peremes tepsit használjunk.)
  6. Előkészítjük az öntetet: a tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd a sárgáját elkeverjük a porcukorral és a tejföllel.
  7. A tésztát akkorára nyújtjuk, hogy a tepsit úgy bélelhessük ki vele, hogy pereme is legyen. Most megszórhatjuk egy kevés zsemlemorzsával is, hogy a meggy ne áztassa el.
  8. A tésztára rászórjuk a meggyet, elosztjuk.
  9. Most keverjük össze a tojáshabot a sárgájával - híg öntetet kapunk -, amit egyenletesen a meggyre öntünk.
  10. Sütőbe dugjuk, és addig sütjük, míg a hab teljesen megszilárdul, és a teteje szép barnás, foltos lesz.
  11. Megszórhatjuk porcukorral, és kockára vágva tálaljuk.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 36x30x6 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 13 792
elküldve: 13
receptkönyvben: 521
elkészítve: 3/21
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
89 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

meggyes lepény tejfölös öntettel, meggyes sütemény

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gabanna
Ketryn / gabanna Wed, 2012-06-13 13:50

Ez nagyon finom lehet! Már alig várom a meggyszezont. Imádom! Elmentettem, és megsütöm, most egyenlőre befőttből. :)

Koszider
koszider / Koszider Wed, 2012-06-13 17:31

Köszönöm a bizalmat! Valóban nagyon finom és befőttből is jó! A tojáshabos öntettől finom szaftos lesz.
Üdvözöl: Koszider

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2011-10-28 08:44

Koszider!

Pedig a fiam nem is szerette még két éve a meggyet, aztán szép lassan csipegetett, most meg nem tudsz annyit elé tenni, amit meg ne enne,: süti , torta, poharas csoda, bármi...:-))
Köszönjük!
Szép hétvégét kívánok!
Éva-Anyóca

Koszider
koszider / Koszider Fri, 2011-10-28 12:23

Még szerencse, hogy változik az ízlésünk! Én gyerekkoromban meg nem ettem volna a szalonnát vagy a töpörtyűt - na, ez most nagyon nem így van.
Üdvözöl: Koszider

Bató Edit
Bató Edit Thu, 2011-07-14 11:02

Kedves Jutka!
Ínycsiklandó a sütid már a fotó alapján is. Ki fogom próbálni. Köszi a receptet.
Edit

Koszider
koszider / Koszider Sun, 2011-07-10 17:56

Kedves Csilla!
Garantáltan finom lesz, nálam a fiúk nagyon szeretik, mert nem túl édes és nem ázik el, még másnapra sem.
Üdvözöl: Koszider

801
finomliszt 40 dkg
margarin 25 dkg
porcukor 7 dkg
tejföl 2 ek
sütőpor 0.5 csomag
meggy 1 kg
tojás 5 db
porcukor 5 ek
tejföl 5 ek
zsemlemorzsa 1 ek
porcukor 1 ek