Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Orosz káposztás péksütemény

Orosz káposztás péksütemény
Orosz káposztás péksütemény
200 perc / előkészület: 150 perc főzés: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyszer egy receptet keresve véletlenül rátaláltam egy orosz palacsinta receptre, ahol a történetében elolvastam, hogy a szakácsa nagyon kedveli az orosz konyhát, de sajnos amit igazán szeretne maga megcsinálni, annak addig számára szinte lehetetlen volt megszerezni a receptjét. Rövid levelezésünk után megígértem, hogy felrakok majd egy hasonlót, ami a mi családunkban klasszikus káposztás péksütemény (pirozski) receptnek számít :)

Kezdjünk a tészta elkészítésével, mert annak majd kelnie kell majd egy ideig, közben pedig tölteléket csinálunk.

hozzávalók / 4 adag

Tészta

Töltelék

  • 1 közepes db káposzta (a töltelék bármilyen lehet: káposzta, gomba, sárgarépa, tojásos rizs, stb, én most káposztával ajánlom)
  • 1 közepes db vöröshagyma
  • 1 púpozott ek cukor
  • ízlés szerint
  • 2 ek napraforgó olaj

ajánlat

Forrón a nagy része el szokott fogyni ;)

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. Felmelegítjük a tejet, hogy langyos legyen (nem forró!).
  2. Beleszórjuk a cukrot meg a sót, és jól megkeverjük.
  3. Beletörjük a tojást, és rendesen (sokáig!) felverjük az egészet.
  4. Beleszitáljuk a lisztet, és mindent nagyon jól megkeverünk.
  5. Az élesztőt előbb feloldjuk kevés vízzel (kb. 2 teáskanállal, a víz langyos legyen), aztán beletesszük a tésztába, és jól keverjük meg megint.
  6. A vajat megolvasztjuk, lehűtjük, és csak utána öntjük be a tésztába. Ha a vaj még forró, felforralja az élesztőt, ami nem szabad!
  7. Utolsóként hozzáadjuk az étolajat, és kezdjük gyúrni a tésztát. Addig gyúrjuk, míg már nem tapad sem a kezekhez, sem a tálhoz. Ahogy készen van, beletesszük a tésztát a tálba egy meleg helyre, és addig várunk, míg megnő 3 szorosára!

Töltelék

  1. Míg kel a tészta, addig foglalkozzunk a töltelékkel. Arra első lépésként apróra felvágjuk a hagymát, és megpirítjuk kicsit a serpenyőben.
  2. Apróra felvágjuk a káposztát, hozzáadjuk a hagymához, és sózva, cukrozva kezdjük párolni.
  3. Amikor a káposzta még világos, de már nagyjából puha, leszedhetjük a tűzről, és hagyjuk hűlni, míg elkezdjük a pirozskit vele tölteni.

Pirozski formázása és megsütése

  1. Ha már ott vagyunk, hogy a tészta rendesen megkelt, álljunk neki ezt még egyszer átgyúrni a lisztes felületen, mondjuk asztalon. Nagyon meglisztezni nem kell az asztalt, mert akkor nem lesz lágy és puha a tészta!
  2. Amikor jól meggyúrtuk a tésztát, sodrófával kicsit megütögetjük, hogy menjenek ki onnan a buborékok és elosztjuk nagyjából egyforma részekre, nálunk általában 20-22 db jön ki egy tepsire ebből a mennyiségű tésztából.
  3. Mindegyik gombócot kicsit megnyújtjuk kézzel vagy sodrófával kb. 15 centis átmérőre.
  4. Szétosztjuk a tölteléket, és elkezdjük magát a pirozskit formázni. Összecsípjük mind a két oldalát rendesen, hogy ne essen ki majd a töltelék.
  5. A tepsit rendesen megolajozzuk, és kirakjuk a pirozskit "varrás"-sal felfelé, és hagyjuk egy kicsit pihenni a tepsiben. Addig beindíthatjuk a sütőt.
  6. Amikor már eléggé meleg a sütő (én légkeveréssel sütöm 180-200 C' fokkal, rendessel talán 200-220 C' fokkal mehet) átfordítjuk a pirozskit a tepsiben már "varrás"-sal lefelé, olajjal bekenjük, és tegyük be sütni. Az időt nem tudom megmondani, amikor szép vörös, ropogós, akkor kivehető. Kb. 20 perc maximum.
  7. Ahogy kivesszük a tepsiből, azonnal megkenjük megint az olajjal, és hagyjuk hűlni. Nálunk nem maradnak sokáig olyan péksütemények, tűzforróan már mindenki lopni próbálja.:)
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 99 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 320
elküldve: 1
receptkönyvben: 43
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Sz. Natalia

Mióta szakács: 2015.01.19.
1 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
fogás: egyéb fogás
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
konyha: orosz
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett

egyéb elnevezések

pirozski, pirôžky, káposztával töltött buci, kelt káposztás buci, orosz káposztás buci

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szaszo71
szaszo71 Sat, 2015-01-24 16:23

Nagyon megörültem a receptnek, imádom a pirozskit, ma elkészül, majd megírom, milyen lett.
PS. csiburékit nem tudsz? (Tudom, hogy eredetileg ukrán étel, de Oroszországnban árulták az utcán, minden nap kellett egyet vennem:) )

szaszo71
szaszo71 Sun, 2015-01-25 10:54

Na megcsináltam, tökéletes lett, pont ugyanúgy néz ki, mint a képen, és nagyon finom.
Viszont azt nem értem, mért írtad, hogy 1 tepsire való, nekem 3 tepsibe fért bele. (Ez persze semmit nem befolyásol.)

Maumicc
Sz. Natalia / Maumicc Tue, 2015-01-27 10:26

Nagyon örülök, hogy izlett és jó a receptem. A képen látható mennyiség sem 1 tepsis, de ott több tésztából és más-más töltelékkel volt megcsinálva, azért nem tudtam pontosan megírni mennyi fog másnak kijönni. De a több nem kevesebb, az a jó, valamint a tepsi mérete és ahogyan el van rajta rendezve a süti az is számít. Cseburekes kérdésedre azt mondanám, hogy én egyszer sütöttem olyat a megtalált recept alapján és nem lett a legjobb, de azért is lehet hogy először csináltam vagy talán maga a recept kicsit hibás volt. Van a neten több is és mégegyszer majd szeretném kipróbálni. Ha sikerül és tetszeni fog a recept is, felrakom a tapasztalataimmal együtt. Addig van más amit a férjem legjobban szeret, a Beljas nevezetű húsos péksütemény, szintén orosz. Azokat szerintem most hétvégén fogjuk csinálni az egyik családi ünnepre. Ha meglesz és szeretnéd, felrakom azt is :)

szaszo71
szaszo71 Sun, 2015-02-22 08:49

Persze, örülök minden ilyesminek, a férjem anyukája orosz, ott is él, ritkán találkoznak, és jó egy kis nosztalgia.
Na meg én is szeretem az orosz kajákat.

1014
finomliszt 70 dkg
tej 500 ml
cukor 1.5 púpozott ek
1 kávéskanál
tojás 1 db
élesztő 25 g
vaj 5 dkg
napraforgó olaj 1.5 ek
víz 2 teáskanál
káposzta 1 közepes db
vöröshagyma 1 közepes db
cukor 1 púpozott ek
0 ízlés szerint
napraforgó olaj 2 ek