Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Orosz mézeskenyér

Orosz mézeskenyér
Orosz mézeskenyér
85 perc / előkészület: 30 perc sütés: 55 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egész pontosan Mary Poppins elolvasása óta vagyok kíváncsi egy ilyen típusú kalácsra, bár ott gyömbéres kalácsot eszik Jane és Michael. Viszont nemrégiben kezembe került Katherine Mansfield: Egy csésze tea c. novelláskötete, amelyben az egyik idős hölgyet annyira megbánt, és összezavar két szerelmes, hogy a hölgy elfelejti megvenni a sétái végén a jutalmat jelentő szelet mézeskalácsot, amiben mindig meglepetésül szolgál, ha mandulát talál.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vajat és a mézet felforrósítjuk, majd langyosra hűtjük.
  2. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  3. A datolyát kimagozzuk, majd durvára vágjuk.
  4. A tojást a cukorral, a sóval és a fűszerekkel krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a vajas-mézes masszát, a mandulát és a datolyát.
  5. A sütőporos lisztet rászitáljuk, és kevés tej hozzáadásával simára keverjük.
  6. A formába töltjük, és elsimítjuk a tetejét.
  7. A tetejét kidíszitjük mandulával és cseresznyével.
  8. Sütőben 3-as fokozaton (kb. 160-180 fok) sütjük, és tűpróbát is végzünk.
  9. A formában hagyjuk kihűlni.

  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 065
elküldve: 3
receptkönyvben: 65
elkészítve: 5/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Belly

Mióta szakács: 2010.10.07.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mézeskalács, püspökkenyér, kevert gyümölcsös süti, mandulás mézeskalács

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

danigero
danigero / danigero Sat, 2014-02-08 21:59

szóval etalon lett. annyi különbséggel csináltam, hogy datolya helyett vegyesen ment bele mindenféle aszalt gyümölcs. sima villanysütőben (nem légkeveréses) 170 fokon pont egy óra alatt lett kész.

872
méz 150 g
vaj 50 g
datolya 150 g
tojás 1 db
barna cukor 75 g
1 csipet
fahéj 1 tk
kardamom 1 kávéskanál
szerecsendió 1 kávéskanál
mandula 10 dkg
finomliszt 300 g
sütőpor 1 tk
tej 4 ek
mandula 3 dkg
cseresznye 10 dkg