Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Örmény céklasaláta

Örmény céklasaláta
Örmény céklasaláta
60 perc / előkészület: 30 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Barátnőmtől tanultam. Az ő húga ment örmény emberhez férjhez. Kint, az anyósától tanulta a manont. Azóta a barátnőm és az én receptkönyvem díszhelyén áll. Karácsonykor mindig készítek manont, mert a nagy zabák után nagyon kellemes üdítő, könnyű étel, mindenféle sült húshoz, sonkához, főtt tojáshoz kiváló. Ha hidegtálat készítek a vendégeimnek, van mindig manon is - ez fogy el először.

hozzávalók / 2 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Külön-külön edényben megfőzzük hajában a céklát, krumplit, répát. Hagyjuk kihűlni. Legjobb előző nap megfőzni.
  2. Közben elkészítjük a majonézt: tojássárgájához cseppenként hozzákeverjük az olívaolajat. Amikor sűrűsödik, hozzáadjuk a mustárt, sót, cukrot, végül a tejfölt.
  3. Meghámozzuk a zöldségeket, külön-külön lereszeljük a reszelő durva részén.
  4. Megtisztítjuk a hagymát, finomra vágjuk.
  5. Egy szép üvegtálban rétegezzük a zöldségeket. közben sózzuk, megszórjuk a lilahagymával, egy-egy kanálka majonézt csepegtetünk rá.
  6. Ügyeljünk arra, hogy felülre cékla kerüljön. Bevonjuk a maradék majonézzel.
  7. Tegyük a hűtőbe legalább két órára, míg az ízek öszeérnek.
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 8 007
elküldve: 8
receptkönyvben: 110
elkészítve: 4/8
Facebookon megjelent: -

szakács

8zsuzsa8

Mióta szakács: 2011.04.05.
184 recept

receptjellemzők

mikor: mindig, ebéd, vacsora
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: saláta
adag: 2 főre
szakács elkészítette: család kedvence receptek
diéta: gluténmentes
fogás: hideg előétel
konyha: török
elkészítési idő: 30-60 perc
alkalom: karácsonyi hidegtálak, szilveszter, vasárnapi ebéd
kalória: magas

egyéb elnevezések

manon, krumplis céklasaláta, majonézes céklasaláta

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Koszider
koszider / Koszider Mon, 2013-12-09 23:37

De jó! Pont egy ilyen ételt találtam ki kínomban, mert a barátomat megműtötték, nem ehet akármit, ezért épp ilyen lesz a neki készített karácsonyi saláta. Nem is gondoltam volna, hogy ez "létező" étel, csak illesztgettem egymás mellé a szóba jöhető alapanyagokat és ugyanez jött ki! (A hagymát kihagyom, mert azt sem ehet, a tejfölt meg lecserélem joghurtra, mert túl zsíros se lehet - sajnos, nagyon sok szempontnak kell megfelelni.) Erősíts meg, hogy ez finom!
Üdvözöl: Koszider

Koszider
koszider / Koszider Tue, 2013-12-10 18:18

Kedves Zsuzsa!
Köszönöm az ötletet - hasonló köretet és én szoktam csinálni (nálam is fenn van, zöldségpüré néven). De most minden tiltólistás, ami rostos, puffaszthat és zsíros, még a szegény brokkoli is. Gyakorlatilag nem is maradt más, mint a krumpli, répa meg a cékla - esetleg alma, hámozva. De ez az örmény saláta pont beleillik az elképzelésembe, ezt biztosan megcsinálom karácsonykor.
Üdvözöl: Koszider

8zsuzsa8
8zsuzsa8 / 8zsuzsa8 Tue, 2013-12-10 11:18

Kedves Koszider! Örülök, hogy rátaláltál. Nagyon finom, Nemcsak a barátod fogja szeretni, hanem Te is. Hihetetlenül finom, üdítő, egyáltalán nem nehéz étel. Önmagában is jó, de párolt, grillezett húsok mellé is. Én hatalmas tállal szoktam készíteni karácsonykor, mert esténként, amikor már mindenki eltelt, szívesen eszi a család apraja nagyja. Tudom még ajánlani a francia parmentier (már nem is tudom, milyen néven közölte a NoSalty) nevű zöldség-költeményt. Számtalan variáció készíthető a kívánalmaknak megfelelően. Más, jó diétás ételem van. Keresd az oldalamon! Jó sütést-főzést! Zsuzsa

8zsuzsa8
8zsuzsa8 / 8zsuzsa8 Thu, 2013-02-07 10:31

Hja, én még az ötvenes években tanultam a majonézkészítést anyukámtól - bár ez valójában taertármártás és nem majonéz... Akkoriban nem voltunk bőviben a tojásnak (és más egyébnek sem).Üdv Zsuzsa

cranberry
Sóskaramell / cranberry Thu, 2013-02-07 08:12

tetszik! :-) Szülinapi sült hús mellé épp jó!

bár én talán sütném a céklát, nekem úgy finomabb (és nem öntök ki egy csomó céklaszínt)
na és az egy tojássárgájából készített majonéz... és hogy még a tetejére is jusson belőle, amivel bevonom :-))

626
cékla 3 közepes db
burgonya 2 db
sárgarépa 2 db
lila hagyma 1 db
tejföl 2 dl
tojássárgája 1 db
mustár 2 kk
olívaolaj 0.5 dl
0 ízlés szerint
cukor 1 csipet