Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Orosz pohárkrém

Orosz pohárkrém
Orosz pohárkrém
50 perc / előkészület: 20 perc főzés: 15 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A vasárnap nálunk egyenlő a süteménnyel, így nem múlhat el úgy vasárnap, hogy ne lenne valamilyen édesség. Ezt egyik reggel találtam ki, mert valami gyorsat szerettem volna összeütni. Az orosz krémtorta ihlette, de ez egy jóval egyszerűbb változata. Én 6 darab 2,5 dl-es egyszerű vizes pohárban tálaltam, de egy üvegtál is megfelelő hozzá. Mi alapvetően kevés cukorral esszük az édességeket, így ebben sincs túl sok, elképzelhető, hogy ez a cukormennyiség kevés lesz azoknak, akik édesebben szeretik a süteményeket.

hozzávalók / 6 adag

Krémhez

Piskótához

Szólj hozzá!

elkészítés

Krémhez

  1. A vaníliás pudingporból és 6 dl tejből pudingot készítünk. Egy lábasba szórjuk a pudingport, hozzákeverjük a cukrot, majd ehhez hozzáöntünk egy kevés tejet, amivel csomómentesre keverjük. Ha már nincsenek benne csomók, hozzáöntjük a maradék tejet is, majd elkezdjük főzni. Folyamatosan kevergetjük, vigyázni kell, mert hamar sűrűsödik. Újraforrástól számítva folyamatosan kevergetve még 1 percig főzzük, majd elzárjuk a tűzhelyt. Az elkészült pudingot félretesszük hűlni.
  2. A narancs és a citrom héját belereszeljük abba a tálba, amiben a piskótát fogjuk összeállítani, ezt a tálat félretesszük.
  3. A narancsot kifacsarjuk, és ráöntjük a mazsolára, és hozzáöntjük a rumaromát is, majd jól elkeverjük. Fél perce mikróba tesszük, hogy a mazsola megszívja magát. Miután kivettük a mikróból, félretesszük hűlni.
  4. Amíg hűl, addig elkészítjük a piskótát. Miután a piskóta elkészült, folytathatjuk a krémet. A hulalát majdnem készre felverjük (kb. 75%-os állapotra, amikor már nem folyós, kezd összeállni, de még nem kemény a hab). A félkész hab nagyobbik részét hozzáöntjük a vaníliapudinghoz, majd robotgéppel készre keverjük. A kisebbik részét kemény habbá verjük, és félretesszük díszítéshez.
  5. A mazsolát egy kicsit kinyomkodjuk, és belekeverjük a vaníliás krémbe. Egy kevés mazsolát hagyunk a díszítéshez.

Piskótához

  1. Előmelegítjük a sütőt, egy kisebb tepsit kibélelünk sütőpapírral.
  2. Hagyományos piskótát készítünk. A tojásokat kettéválasztjuk, a tojások sárgáját abba a tálba tesszük, amibe előzőleg belereszeltük a narancs és a citrom héját. A tojássárgákat és a cukrot habosra keverjük. Ha már teljesen kivilágosodott, hozzákeverjük a lisztet és a 2 evőkanál vizet. Hozzákeverünk még 1 evőkanállal abból a narancsos-rumos léből, amit a mazsolára öntöttünk.
  3. Egy csipet sóval kemény habbá verjük a tojásfehérjét. Majd óvatosan, nagy mozdulatokkal a felvert fehérjét hozzákeverjük a tojásos-lisztes keverékhez. Végül a masszát beleöntjük a sütőpapíros tepsibe, és elegyengetjük, hogy mindenhol egyforma vastagságú legyen.
  4. Kb. 10-15 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e. Ha elkészült, kivesszük a tepsiből, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és félretesszük hűlni.
  5. Ha kihűlt, meglocsoljuk a narancsos-rumos lével, amiben a mazsola ázott. Majd kb. 1x1 cm-esre felkockázzuk.

Összeállítás

  1. Először mindegyik pohár aljára egy kis krémet teszünk, ezt meglocsoljuk pár csepp narancsos-rumos lével.
  2. Erre tesszük a kockákra vágott piskótát, majd újabb krémréteg következik, amit megint meglocsolhatjuk a narancsos lével.
  3. A rétegezés legtetejére kerül a félretett tejszínhab, aminek a tetejét megszórjuk a félretett mazsolával.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 25x35 cm
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 6 189
elküldve: 0
receptkönyvben: 50
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Vivien Valéria

Mióta szakács: 2016.02.10.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
alkalom: Anyák napja, buli receptek, szilveszter
szezon: bármikor
kategória: édes krém
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

pohárkrém, poharas oroszkrém, orosz krémtorta pohárban

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

307
tej 6 dl
vaníliás pudingpor 1 tasak
cukor 3 ek
narancslé 1 narancsból nyert
mazsola 60 g
növényi habtejszín 200 ml
rumaroma 10 ml
finomliszt 3 evőkanál
tojás 3 db
cukor 3 ek
víz 2 ek
narancshéj 1 narancsból nyert
citromhéj 1 citromból nyert
1 csipet