Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Öregtészta - kovász pussycattól

Öregtészta - kovász pussycattól
Öregtészta - kovász pussycattól
15 perc / előkészület: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Én ezt a "Limara péksége" oldalról tanultam, a kenyeret is kipróbáltam vele megsütni. Nem akartam hinni a szememnek, annyira szép lett, pedig a kenyérhez már nem tettem élesztőt egyáltalán. Csak egy adag öregtésztával készítettem el.

Már régóta piszkált engem ez a fajta kovász ("öregtészta") készítési mód, csak sajnos szegény anyósomat már nem tudtam megkérdezni felőle. Amikor férjhez mentem és odakerültem hozzájuk (50 évvel ezelőtt), akkor még az anyósom otthon sütötte a kenyeret. Én még olyan fiatal voltam, hogy minden jobban érdekelt a kenyérsütésnél, de arra emlékszem, hogy mindig ott láttam száradni egy zsemle nagyságú darab tésztát, amit a kenyérből elvett. Azt tudtam, hogy azt használta a legközelebbi kenyérsütésnél egy hét múlva. Az viszont már nem tudom, hogy hogyan. Hogy áztatta-e, vagy akármit csinált vele, én nem követtem figyelemmel. Pedig most milyen jól jönne az Ő jótanácsa. Sajnos ez egy nagyon nagy emberi hiba, hogy csak akkor döbbenünk rá, hogy mi mindent szeretnénk kérdezni, amikor már túl késő. Tanultam én azért nagyon sokat az én jó anyósomtól, de sajnos nem eleget. 

Szóval megszületett az én első "öregtésztás" kenyerem is. Nemsokára az is felkerül az oldalra.

 

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A  hozzávalókat robotgép dagasztókarjával kidagasztjuk. Benne hagyjuk a robotgép keverőtáljában, mert még keverni fogjuk.
  2. Langyos helyen hagyjuk túlkelni és visszaesni (ahogy tetszik neki) 10-12 órát. Akár estétől reggelig vagy reggeltől estig.
  3. Újra megkeverjük a géppel, de csak annyira, hogy épp összeálljon.
  4. Olajos kézzel (úgy nem ragad) 4 gombócot formálunk belőle és külön-külön műanyag dobozokba pakoljuk őket, majd a hűtőbe tesszük. Akár 3 hétig is eláll. Az elsőt egy hét vagy pár nap után lehet használni.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 9 814
elküldve: 4
receptkönyvben: 249
elkészítve: 6/11
Facebookon megjelent: -

szakács

pussycat

Mióta szakács: 2012.10.30.
150 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

kovász, öregtészta kenyérhez, öregtészta kovászos kenyérhez

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Maya62
Maya62 Wed, 2013-05-08 18:52

Szia kedves Pussycat!jól olvasom,hogy egy hét után lehet csak használni?de miért?én arra gondoltam,hogy ma este bekeverem és holnap már süthetek is belőle kenyeret.köszönöm válszod Maya

vcsuka
pussycat / vcsuka Thu, 2013-05-09 08:19

Kedves Maya! Nem hiszem, hogy problema lenne ha masnap sutsz belole. Amit nem hasznalsz fel ket-heten belul, azt le is fagyaszthatod, es ha sutni akarsz, akkor szobahomersekleten hagyd, hogy kiengedjen. Jo sutogetest, udv. Pussycat

Harmadik2011
Harmadik2011 Mon, 2013-01-28 20:41

Hjaj, de nagyon KÖSZÖNÖM! Kérlek, Kedves! Ha azt is leírnád, kenyérsütő gépben, milyen arányban és hogyan készítsem el a félbarna kenyeret?! Ott a gép, még nem sütöttem benne, nem merem. A barátnőm valamit eltrefált és folyt ki a gépnek a orrán-száján a ragacsos tészta! Ezt el szeretném kerülni, ezért a félbarna kenyér elkészítéséhez NAGYON SZÉPEN KÉRLEK, írjad meg, miként, hogyan kell sütni. Megköszönném a jótanácsaidat. Vagy süthetem villanysütőben is a kenyeret?
Várom, nagyon várom a beírásodat, tanácsaidat - kenyérsütéssel kapcsolatosan! Hú ezt elmentettem, a kovászos kenyér az igazi, nem ezek tescós felfújtak. Én nem is tudom lenyelni, rosszul is lettem, pedig talán kétszer hoztam haza, mert más már nem volt nyitva. De olyan nagy és könnyű, a saját készítésű pedig nehéz, jól emészthető és laktatató.
Drága Dédnagymamám, micsoda jóízű kenyereket sütött! Soha nem tudom és nem is akarom elfelejteni az ízét.
Így tehát "ácsingózom" utána...
No, meg kisérletezem, de villanysütőben sütöttel. No, azok is "valahogy" sikerültek, de nem volt egyik sem az igazi... :(

vcsuka
pussycat / vcsuka Tue, 2013-01-29 10:01

Kedves Harmadik2011! Sajnos en a kenyersutogephez nem ertek, mert nekem nincs. Abban viszont tudnek tanacsot adni, hogy sutoben (nekem gaz van,de szerintem az mindegy) hogyan kell kenyeret sutni. Az itteni leiras szerint meg tudod csinalni az "oregtesztat". Utana kattints ra az "oregtesztas kenyer pussyicattol" oldalra, ott van a kenyer amit ezzel a modszerrel sutottem. Ha tetszik a recept, es ha nem banod, hogy elegge hosszadalmas, allj neki batran kovetve az utasitast, es biztosan sikerulni fog neked is. Ha te felbarna kenyeret akarsz, akkor csak tegyel bele teljes kiorlesu lisztet is, kb. 20%-at (persze annyival kevesebb legyen a feher liszt).
Remelem, hogy tudtam segiteni, ha meg szukseged van valamilyen felvilagositasra csak irjal es en szivesen valaszolok. Egyebkent erdemes jol attanulmanyozni minden csinjat-binjat mielott nekilatsz. Van egy nagyon jo blog "Limara peksege" neven, en is ott tanultam ezt a fajta kenyersutesi modszert. Todom ha azt elolvasod, nagyon fog neked tetszeni. Csak ird be a Google-ba es fel fog jonni.
Meg egyszer sok sikert! Udvozlettel: Veronika

162
finomliszt 50 dkg
víz 3 dl
1 tk
cukor 1 teáskanál
instant élesztő 2 kávéskanál
napraforgó olaj 1 ek