Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Orosz krémtorta Aurélia konyhájából

Orosz krémtorta Aurélia konyhájából
Orosz krémtorta Aurélia konyhájából
70 perc / előkészület: 15 perc főzés: 20 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagymama-féle csodatorta. Ő még lábosban, sparhertban készítette, rejtély számomra, hogyan. A felső dísz-sor akár művészi kompozíció készítésére is alkalmas lehet. Vagy felirat - persze tükörírással. Bármilyen gyümölcs, gyümölcshéj, aszalvány,  befőtt - minden ami színes, mutatós felhasználható, csak keserű vagy rosszízű ne legyen.  

hozzávalók / 12 adag

A piskótához

A krémhez

Az összeállításhoz

ajánlat

Kellemesen savanykás aromájú a sok gyümölcstől, könnyed a főzött krémtől. Mint látható, a Hulala hab nem a torta külsején van, hanem benne a krémben. Azért ha valaki úgy szeretné, lehet kívülre is, de érzésem szerint akkor már nagyon "fojtós" lesz. Pont ebben tér el a cukrászati tortától. A sok gyümölcs miatt akár gyümölcstorta is lehetne, de a krém miatt mégsem az.

Szólj hozzá!

elkészítés

A piskótához

  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, nem légkeverésre!
  2. A tojást szétválasztjuk, a fehérjét egy leheletnyi sóval habnak felverjük, hideg helyre félretesszük.
  3. A lisztet elkeverjük a sütőporral.
  4. A sárgákat a cukorral fehéredésig keverjük. Belekeverjük az olajat és a vizet, majd a sütőporos lisztet.
  5. A masszába óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjét. Minél kevésbé törjük össze a habot, annál könnyebb lesz a piskóta.
  6. 26 cm-es kapcsos tortaformát kikenünk egy kis olajjal és lisztezzük, vagy sütőpapírt használunk. Beleöntjük a masszát, elsimítjuk. Tűpróbáig sütjük, kb. 35 percig.
  7. A teljes kihűlés után felszeleteljük 3 vagy 4 szeletre. Ha púpos lenne, azt egy kicsit kiigazítjuk.

A krémhez

  1. A tejet felforraljuk.
  2. Egy másik lábosban elkészítjük a sárga krémet: a tojássárgát elkeverjük a cukorral és a liszttel, hozzáöntjük a forró tejet. Folyamatos keverés mellett besűrítjük. NEM FORRALJUK fel, mert a tojássárga kicsapódik (grízes lesz). Ha mégis megtörténne, mixerrel segítünk. :-)
  3. Közben előkészítjük a zselatint a zacskón található előírás szerint, és belekeverjük a sárga krémbe.
  4. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a rumaromát.
  5. A lábost hideg vízfürdőbe állítjuk, kevergetés mellett a krémet TELJESEN kihűtjük.
  6. A hideg krémbe belekeverjük a habnak felvert Hulala-t.

Az összeállításhoz

  1. A torta összeállítása fordítva történik. Ami alul van, az lesz majd a torta teteje. 28 cm-es (nagyobb legyen a piskótánál egy kicsit) kapcsos tortaformát ügyesen kibélelünk folpack-kal, nem árt, ha túllóg kifelé. A lényeg, hogy a krém ne tudjon kifolyni.
  2. A sorrend: 1. gyümölcs, 2. krém, 3. piskóta.
  3. 1. Gyümölcs: Kirakjuk a torta díszítését, ez lesz majd a TETEJE. Ha feliratot készítünk pl. almahéjból vagy dinnyehéj befőttből, ügyeljünk a tükörírásra!
  4. 2. Krém: Óvatosan rátesszük a krémet, hogy a minta lehetőleg ne mozduljon el.
  5. 3. Piskóta: a sütéskori alsó szeletet tesszük rá, itt is gondoljunk arra, hogy ez a torta legfelső része lesz. Finoman belenyomjuk a krémbe.
  6. Megint gyümölcs, apróra vágva. Savanykás és édes is legyen benne. Most éppen narancs, kivi, meggybefőtt, ananász, szilva. Krém: most már bátran lehet tenni. Piskóta: ezt is finoman belenyomjuk a krémbe. Oldalt töltse ki a formát. Ha a gyűrűt levesszük, ez lesz a torta oldala. A három fázist ismételjük. Utolsóként egy piskótalappal zárjuk. A gyűrűre kihajtott folpackot visszahajtjuk a piskótára.
  7. Betesszük a hűtőbe legalább 1 napra, hogy a zselatin a krémben kidermedjen, és az ízek is összeérnek.
  8. Tálalás: A gyűrűs tortára rátesszük a tortatálat. Megfogjuk alul-felül, és megfordítjuk az egészet. Levesszük a gyűrűt, és a forma alját most már a torta tetejéről. Óvatosan lehúzzuk a folpackot. Most derül ki, hogy elmozdult-e a díszítés. Ha kell korrigáljuk, legvégső esetben eltakarjuk a hibát csillagcső segítségével kinyomott Hulala hab-pamaccsal.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 3 713
elküldve: 1
receptkönyvben: 24
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Aurélia

Mióta szakács: 2011.04.10.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
kategória: torta
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
receptverseny: Hulala receptverseny
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

házi orosz krémtorta, gyümölcsös orosz krémtorta, főzött krémes orosz krémtorta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

441
tojás 4 db
cukor 25 dkg
víz 1 dl
napraforgó olaj 1 dl
finomliszt 25 dkg
sütőpor 1 teáskanál
tej 7.5 dl
tojássárgája 4 db
cukor 4 csapott ek
finomliszt 1 csapott ek
vaníliás cukor 2 csomag
zselatin 4 teáskanál
rumaroma 19 ml
növényi habtejszín 400 ml
narancs 1 közepes db
kivi 2 közepes db
ananászkonzerv 10 dkg
meggybefőtt 10 dkg
szilva 3 közepes db