Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Orosz krémtorta Rózsa módra

Orosz krémtorta Rózsa módra
Orosz krémtorta Rózsa módra
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az első tortám, amit először alkottam még gyerekként. A fortélyokat a Mamám tanította, később alakítottam át az azóta újként megjelenő alapanyagokhoz, mint pl. habfixáló, stb.

Nagyon finom, nem émelygős édes, az elkészítése sem ördöngősség. Mindenkinek küldöm szeretettel!

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A krémhez

A tejszínhabhoz

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

Pillekönnyű tészta (normál kerek formához):

  1. 4 egész tojást, 4 evőkanál kristálycukrot robotgépben felverünk (hagyjuk pörögni akár 15 percig is). Akkor van kész, amikor már teljesen kifehéredett, és ha ütögetjük a tál szélét, kongó hangot ad.
  2. Amíg pörög, másik kis tálban 2,5 evőkanál lisztet, 1,5 evőkanál étkezési keményítőt, 1/2 csomag sütőport elkeverünk. Ennek kb. felét lazán hozzáforgatjuk a tojáshoz, majd óvatosan a többi lisztet is.
  3. A lényeg, hogy hideg villanysütőbe tesszük, a sütőt ekkor kapcsoljuk be, és megsütjük a tésztát. Ekkor hústűvel próbát teszünk (én már a tenyeremmel szoktam óvatosan a sütőbe nyúlni, ráteszem a tészta tetejére, és ha rugalmas, akkor kész van).
  4. Ahogy kivesszük a sütőből, azonnal magas rácsra tesszük, hogy jól hűljön ki alul-felül, így nem lesz "szalonnás". Ha kihűlt, éles késsel 3 részre vágjuk.

Krém:

  1. 1 liter tejet felforralunk. 4 vaníliás pudingot, 1 vaníliás cukrot, 2 tojássárgáját, 7-8 evőkanál cukrot kevés tejjel elkeverünk, és a felforrt tejhez öntjük, sűrűre felfőzzük.
  2. Rumba áztatott mazsolát teszünk bele, elkeverjük, kihűtjük. Ha már hideg, kevés rumaromát (3 kávéskanál) és 1 puha margarinkockát teszünk bele, majd robotgéppel jó habosra verjük.
  3. A lapokat megtöltjük. Az alsó lapot egy lapos tálcára helyezzük. Segítségképpen a tortaforma gyűrűjét az alsó lap köré tesszük. A lapot meglocsoljuk rumaromával (lecsípjük a tetejét, és berácsozzuk a lapot), erre jön 1/3 krém, következő lap, rács, 1/3 krém, következő lap.
  4. Hagyjuk hűtőben picikét pihenni. Kivesszük, leszedjük a gyűrűt. A maradék krémmel bekenjük a tetejét és az oldalát, irány vissza a hűtőbe. Ezt a műveletet el lehet végezni előző nap is, és másnap csak díszíteni kell. A hűtőből kivett tortát tortapapírral bélelt tálcára átemeljük széles kés és lapátka segítségével, és jöhet a tejszínhab, meg a határtalan képzelet.

Tejszínhab:

  1. Én 1,2 liter tejszínt (4 cs) szoktam ehhez az adaghoz használni. 2 csomag tejszínt verjünk fel először, amihez 1 evőkanál porcukrot teszünk, beindítjuk a robotgépet, és amikor kezd sűrűsödni, beleszórunk 4 csomag habfixálót. Figyelni kell, nehogy túlverjük, mert édes vaj lesz belőle, és az nem lesz jó.
  2. Ha felverődött a hab, díszítő zsákba átszedjük, és feldíszítjük a tortát. (Eredetileg mazsolával díszítettem, úgy is nagyon szép, de már vannak helyes ezüst, arany gyöngyöcskék, ami igazán ünnepélyessé teszi.)
  3. Ha eddig eljutottunk, már olyan isteni illat lesz a konyhában, lakásban, hűtőben, hogy csak na! (Én nagyon szeretem, mert nem émelyítő édes, és nagyon-nagyon finom!)
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 11 573
elküldve: 1
receptkönyvben: 68
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

jostakr

Mióta szakács: 2011.12.14.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
kategória: torta
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

habos piskótatorta, orosz krémtorta rumos mazsolával

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

boromisza dalma
boromisza dalma Mon, 2012-01-23 14:51

üdv.segítséget szeretnék kérni. idézek: "A lapot meglocsoljuk rumaromával (lecsípjük a tetejét, és berácsozzuk a lapot), erre jön 1/3 krém, következő lap, rács, 1/3 krém, következő lap."
annyit nem értek csak ebből, hogy az mit jelent hogy lecsípjük a tetejét, és berácsozzuk a lapot?

nyulmi
nyulmi Tue, 2012-02-14 16:43

Szia! Bár nem én írtam a receptet, de szerintem arra gondolhatott az írója, hogy vannak olyan rumaromák amiknek lecsíped a tetejét és nagyon vékony csíkban ki tudod spriccelni az aromát. És azzal kellene megrajzolni a rácsot. Legalábbis szerintem.

jostakr
jostakr / jostakr Tue, 2011-12-20 09:41

Szia Babuci!
Hullalát nem használok, viszont ismerem a tulajdonságát... Mindenképpen tennék bele habfixálót, viszont nem annyit, mint a receptben írtam. Egy doboz Hullalához (1 iterhez) 2 habfixálót tennék.

697
tojás 4 db
cukor 4 ek
finomliszt 2.5 evőkanál
étkezési keményítő 1.5 evőkanál
sütőpor 0.5 csomag
tej 1 l
vaníliás pudingpor 4 tasak
vaníliás cukor 1 csomag
tojássárgája 2 db
cukor 8 ek
rumaroma 25 ml
mazsola 10 dkg
margarin 25 dkg
habtejszín 12 dl
porcukor 2 ek
habfixáló 8 csomag
mazsola 2 dkg
cukorgyöngy 1 ek