Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Öregtésztás kenyér pussycat konyhájából

Öregtésztás kenyér pussycat konyhájából
Öregtésztás kenyér pussycat konyhájából
80 perc / előkészület: 20 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ahogy az öregtészta receptnél is írtam, én ezt a "Limara péksége" oldalán tanultam, de én annyit változtattam rajta, hogy nem teszek már a kenyérbe élesztőt. Elég az öregtészta, azzal is megkel, igaz hogy lassabban, de engem nem zavar, ráér. Nem sok gondom van vele, csak hagyom szépen pihenni. 

A másik amit én újítottam, hogy nem melegítem előre a sütőt. Addig is kel, amíg a sütő melegszik.

Az eredmény egy kívül ropogós, de nem túl vastag héjú, belül puha, nagyon finom kenyér lett.

Most már tudom, hogy az én drága anyósom is így sütötte a kenyeret annak idején, amikor még csak nagyon fiatal asszony voltam. Arra emlékszem, hogy ő is öregtésztát használt, de úgy hívta, hogy kovász. Most már tudom, hogy a kovász az egészen másképp készül, de egyenlőre örülök ennek az öregtésztás kenyérnek is. Majd talán egyszer azt is megtanulom készíteni. 

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A robotgép keverőtáljába tesszük a lisztet, sót, elkeverjük. 
  2. Egy mérőkancsóba kimérjük a langyos vizet, beletesszük az olajat és az öregtésztára ráöntjük. Kb. 10 perc alatt megpuhul, majd lassan a gépet járatva az egészet beleöntjük a lisztes keverékbe. Előfordulhat, hogy több víz kell bele, de várjuk meg, amíg jól elkeveredett és ha még mindig száraz, önthetünk még hozzá, de csak mindig egy kanányit. Így teszünk akkor is, ha a liszt szükséges még bele. Jól kidagasztjuk, kb. 10 percig.
  3. Benne hagyjuk a gép táljában, beolajozzuk a tetejét és vizes konyharuhával letakarjuk. Langyos helyen duplájra kelesztjük. (Azért nem írok időt, mert ez lehet kb. 2-4 óra is. Minél lassabban kel, annál jobb.)
  4. Lisztezett deszkára borítjuk, kissé átgyúrjuk, téglalap alakúra lapogatjuk, és borítékszerűen összehajtjuk. Ezt kétszer megismételjük és megformázzuk.
  5. Egy fedeles tűzálló tálat kibélelünk sütőpapírral, majd a kenyeret belefektetjük úgy, hogy a hajtás alul legyen. Hagyjuk megint duplájára kelni.
  6. A kenyeret és a jénai fedelének a belső felét megspricceljük egy kis vízzel. Letakarjuk. A sütő aljába is teszünk egy tálban vizet. Ez is segít ahhoz, hogy a kenyér gőzben süljön.
  7. Begyújtjuk a sütőt 200 C-fokra, és rögtön betesszük a kenyeret. Amíg a sütő bemelegszik, addig is kel a kenyerünk.
  8. Amikor már rózsaszínű kezd lenni, akkor csökkentsük a lángot 180 C-ra.
  9. Ha már szépen pirosodik, akkor levesszük a fedelét és úgy sütjük még, amíg a mi ízlésünknek megfelel a színe. (Időt itt sem tudok mondani, csak mindig figyelni kell.)
  10. Kivesszük a sütőből, hűtőrácsra tesszük, vízzel spricceljük és letakarjuk, amíg ki nem hűl.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 27x10 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 463
elküldve: 1
receptkönyvben: 109
elkészítve: 2/5
Facebookon megjelent: -

szakács

pussycat

Mióta szakács: 2012.10.30.
150 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

kenyér, öregtésztás buci

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Trixi63
Trixi63 Mon, 2018-04-09 13:57

Szia,
Azt szeretném kérdezni, hogy dagasztás után lehet-e egy éjszakát hűtőben keleszteni? Ott talán még lassabban kelne.
Köszönettel: Trixi

Chameleongirl
Chameleongirl Sat, 2013-07-13 08:54

Egy ideje kisérletezek a kenyérsütéssel. Van öregtésztám is, mindig az éppen aktuális tésztából teszek félre 1 gombócot (nagyanyám is így csinálta), most ezt a klenyeret próbálom ki, kiváncsi vagyok milyen lesz :)

nettunderke
nettunderke Sun, 2013-02-10 19:10

Ma megsutottem. Igaz kenyersuto edenyem nincs igy torta formaban keszult. Meg kezdo vagyok a kenyersutes teren; igy nem mondhatom hogy nagyon jo lett; talan ez a 4 ik kenyerem; de mindig csak jobb es jobb. Nem kell kidobnom; joizuen felet mar megettuk. A hejja nagyon finom ropogos lett; viszont nekem a holegkevereses villany sutoben is dupla ido kellett..

vcsuka
pussycat / vcsuka Tue, 2013-01-29 10:36

Nagyon szivesen kedves Vali! Akit igazan szeretunk, arrol nem nehez szepen irni/beszelni. Nekem jo Anyosom volt, aki mindig csak segitett nekem:))

nemesvali
Nemes Vali / nemesvali Tue, 2013-01-29 07:52

Kedves Veronika!
Csak annyit kérdeznék, hogy mi a szösz az az öregtészta? A kedves hozzászólók mind tudják? Én valahogy nagyon butának érzem magam, viszont imádok kenyeret sütni és érdekelne ez a recept is.
köszönöm előre is
Vali

vcsuka
pussycat / vcsuka Tue, 2013-01-29 08:26

Kedves Vali! Ne haragudj, ha sotetben tartottalak az oregtesztaval kapcsolatban, -nem mindenki tudhatja, en sem mindig tudtam. Kattints ra az "oregteszta" szora a kenyer hozzavaloinak a leirasanal, akkor kifog jonni az "oregteszta-kovasz pussycattol". Ott mindent leirtam rola, ugy hogy remelem, hogy vilagossabb lesz a dolog. Es semmi szin alatt ne erezd magad butanak. " a jo pap is mindig tanul" Udv. Veronika

Gabys
Gabys / Gabys Mon, 2013-01-28 12:05

Húúúú ez annyira guszta:) Ahogy megláttam a kenyeredet, rögtön az jutott eszembe, hogy amikor anya kenyérért küldött a közeli pékségbe ilyen gyönyörű kenyeret vettem. És mire hazaértem a végét (serclit) letördöstem, elcsipegettem...:) Szegény kenyér sose ért haza egyben. Persze anya mérges volt, vagyis úgy csinált...Nahh most a kép láttán ez a kenyér se érne haza épen. Ha lenne alkalmas sütöm, máris nekilátnék..de így csak nosztalgiázom. Grat, igazán csodaszép:) Szép hetet:) Gabi

vcsuka
pussycat / vcsuka Tue, 2013-01-29 08:11

Kedves Gabikam! Koszonom, ahogy tetszesedet kinyilvanitottad, en ugyanerre emlekszem amikor kenyerert kuldtek. Nekem sincs valami "meno, mindenttudo sutom", ugy, hogy nyugodtam nekilathatsz. Neked, aki annyi jo recit teszel fel, ez gyerekjatek lenne.:) Neked is szep hetet kivanok!
Veronika

Gabys
Gabys / Gabys Tue, 2013-01-29 17:17

Köszi a biztatást Veronikám:) De az a helyzet, hogy én már annyiszor nekiugrottam ilyen nagyon csábító kenyereknek mint a Tied, hogy el sem hiszed. Sajnos rádöbbentem, hogy mivel az én sütőm már agglány korban van, nincs rajta felső sütés így képtelenség kenyeret sütni benne, mert nem "húzza" fel. Ergo lapos, max. 10-15 cm. magas lesz, tömör, nem jó:( A kalácsot, piskótát, bagetteket simán sütöm, azokkal nincs baj, de a kenyeret nem. A sikertelen kenyerekből kifolyólag, viszont zsemlemorzsából jól elláttam magam:) Tehát marad a szemem legeltetése....:) Gabi

vcsuka
pussycat / vcsuka Mon, 2013-01-28 10:28

Nagyon koszonom, sajnalom, hogy nem belulrol fotoztam, mert tenyleg szep es finom lett.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2013-01-28 20:59

Kedves Veronika!

Már egy hete megfázással küszködő kellemes se illat, se íz, se étvágy, nagy nátha, stadion zúgás a fejben elvagyok...:-(((
Az ágy, na az nem csak éjszaka szolgál fekvésre és alvásra, valahogy ilyenkor betegség tájt nagyon vonzó tárgy tud lenni...:-(( , sajnos.

Rajta vagyok, hogy a hetem már jobb legyen, de nem az igazi..., hétvégére remélem már a mai naptól is sokkal jobb lesz minden...:-)

És nem lesz hó , meg hideg, meg semmi borzalom, már elegem van a télből!!
Azért is lehet megfázni, mert hol hideg és hó és szél van, hol pedig pár nap múlva eső, meg 10 fok, és aztán pár nap és újra mínusz fokok, nem durva, de van,...és nem tudsz hogy öltözni, világos hogy megfázhat az ember, a bacik meg élvezettel röpködnek..:-((
Tudom, itt az ideje, és sokan szeretik, egy darabig jó, de már tavaszt szeretnék, tavaszt!! :-))

Láttam ma a tévében, hogy Ausztráliában az időjárás sem egy leányálom, mert hatalmas áradás volt,előtte meg erdőtűz a hőség miatt, de most vízben áll sok helyen minden :-((......felétek minden rendben ???
Éva-Anyóca

vcsuka
pussycat / vcsuka Tue, 2013-01-29 08:02

Oh, te szegeny Anyoca! Tudom, a tel mindig hoz valamit, a hideg ido az a betegsegek ideje is. Kivanok neked nagyon gyors jobbulast. En mar nem is tudom, hogy birnam ki a MO-i telet. Ahogy oregszem mindig fazosabb leszek.
Tartsal ki kedves Eva-Anyoca.....ismered a kozmondast, hogy "Januar, Februar es itt a nyar", szoval januarnak vege, mar a februar gyorsan elmegy.
Itt mifelenk rendben van minden, ha a meleget leszamitjuk. Meg egyszer, gyogyulj meg hamar,
Pussycat:)))

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2013-01-29 08:11

Aranyos vagy, és örülök, hogy felétek minden rendben, jó meleg van! :-)

Tényleg: " január,február és itt a nyár!!! :-) "

Ha hirtelen nem is jön a nyár, de a tavasz igen,.... : a tegnapi hideg és hóesés után, ma reggel kedd van és ködös az idő, míg tegnap reggel -1 fok volt, addig ma itt nálunk -6, és a hó ahogy kissé olvadt, alatta most frankón megfagyott, lehet bicajjal csúszkálni, és autóval is, mit ne mondjak, némileg életveszélyes, főleg a tapasztalatlanoknak, na és a nem téli gumit használóknak, pedig azok sokan vannak,...sajnos:-((

Hát igen, ha régóta élvezed a napsütéses időjárás adta lehetőségeket, igen, nehéz lenne elképzelni, hogy mit tennél most itt? Anyumék begyújtva ugyan, nem túlzásban azt sem a gázárak miatt, dupla melegítőalsó, három zokni jönnek-mennek a lakásban, és ha délután leülnek , tévézni, a dupla melegítő után magukra csavarnak egy jó kis meleg plédet. Pedig van fűtés,....csak nem lehet ész nélkül használni, valamiből ki is kell fizetni.:-)

Élvezd a csodás napsütéses meleg napot,napokat!
Nem sokára ide is fog érni belőle,...- meg amúgy is változik az időjárás, ahogy szépen olvadozik a jég az Északi sark csodás természet alkotta óriási jégtömbjeiből....:-((((

Gyógyulgatás, rajta vagyok...:-)
Éva-Anyóca

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Mon, 2013-01-28 07:56

Kedves Veronika, nagyon szép a kenyered, az én öregtésztám is készül már. Majd beszámolok. Piroska

vcsuka
pussycat / vcsuka Mon, 2013-01-28 09:46

Kedves Piroska, mindketten beleestunk a kenyesuto lazba... koszi a hozzaszolast, varom a te oregtesztadat is. Most en is megprobalkozok a kovasszal amit a Torma csinal, majd en is beszamolok. Udv. Veronika

330
öregtészta 20 dkg
víz 2 dl
finomliszt 40 dkg
2 tk
napraforgó olaj 1 ek