Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Omlós tepertős pogácsa

Omlós tepertős pogácsa
Omlós tepertős pogácsa
45 perc / előkészület: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Többféle tepertős pogácsa recept is létezik, ez most egy omlós-élesztős, úgy is mondhatjuk, hogy egy sok napig elálló. :)

Én a kacsacombok, -mell sütése közben keletkező "mellékterméket" (kacsazsír) hasznosítottam újra ebben a receptben. Mivel ez már meglehetősen fűszeres (bors, rozmaring, fokhagyma, stb.), ezért csak mérsékelten borsozom és sózom.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Sörkorcsolyaként remek, de én szívesen fogyasztom reggelire is zöld teával. :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Ledaráljuk a tepertőt húsdarálón, de én pl. zöldségaprítóval csinálom, (picit) pépesítjük. A tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a porcukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt.
  2. A kacsazsírt teljesen dermedt állapotában gyors mozdulatokkal (minél rövidebb idő alatt) összemorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a többi összetevőt (az élesztős tejet is), pár perc alatt egyneműsítjük, majd kigömbölyítjük, konyharuhával fedjük, és hűtőben legalább 1 órát pihentetjük.
  3. A hűtőből kivéve átgyúrjuk a tésztát, gombócot formázunk belőle, és letakarva rövid ideig kelesztjük.
  4. Utána kb. 4 cm vastagra nyújtjuk, a tetejét mintázzuk, majd 5 cm-es átmérőjű kiszúróval pogácsákat szaggatunk a tésztából. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket, tetejüket felvert egész tojással megkenjük, majd 30°C-on kb. fél órát kelesztjük.
  5. Közben a sütőt 210°C-ra előmelegítjük, a kelesztés után a pogácsák tetejét ismét megkenjük a felvert tojással, és enyhe gőz mellett, kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni őket, de ha picit erősebb színt kaptak, akkor leszedjük róla, és hűvösebb helyen hagyjuk kihűlni.
  • sütési hőfok: 210°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 16
össznézettség: 1 802
elküldve: 0
receptkönyvben: 11
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Pancsika

Mióta szakács: 2013.08.11.
98 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, uzsonna
alkalom: húsvét, buli receptek, karácsonyi receptek, Márton-nap, szilveszter
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
kategória: pogácsa
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

kacsazsíros pogácsa

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

418
finomliszt 50 dkg
kacsazsír 12 dkg
porcukor 10 dkg
friss élesztő 2 dkg
tej 30 ml
tojássárgája 2 db
tepertő 20 dkg
himalája só 15 g
bors 0 ízlés szerint
tojás 1 db