Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Oroszlánfej torta

Oroszlánfej torta
Oroszlánfej torta
215 perc / előkészület: 180 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már egy ideje foglalkoztatott a gondolat, hogy a keresztlányom augusztusi születésnapi tortájához is összehozzak valami hasonló meglepetést a pillangó vagy a túró rudi után. Egy szűk, családi összejövetel 14-18 fő nálunk, ezért lett az alap egy kb. 30 x 40 cm-es csokitorta.
Az előkészület több napig is eltart nálam, mire rábólintok a rajzra, és átmenetileg felkerül a konyhaszekrényre, mint kotta.

hozzávalók / 12 adag

A tortalap tésztájához

Az oroszlán tésztájához

A csokoládékrémhez

Az oroszlán arcának kialakításához

A tetejére csokoládémázhoz

ajánlat

Jó szórakozást kívánok a kreatív tortasütőknek!

Szólj hozzá!

elkészítés

Elkészítjük a piskótákat:

  1. A tojások fehérjét felverjük, kis adagonként adjuk hozzá a porcukrot, és kemény habbá verjük. Egyenként elkeverjük a tojások sárgáival, kanalanként csorgatjuk a masszához az olajat és a vizet, végül a sütőporral és a kakaóporral elkevert, szitált lisztet adjuk hozzá.
  2. A masszát sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben kisütjük kb. 35-40 perc alatt.
  3. A tortalapot rácson hagyjuk kihűlni. A munkát másnap folytatjuk, amikor morzsálódás nélkül lehet félbevágni a lapot.
  4. Az oroszlán tésztája egy vizes piskóta, amit sütés és kihűlés után szintén másnap veszünk kezelésbe.

Elkészítjük a krémet:

  1. A tojássárgáját a porcukorral, a vaníliás cukorral és a tejszínnel forró gőz felett állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Majd levesszük a gőzről, és addig keverjük, amíg kissé kihűl.
  2. Ezután hozzáadjuk a reszelt csokoládét, a likőrt (most korábban adtam hozzá a gyerekek miatt, hogy elpárologjon az alkohol), és az olvasztott vajat.
  3. Az áztatott zselatinlapot is ekkor keverjük bele, majd jó habosra keverjük. (Ezt csak az utaztatás miatt tettem bele).
  4. Másnapig a hűtőben tartjuk, és felhasználás előtt újra felverjük mixerrel.

Összeállítjuk a süteményt:

  1. A krémmel megtöltjük a tortalapot, és vékonyan megkenjük baracklekvárral, hogy a csokimáz szépen tapadjon. Hűtőbe tesszük, hogy érjenek az ízek.
  2. Az oroszlánt a szabásmintának megfelelően kiszabjuk.
  3. A sörény világos csokimázt kap, míg a pofa, a fül, a szem és az orr marcipánból készül némi „gyurmázás” után.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x40 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 375
elküldve: 0
receptkönyvben: 22
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Szeva

Mióta szakács: 2010.02.23.
46 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
kategória: torta
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

oroszlános csokoládétorta, csokitorta oroszlánfejjel

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

719
tojás 6 db
porcukor 18 dkg
napraforgó olaj 3 ek
víz 3 ek
finomliszt 15 dkg
sütőpor 1 csomag
cukrozatlan kakaópor 3 dkg
tojás 2 db
cukor 8 dkg
rétesliszt 8 dkg
víz 2 ek
tojássárgája 5 db
porcukor 20 dkg
vaníliás cukor 0.5 csomag
habtejszín 1 dl
baileys 2 ek
csokoládé 10 dkg
margarin 25 dkg
lapzselatin 2 db
sárgabaracklekvár 2 ek
rum 2 ek
mandula 5 dkg
marcipán 10 dkg
porcukor 10 dkg
cukrozatlan kakaópor 3 ek
víz 3 ek
vaj 10 dkg