Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Orjaleves 2.

Orjaleves 2.
Orjaleves 2.
130 perc / előkészület: 10 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mikor kisgyerek voltam, minden vasárnap húslevest főzött anyukám.
De mióta nagyobb lettem, már nem főzött olyan gyakran, és ezt nagyon hiányoltam.
Micsoda véletlen, összejöttem a mostani párommal, aki szintén húslevesrajongó, és ő is azt szereti, ha vasárnap leves van délben az asztalon.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A legjobb, ha házilag elkészített tésztát főzünk bele. Isteni finom lesz.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hust megmossuk, a zöldségféléket megtisztítjuk, és egészben hagyjuk.
  2. A husit hideg vízben feltesszük főni.
  3. Amikor a víz forrni kezd, sózzuk, majd fűszerzacskót készítünk (bors, sáfrány, szerecsendió, fokhagyma, hagyma), amit zsineggel rögzítünk a fazékhoz.
  4. Amikor a hús puhulni kezd, belerakjuk a zöldségeket, majd újra sózzuk.
  5. Amikor a leves kész, kivesszük belőle a húst és a zöldségeket, majd leszűrjük.
  6. Befőzzük a levest és forrón tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 22 517
elküldve: 0
receptkönyvben: 77
elkészítve: 2/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Rehócsin Alexandra

Mióta szakács: 2010.08.14.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: levesek
mikor: ebéd
adag: 4 főre
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

húsleves

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

b-n
b-n Thu, 2014-09-25 15:01

Ennek a levesnek az illata és az íze is isteni!

vadgesztenye
vadgesztenye Sun, 2012-10-07 10:23

Kedves Filamér
Az idézetet lehetne tovább ragozni, a gerinc részeit a nyakszirttől egészen a farokig bezárólag. Amiért a megjegyzésemet tettem,az volt, hogy receptben tarja szerepelt. (Már javításra került.) Magam részéről a tarjacsontot nem szeretem főleg a sötét színe miatt, legszebb levest a fartőnél található gerincvég jó fehér húsos része adja. Nálunk régen a gerincre bontásnál nem volt rajta a tarjacsont és a farokvég sem. Amikor még hűtőnk sem volt (42éve van) sózva füstölve tartósítottuk. A csigolyák találkozásánálkb 10 centinként bevagdosva, és a padláson tároltuk. Húslevest,csak a frissből főztünk. Üdvözlettel:Erzsi

Filamér
Filamér Sun, 2012-10-07 17:42

Kedves Erzsi, elnézésedet kérem, én már csak a javítást követően láttam a receptet, így nem tudtam arról, hogy eredetileg tarja volt a hozzávaló! Én sem főzöm tarjacsontból, ha összegyűlik belőle valamennyi, azt télen beleküldöm a fővő kocsonyába. :-) üdvözlettel Filamér

jucus10
jucus10 Sun, 2011-09-18 08:36

Kedves Alexandra!
Köszönöm a receptet egy héten belül 2x is meg csináltam, nekem is isteni finom lett.
További sok sikert a főzésben.
Üdv: Judit

vadgesztenye
vadgesztenye Mon, 2011-09-12 22:38

Kedves Alexandra!
Bocsáss meg nem akarlak kioktatni, a leves névválasztása kicsit sántít. Húsleves tarjából, ez lenne a helyes megfogalmazás. Orjának nevezik a sertés bontásakor a gerincet , kb 10-12 cm-es bordacsonttal együtt, amikor nem hasítják ketté. Gyakorlatilag a húsos karajcsontból főzött leves a az orjaleves.
Nagyon dícséretes, hogy ilyen fiatal létedre a főzés örömet szerez .Sok sikert!

Filamér
Filamér Sun, 2012-10-07 09:14

Vadgesztenye, segítőkész a hozzászólásod, de az is sántít :-) (és én sem kioktatni akarlak téged). A recept szerint az étel elsődleges hozzávalója az orja. És ez így is van: "az orja a sertés gerincén, nyakszirtjén vonuló hús" - Magyar Elek ínyesmester könyvéből kiemelt idézet :-) Abban tökéletesen igazad van, hogy csonttal együtt kell főzni, hagyományos, magyar disznótorok első fogása is ez szokott lenni! (amelyet a levesben főtt húsok, az orja, a feje, lába, térdekalácsa követ, ecetes-tormás lében) Krúdy Gyulának egyik kedvence volt az orjaleves, amelyről így írt: "a férfiak ehhez az egyhez, az egyetlen egyhez a véletlen kedvezéséből sokkal jobban értenek mint a nők. Hogy milyennek kell lennie egy orjalevesnek, azt sohasem tanulhatja meg egy nő..." Ebben ugyan vitatom az igazát, de, hogy az orjaleves a tradicionális magyar konyha egyik legízletesebb fogása, az biztos!

185
sertésfarok 20 dkg
karajcsont 80 dkg
sárgarépa 15 dkg
fehérrépa 10 dkg
petrezselyem 1 csokor
zeller 5 dkg
karalábé 3 dkg
vöröshagyma 1 db
zöldpaprika 1 db
fokhagyma 1 gerezd
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint
sáfrány 0 ízlés szerint
szerecsendió 0 ízlés szerint