Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Osso buco vegyes gombasalátával

Osso buco vegyes gombasalátával
Osso buco vegyes gombasalátával
180 perc / előkészület: 15 perc főzés: 15 perc sütés: 150 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádom a velőt. Egyszer láttam a tv-ben hasonló velős csontos hús készítését, de nem emlékeztem már az elkészítésére, de nagyon szerettem volna már kipróbálni. Jobb henteseknél már lehet kapni osso buco-t, hát elzarándokoltam kedvenc hentesemhez, és sikerült begyűjteni ezeket a gyönyörűségeket. Már csak az elkészítést kellett kitalálni. Sok receptet olvastam, azok vegyítésével, átalakításával született a sajátom. Nem akartam szimplán burgonyapürével tálalni, ezért nagy kedvencem - Gordon Ramsay - meleg gombasalátáját készítettem mellé. Kissé felturbózva salátával és zsázsacsírával. Mennyei lett!

Az erdei gombákat szárított változatban is használhatjuk, sajnos a legtöbbször csak így tudunk hozzájutni. Öblítsük le, majd langyos vízben áztassuk 20 percig, kivétel a rókagombát, ő egy kicsit több időt igényel a vízfürdőben, úgy 40-45 percet. Aztán csepegtessük le, de az áztató levet ne öntsük ki, mert elképesztően aromás lesz, vagy az ételünkbe használjuk fel, vagy készítsünk gombalevest, és öntsük ahhoz. Nagyon meg fogja bolondítani.

hozzávalók / 4 adag

A húshoz

A salátához

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húsokat hártyázzuk le, majd kötözzük körbe, hogy a sütés közben ne essenek szét. Jól dörzsöljük be sóval, különös figyelemmel a csont két oldalára, különben kifolyik a velő sütés közben. Serpenyőben olívaolajat hevítünk, benne minden oldalát megpirítjuk, majd kiszedjük egy tálra.
  2. A hagymát, zellerszárakat, édesköményt és a fokhagymát turmixgépben durvára pürésítjük, majd a serpenyőben ezt is megpirítjuk, hozzáadjuk paradicsompürét, barnulásig főzzük. Ráöntjük a bort, visszatesszük az osso bucocat, beletesszük a babérleveleket, kakukkfűágakat, borsozzuk, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje.
  3. Felforraljuk, majd lefedve előmelegített sütőbe toljuk, és 1 órán át pároljuk. Kivesszük a sütőből, kissé megmozgatjuk, majd ismét 1 órára letakarva visszatesszük a sütőbe.
  4. A második 1 óra elteltével levesszük a fedőt, és még 30 percig sütjük.
  5. Majd kivesszük a húst, a pecsenyelét leszűrjük, ha szükséges, a zsírt leszűrjük róla, majd ha híg lenne, lassú tűzön elpárologtatjuk a felesleges levet, azaz besűrítjük.
  6. Tálaláskor ne felejtsük el levenni a zsineget a húsokról. Ha jól dolgoztunk, a velő szépen benne marad a csontban, és a tányérunkon szépen ki tudjuk ütögetni belőle.
  7. A gombasaláta: Széles serpenyőt felforrósítunk, majd közepes lángon az olívaolajon a vékonyra szelt salottát 4-6 perc alatt puhára pároljuk. Hozzáadjuk a vajat, és ha felhabzik, a serpenyőbe dobjuk a vékonyra szeletelt gombákat, erős lángon 2-3 percig pirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk. A gombának világosbarnára kell sülnie, és a levét el kell párolni.
  8. A pirított hagymás gombát tálra tesszük, citromlét csavarunk rá, és meglocsoljuk a dióolajjal. Hozzákeverjük a petrezselymet, esetleg utánaízesítjük sóval, borssal.
  9. A rukkolát vagy a salátaleveleket közvetlen tálalás előtt keverjük össze kevés citromlével, kevés dióolajjal.
  10. Tálaláskor tegyünk egy kevés salátát a tányérra, és arra merjünk a gombasalátából. Burgonyapürét kínálhatunk még hozzá. A mártást se felejtsük el az étel mellé kínálni!
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 3 206
elküldve: 1
receptkönyvben: 17
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Anya-konyhája

Mióta szakács: 2013.01.08.
12 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

sült marhalábszár meleg gombasalátával, osso bucco

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

766
marhalábszár 1.5 kg
vöröshagyma 1 közepes fej
halványító zeller 2 közepes szár
édeskömény 1 közepes db
fokhagyma 3 gerezd
sűrített paradicsom 10 dkg
babérlevél 3 db
kakukkfű 3 szál
fehérbor 1 dl
rózsabors 0 ízlés szerint
olívaolaj 2 ek
0 ízlés szerint
salottahagyma 2 db
olívaolaj 1.5 ek
vaj 30 g
gomba 60 dkg
citromlé 1 ek
dióolaj 2 ek
petrezselyem 1 csokor
rukkola 5 dkg