Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Öregtésztás kenyér

Öregtésztás kenyér
Öregtésztás kenyér
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Karantén kenyér: 24 óra, és kész.

Ezt a kenyér receptet azért kísérleteztem ki, mert a koronavírus miatt a boltokból már teljesen kifosztották az élesztőt, ám én mégis otthon szeretném elkészíteni a kenyeret. 

Tehát ez egy olyan kenyér, ami egy kevés élesztővel megindított gyors kovásszal, azaz öregtésztával készül. Kívül ropogós, belül lágy, nem fullasztó. 2 naposan is finom.

hozzávalók / 4 adag

Öregtészta

Kenyér

Szólj hozzá!

elkészítés

Öregtészta

  1. Az öregtészta száraz hozzávalóit egy nagy tálba tesszük, amibe később az egész tészta megkelve is belefér.
  2. Erre ráöntjük a langyos vizet, és a habverő dagasztó keverőjével összekeverjük. Nem kell sokáig keverni, csak amíg egy homogén, ragadós tészta nem lesz, kb. 1 perc. (Ha nincs ilyen keverőgépünk, akkor fakanállal vagy kézzel is összekeverhetjük.)
  3. Terítsünk nedves konyharuhát a tálra, és tegyük félre 8-12 órára. Ha este bekevertük, akkor reggelig, ha reggel keverjük, akkor estig. Három-négyszer akkora lesz, mint volt, és levegős, buborékos.

Kenyér

  1. Vegyük elő a már kész öregtésztánkat, és tegyük rá a kenyérhez való liszt, cukor só, olaj mennyiséget, majd öntsük rá a langyos vizet.
  2. Keverőgéppel vagy kézzel keverjük, dagasszuk 1-2 percig, amíg sima nem lesz.
  3. Lisztes kézzel vegyük ki, lisztezzük körbe, és tegyük vissza a tálba kelni. (Az se baj, ha nem vesszük ki, csak lelisztezzük le a tetejét, mert ragadós lesz a tészta.)
  4. Takarjuk le, és tegyük félre a konyha legmelegebb pontjára kelni 4-6 órát (hőmérséklettől függ).
  5. Ha a tészta megkelt, térfogata három-négyszeresére nőtt, akkor kivesszük lisztezett deszkára, és kicsit átgyúrjuk, hogy összeálljon, és megformázzuk. Kilisztezett kenyérsütőformába tesszük. (Ha nincs sütőformánk, jénai tálba vagy őzgerincformába is tehetjük.) Nem baj, ha nem tölti ki a formát, mert még meg fog dagadni sütés előtt. Vizes ecsettel megkenhetjük, és magokat szórhatunk rá (lenmag, mák, szezámmag). Pengével vagy nagyon éles késsel bevághatjuk a tetejét. A formában hagyjuk még egy-másfél órát kelni.
  6. 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig, majd 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük. Mielőtt készre sütjük, kivesszük, megkenjük vizes ecsettel, és még 5 percig sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 693
elküldve: 0
receptkönyvben: 19
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Nonci

Mióta szakács: 2020.03.23.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

vekni öregtésztával

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

474
finomliszt 250 g
víz 1.5 dl
cukor 0.5 teáskanál
0.5 teáskanál
instant élesztő 1 kávéskanál
teljes kiőrlésű liszt 125 g
finomliszt 125 g
cukor 1 teáskanál
2 teáskanál
víz 1.5 dl
olívaolaj 1 ek