Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Öntött salátaleves

Öntött salátaleves
Öntött salátaleves
35 perc / előkészület: 10 perc főzés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyik kedvenc tavaszi-nyári levesem. Az ecettől kellemesen savanykás, frissítő, és másnaposságra is igencsak hatásos. Sosem volt nekem "só-fóbiám", de ez a leves tényleg több sót vesz fel, mint általában a levesek, tapasztalatom szerint ha fukarkodunk a sóval, akkor nem lesz igazán jó ízű a végeredmény. Persze a só mennyisége függ a szalonna sótartalmától is.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Lehet gazdagítani, tartalmasabb étekké tenni pár kanál főtt rizzsel, akár úgy, hogy főzünk hozzá külön pár kanál rizst, vagy ebben hasznosítjuk újra az előző napról megmaradt köretünket.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Tegyünk fel főni 1-1,2 liter vizet. Amíg felfő a víz, a salátát szedjük leveleire, mossuk meg, és a nagyobb leveleket tépjük kettő-három darabba, a kisebbek maradhatnak egyben. Tegyük bele egy főzésre alkalmas fazékba. Forrázzuk le a fövésben lévő vízzel (innen jön a neve, hogy "öntött" saláta ), préseljük bele a fokhagymákat, sózzuk meg, és tegyük vissza újra felfőni.
  2. Mikor újra felfőtt, öntsük hozzá a tejet is, és (felügyelet alatt, hogy nehogy kifusson) főzzük tovább újrafövésig. Ekkor húzzuk le a tűzhelyről.
  3. A tojásokat verjük fel, szórjuk bele a lisztet, sózzuk meg.
  4. Egy serpenyőben pirítsuk meg kissé a felkockázott szalonnát (lehet bacon is, de fontos, hogy füstölt legyen). Ha kisültek a szalonnák, szedjük ki a serpenyőből, és a zsiradékban süssünk a tojásokból omlettet. Ha kész a tojáslepényünk is, akkor daraboljuk fel 6-8 cikkre, és legyezőszerűen helyezzük a leves tetejére. Erre szórjuk rá a kisült szalonna kockákat is.
  5. Tálalás előtt, a leves langyosra hűlése után ajánlom beízesíteni az ecettel, mert ha túl forró a leves, könnyen összekapja az ecetsav a tejet, és kicsapódik, csomóssá válik- ez nem változtat az ízén, de esztétikailag ront a levesen. Ecetezés után ízlés szerint még sózhatunk rajta.
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 12 636
elküldve: 0
receptkönyvben: 20
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Allisc

Mióta szakács: 2015.04.14.
56 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
szezon: tavasz
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

tojásos salátaleves, Erdélyi öntöttsaláta

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

459
fejessaláta 1 db
tej 5 dl
tojás 6 db
finomliszt 2 evőkanál
füstölt szalonna 15 dkg
fokhagyma 4 gerezd
ecet 2 ek
0 ízlés szerint
víz 1 l