Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Opera torta

Opera torta
Opera torta
210 perc / előkészület: 180 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A szüleim 30. házassági évfordulójára szerettem volna valami különleges süteményt készíteni. Az édesanyámmal korábban egy kávézóban ettünk Opera tortát, ami mindkettőnknek ízlett. Arra gondoltam, hogy ezt sütöm meg nekik. Nos, hát úgy tűnik, hogy ez valóban különleges lehet, mert magyarul nem is találtam receptet hozzá... Egy amerikai professzionális szakácsoknak szóló oldalon találtam rá. Bevallom, itt azért elbizonytalanodtam. :)
Az eredeti recepten jó néhány ponton változtattam, kicsit egyszerűsítettem, könnyen elérhető hozzávalókat használtam fel. Az eredeti recept itt érhető el, ha valaki az igazi opera tortát szeretné elkészíteni, jelzem, hogy az eredeti recept hozzávalóinak mennyiségéből egy hadseregnek való adag jön ki.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A mokkakrémhez

A kávésziruphoz

A Ganache krémhez

A csokibevonathoz

ajánlat

Elég időigényes torta, de finom és különleges.
A Kahlúa kávélikőr házi változatával készült.

Szólj hozzá!

elkészítés

Joconde-szerű tészta elkészítése:

  1. Az egész tojásokat a 225 g cukorral habosra keverjük gőz felett (kb. 10 percen keresztül).
  2. Kissé felverjük a tojásfehérjét, majd hozzáadjuk a maradék 75 g cukrot, és teljes keményedésig keverjük tovább együtt.
  3. A lisztet, a sütőport és a diót összekeverjük, óvatosan adagolva váltakozva belekeverjük a két tojásos habot.
  4. Zsíradékkal és lisztel bevont vagy szilikonos sütőlappal fedett tepsiben 3 vékony lapot sütünk.

Mokkakrém:

  1. Megmelegítjük a vizet, beleöntjük a cukrot, és kevergetve addig melegítjük, míg a cukor fel nem oldódik, a hőfokot felemeljük, és felforraljuk a szirupot.
  2. Gőz felett felverjük a tojásfehérjét, majd óvatosan hozzáöntjük a szirupunkat, és keverjük először alacsonyabb, majd magasabb fokozaton tovább kihűlésig.
  3. Hozzákeverjük a citromlével és a vaníliás cukorral, kávélikőrrel és feloldott instant kávéval előzőleg alaposan eldolgozott vajat. Majd addig keverjük, míg lágy, sima masszát nem kapunk.
  4. Közben ha az első tésztalap kihűlt, vékonyan bevonjuk a csokibevonat (kisebb) felével. (Amit természetesen vízgőz felett olvasztunk.) Hűvös helyre tesszük, és hagyjuk teljesen megdermedni.

Kávészirup:

  1. A vizet és a cukrot a cukor feloldódásáig kevergetve melegítjük, majd felforraljuk.
  2. Amikor a szirup elkezd forrni, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a kávét, majd a brandy-t.
  3. Félretesszük a tésztalapok locsolására.

Ganache krém:

  1. A csokoládét darabokra törjük.
  2. A tejszínt és a vajat melegíteni kezdjük, beletesszük a darabolt csokoládét.
  3. A krém egyneműsödéséig folyamatosan kevergetve főzzük tovább, majd belekeverjük a kávélikőrt is.
  4. Szobahőmérsékleten hagyjuk besűrűsödni. (Én a folyamat gyorsítására hűvös helyre tettem a krémet, sőt később kicsit még a fagyasztóba is betettem néhány percre.) Akkor megfelelő, ha kenhető állagú.

Összeállítjuk a tortát:

  1. A megdermedt csokibevonatos tésztalapot a csokibevonattal lefelé helyezzük a tálcára (igen, a csoki az alja).
  2. A tésztát meglocsoljuk kávésziruppal, majd egy réteg mokkakrémmel vonjuk be.
  3. Erre ismét tészta jön, amit ismét kávésziruppal locsolunk meg.
  4. Ezen oszlatjuk el egyenletesen a ganache krémet, amelyet a harmadik tésztalappal fedünk le, és ezt kávésziruppal locsoljuk meg.
  5. A maradék mokkakrémet elsimítjuk a tésztán, és kis időre betesszük a hűtőbe. Kb. 15 perc szükséges ahhoz, hogy a krém kellően megdermedjen a csokibevonat felviteléhez.
  6. A megdermedt mokkakrémen gyors mozdulatokkal egyenletesen eloszlatjuk a csokibevonatot. Kihűtjük hűtőben.
  7. Fehér csokoládából készült Opera felirattal díszíthetjük.



 

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 18 513
elküldve: 0
receptkönyvben: 91
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

evaszan

Mióta szakács: 2011.01.23.
17 recept

receptjellemzők

mikor: mindig, ebéd
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
kategória: torta
konyha: osztrák
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kávészirupos-mokkakrémes torta csokikrémmel, emeletes kávékrémes-csokoládés torta

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Erika34G
Erika34G Mon, 2016-08-01 15:10

Sziasztok!Szeretném ajánlani mindenki figyelmébe Bruno Albouze Opera cake tortáját a youtube-on,de van saját honlapja is,videóval.Nagyon pontos,már megcsináltam az alapján,és bár Sosem vagyokn100%-ig elégedett magammal,de 99%-osan tökéletes lett.

schatzy3000
schatzy3000 Sun, 2015-03-08 08:00

Kedves evaszan! Azt írja, az egész tojásokat a 225 g cukorral habosra keverjük gőz felett (kb. 10 percen keresztül), majd azt, hogy kissé felverjük a tojásfehérjét, majd hozzáadjuk a maradék 75 g cukrot, és teljes keményedésig keverjük tovább együtt. Akkor tehát a 8 egész tojásból tartunk meg néhány fehérjét? Vagy hogy?

evaszan
evaszan / evaszan Wed, 2011-06-15 17:55

Kedves Évák!

A kávélikőr receptje hamarosan elérhető lesz, ha minden igaz, addigis (mert "érlelni" kell):
■1,5 dl víz
■1,5 dl cukor
■1 tk vaníliás cukor
■3 tk instant kávé
■2,5 dl vodka

1.A vizet, a cukrot, a vaníliás cukrot és az instant kávét összekeverjük, és lassan melegítjük. Nem forraljuk fel, csak melegítjük. (Az eredeti recept szerint két óráig, én ezt fél órára redukáltam.)
2.A kávés cukros vizet hagyjuk hűlni, majd hozzákeverjük a vodkát.
3.Üvegbe töltjük, lezárjuk, és hagyjuk állni 8-10 hétig.

Ennek a likőrnek nagyon intenzíven (édes) kávé íze van, gyakorlatilag szerintem a kávészirup miatt nem is feltétlenül hiányozna, ha a krémből kimaradna sem. Persze a Bailey's sem rossz ötlet hozzá! :)

A tojásfehérje darabra bevallom őszintén, hogy nem emlékszem, mert már készültem korábban a torta sütésére, és tettem félre tojásfehérjét a fagyasztóba, így onnan is került elő valamennyi. :) Az tény, hogy viszonylag sok tojás kell majd hozzá.

Szerintem egyébként érdemes kicsit rákészülni erre a tortára, a likőrt elkészíteni, várni vele, illetve közben tojásfehérjét gyűjtögetni.
Éva

Szeva50
Szeva / Szeva50 Wed, 2011-06-15 11:48

Ladybird! el tudom képzelni a baileys-t kávélikőr helyett.

evaszan! Nekem viszont az a kérdésem, hogy hány tojásfehérjét gyűjtöttél a 225 gr-nak?? Szia: Éva

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2011-06-15 11:35

Szia! Megnéztem az eredetit,szerintem a Tiéd minden tekintetben jobb lehet. A likőr házi változatát viszont nem tudom megnézni. Ha lesz hozzá lelkierőm megcsinálom. Kávélikőr helyett vajon mit lehetne még használni? Éva

1708
tojás 8 db
cukor 300 g
tojásfehérje 225 g
sütőpor 1 csomag
finomliszt 200 g
dió 200 g
vaj 1.5 ek
finomliszt 1.5 evőkanál
tojásfehérje 1 db
cukor 1 ek
víz 1 dl
vaj 100 g
citromlé 1 teáskanál
vaníliás cukor 1 csomag
likőr 20 ml
instant kávé 2 ek
víz 30 ml
feketekávé 2.5 dl
víz 1.25 dl
cukor 85 g
brandy 30 ml
étcsokoládé 100 g
tejcsokoládé 100 g
habtejszín 1 dl
vaj 30 g
likőr 50 ml
étcsokoládé 300 g
tejcsokoládé 200 g
napraforgó olaj 0.5 dl