Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Onigiri

Onigiri
Onigiri
80 perc / előkészület: 50 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy igazán puritán, ámde annál inkább laktató rizsgombócka az onigiri. Egyszerűségében az a nagyszerű, hogy sokféleképpen elkészíthető. Nagyszerű olyan alkalmakra, amikor egy mutatós fogást szeretnénk elkészíteni, vagy ha nincs pénzed megint a kedvenc japán éttermedből rendelni. Nem folyik, egyszerűen tárolható. :)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Tényleg bárhogyan elkészíthető, nem muszáj halat, vagy húst használni hozzá. Én már csináltam mézes-szójaszószban sült virliset is, amiből egy falatot rejtettem a gombóc közepébe. De ugyan így lehet belerakni zöldséget is, vagy csak natúran. Látványos gombócokat kapunk még, ha különböző fűszerekbe hempergetjük a gombócok oldalát pl: curry, grillcsirke, provenci, stb.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A rizst bő hideg vízzel mossuk tisztára. Akkor jó, ha a víz már nem fehéredik el. 
  2. Öntsük egy szűrőbe a rizsszemeket és hagyjuk száradni úgy 15-20 percig. Ettől lesz nagyon szép fehér.
  3. Ha megszáradt, öntsük egy vastagabb aljú edénybe a rizst (fontos, hogy az edénynek legyen teteje), ügyelve arra, hogy csakis egészséges szemek kerüljenek bele.
  4. Öntsük fel 1,5 csésze vizzel és tegyük az edényt tetővel együtt a tűzhely legmagasabb fokozatára.
  5. Ha a gőz emelgeti az edény tetejét, akkor vegyük le a tűzhelyről és hagyjuk magában állni 20 percig. Nagyon-nagyon fontos, hogy ez idő alatt az edény tetejét ne vegyük le. 20 perc elteltével nézzük meg, hogy az összes víz felszívódott-e, s hogy a rizs puha-e. (Ha esetleg nem, kis lángra tegyük vissza, amíg az összes víz el nem párolog).
  6. A rizst osszuk négy egyenlő részre.
  7. Mindegyik adag rizshez jár 10 g csirkemell sonka és 10 g lazac. Ezeket apró pici falatokra vagdossuk és belekeverjük a rizsbe. Vizes, sós kézzel egy háromszöget formálunk belőle.
  8. Ha kész, folytassuk a maradék adag rizzsel és hússal.
  9. Diszíthetjük feketeszezámmal, egyéb fűszerekkel. 
  10. Ha nem esszük meg mindet azonnal, akkor fóliázzuk be a gombócokat és tegyük a hütőbe. 1-2 napig eláll. 

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 34 089
elküldve: 4
receptkönyvben: 164
elkészítve: 8/15
Facebookon megjelent: -

szakács

K

Mióta szakács: 2011.05.15.
10 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: japán
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
kategória: halételek
nehézség: közepes
mikor: tízórai, ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

rizsgombóc, rizsgombóc sonkával, csirkemell lazaccal és sonkával

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Balee
Balee Fri, 2013-02-01 18:42

Hát, nem tudom pontosan, mit csináltam rosszul, de nekem az egész rizs olyan lett, mint a t**ony, összetapadni meg csak addig akar, amíg nem kell megtartania a saját súlyát. D:

Mynea
Mynea Sat, 2013-04-06 21:39

Hmm, esetleg próbáld meg sushi rizzsel. Az Auchanban már 500 ft-ért is lehet kapni 1 kg-t, Vignola a márkája. Az tuti, hogy rendesen tapad, csak használat előtt párszor át kell mosni, általában olyan 6-szor elég. Ez azért fontos, hogy kimosd belőle a keményítőt. Aztán én kb. fél órára beáztatom, és csak negyed órán át főzöm, a végén pedig a fedő felemelése nélkül, fél órára becsomagolom az egész edényt egy konyharuhába, hogy ne szökjön el a gőz. Elég macera, rizsfőzővel lényegesen könnyebb, de így tuti kiváló lesz az állaga, lehet vele "gyurmázni" és finom. :)

Amúgy nagyon guszta az onigirid K, nekem sose sikerül ilyen szabályos háromszög alakúra. :-)

osztriga
OsztriGa / osztriga Wed, 2011-06-29 11:53

De szép!! Kicsit azonban elnagyoltad a leírást... :( csak úgy belekeverjük a sonkát és lazacot...de a tiednek szépen a közepén van a lazacvirág.... (csak a fotó miatt művészkedtél??? vagy addig gyúrjuk a gombócot amíg a lazacdarab a közepére kerül???)
És tényleg semmi fűszer nem kell bele??
T.

KWilde
K / KWilde Wed, 2011-06-29 12:02

Szia,

a lazacvirág nem egy lazactömb, hanem egy hajszélvékony lazacszelet, virágmintás szaggatóval megformálva és csak simán rá van fektetve a rizsgombóc közepére, azt nem kell gyúrni :)
Ugyanezt el lehet játszani zöldségekkel is, nem muszáj lazacnak lennie (répaszív, uborkacsillag, stb)

A són kívül nem kell bele fűszer. De természetesen ez ne gátoljon meg abban, hogy a saját ízlésvilágod szerint készítsd el. Mint ahogy a tippben írtam, igazán mutatósra el lehet készíteni, ha különböző színes fűszerekbe hempergetjük az oldalát.

Sok sikert!

143
rizs 135 g
füstölt lazac 40 g
csirkemell sonka 40 g
0 ízlés szerint